Передплата 2024 «Добрий господар»

Романови в Росії живіші всіх живих?

Це претензії лише на титул чи на повернення монархії і влади?

В Санкт-Петербурзі сталася подія, яка сколихнула громадську думку. Люди кажуть, що в це важко повірити, бо сталося, з їх точки зору, неймовірне — вперше за 120 років представники царського роду Романових вінчалися в Росії. Вінчання проходило в Ісаакієвському соборі Санкт-Петербурга. Відбулося вінчання великого князя Георгія Михайловича Романова та Ребекки Беттаріні, після прийняття православ'я — Вікторії Романової. Повідомляють, що на церемонії були присутні понад 300 представників імператорських домів Європи, в тому числі титулярний король албанців Лека II Зогу і його дружина, актриса і співачка Елія Захарія, принцеса Лея Бельгійська — вдова Олександра Бельгійського, сина короля Леопольда III, останній цар Болгарії Симеон II і його дружина Маргарита та інші. Сьогодні так званий спадкоємець царського роду Романових очолює раду директорів Foodbank Rus — російського продовольчого банку. Весілля пройшло при повному параді за участю роти почесної варти Західного військового округу. Знать Європи супроводжувала великого князя і його наречену, які претендують на те, щоб очолити дім Романових.

Постає питання: що це — претензії на титул чи також і на відновлення в Росії монархії, а значить і влади? Адже, попри те, що Романових практично не залишилось, 9 квітня 1998 року під час поїздки в Єрусалим Георгій був урочисто коронований в Тронному залі Патріаршої резиденції. Тому Володимиру Путіну було чого злякатися — насправді можуть оголосити Георгія царем, а його Лже-Володимиром, як це не раз було в Російській імперії.

Через те в Росії поставились до події з великою пересторогою. Так, за даними публіциста Анатолія Вассермана, на весіллі «не було жодного Романова», а керівництво Західного військового округу «порушило всілякі статути, відправляючи правнуків більшовиків віддавати честь сумнівним царям». Тому Міністр оборони Росії Сергій Шойгу невідкладно притягнув до дисциплінарної відповідальності посадових осіб Західного військового округу, що відправили військовослужбовців на церемонію вінчання. Залучення військовослужбовців роти почесної варти до заходів регламентовано нормативними правовими актами Міноборони. Тому було проведено службове розслідування, в результаті якого встановлено порушення окремими посадовими особами вимог керівних документів.

Дійство справді було красиве. Георгій Михайлович йшов до вівтаря розгонистим кроком в супроводі свого боярина, власника телеканалу «Царгород» Костянтина Малофєєва. Вінчав молодих митрополит Петербурзький і Ладозький Варсонофій. «Якщо це весілля розглядати як захід творчий, то воно пройшло голосно, красиво, естетично, шикарно, — поділилася думкою з кореспондентом кримського сайту ForPost світська левиця, власниця столичних салонів краси Лалі Чабокі. — Але якщо абстрагуватися від красивої картинки, то це вінчання було недоречним, ненормальним. Творилося цілковите неподобство. Ми живемо в сучасному світі, в якому не приваблює почесна варта на весілля. Повторюся, це цілковите неподобство».

За словами Чабокі, заможні росіяни засудили царський підхід до церемонії вступу в шлюб. Нащадками Романових був «поданий нехороший приклад». Виходить, тепер забезпечені і багаті росіяни можуть викликати собі на весілля роту почесної варти. Чабокі підкреслила: заможні люди проти того, щоб військові «перетворювалися в ряжених хлопчиків за викликом». «Люди з мого оточення вважають, що повинні існувати якісь рамки пристойності. Людина, яка не живе в Росії, раптом захотіла влаштувати шоу. Це весілля виглядало як історичне шоу. На превеликий жаль, в ньому солдати нагадували ряджених артистів. Виходить, будь-який шизофренік сьогодні може оголосити себе царем і на спонсорські кошти зіграти весілля за участю роти почесної варти. На жаль, в країні є люди, які спонсорують подібного роду заходи», — уточнила світська левиця.

З точки зору історії вся правда лежить на поверхні, уточнює Анатолій Вассерман. Мати великого князя Георгія Михайловича Романова і свекруха Ребекки Беттаріні княгиня Марія Володимирівна — внучка великого князя Кирила Володимировича, двоюрідного брата Миколи II. А у Кирила була непроста доля — одружившись зі своєю двоюрідною сестрою, що було заборонено цивільними законами, та ще й розлученою, він потрапив в немилість до Миколи II і покинув країну. Згодом він повернувся, а сімейний конфлікт було залагоджено — в 1907 році Микола II знову включив Кирила в Імператорський дім.

У березні 1917 року, коли Тимчасовий уряд наказав заарештувати Миколу II і його родину, Кирило Володимирович виїхав до Фінляндії, а потім до Німеччини. Там він і оголосив себе імператором у вигнанні. Але його право на престол визнали не всі Романови.

«Романових на минулій в Санкт-Петербурзі церемонії не було. Так, мати нареченого має досить віддалену родинність з Романовими, але, оскільки її син по батькові безперечний Гогенцоллерн, то він має куди більше відношення до колишніх правителів Німеччини, ніж до колишніх правителів Росії», — говорить Вассерман. А відповідно до даних з відкритих джерел, дід по батькові нареченого — принц Карл Прусський — під час Другої світової війни служив офіцером у вермахті, в танковій дивізії. За особливі заслуги нагороджений Залізним хрестом. Нащадку цього «героя» рота почесної варти, що складається з правнуків ветеранів війни з німцями, віддавала честь на весіллі в Санкт-Петербурзі, жителі якого пережили блокаду. Чи не нонсенс?

Мало того — прадід нареченого Кирило Володимирович (Романов) приніс присягу тимчасовому уряду, тим самим виключив себе, а значить і всіх своїх нащадків, зі списку осіб, які мають право претендувати на престол Російської імперії. Так що, незалежно від того, що добре, а що погано в становому суспільстві, ніхто з нащадків Кирила Володимировича не має ні найменшого відношення до Росії, — вважає Вассерман. Це підтверджують і закони Російської імперії. Згідно з ними, титул «Великий князь» могли носити тільки сини і внуки імператора, а «Великої княжни» — дочки імператора. Останній великий князь Андрій Володимирович помер в 1956 році, а дочка Олександра III — велика княжна Ольга Олександрівна — в 1960-му. Тому всі численні великі князі і княгині другої половини ХХ і початку ХХІ століть такими не є.

Старший викладач Інституту політики і права МДГУ ім. Шолохова Костянтин Шадров в інтерв’ю ForPost теж намагається поставити крапки над «і»: «Примирення між більшовиками і монархістами не відбулося. Точок дотику так і не було знайдено. Поки є тільки чітке розуміння того, що нащадки Романових — не державні діячі, а весілля — не державне свято, щоб залучати роту почесної варти. Звідси така і реакція: солдати, як би це м'якше сказати, стали хлопчиками за викликом. Не варто віддавати державні почесті якимось людям, рядженим. Їх права на царський престол дуже спірні». Шадров впевнений: це весілля пройшло в Санкт-Петербурзі неспроста. Так званий великий князь Георгій Михайлович Романов продемонстрував усьому світові, що він є нащадком царського роду. Отже, це весілля — виклик самому Путіну?

«Нехай це навіть символічне визнання, але воно необхідне. Правила гри такі. Інша річ, що відродження монархії в Росії в будь-якому вигляді неможливе. Хто в цій монархії буде займати привілейоване становище? Під час роздачі статусів, думаю, всі поб'ються. Тому мрії про відновлення навіть символічно станового суспільства приречені на крах. Всі захочуть стати головними, і ніхто не захоче бути простолюдинами. Багато хто вважає, що їх предки на балах танцювали. Розчарую. Мізерний відсоток жителів Російської імперії танцював на балах. Понад сто років тому 99% громадян землю орали. Так що, як би нащадки Романових не старалися, відродити монархію їм не вдасться», — вважає Шадров.

Дискусія на російських форумах теж повчальна, люди все більше кепкують з царів і з боротьби за владу. Andgi (Севастополь) пише: «Все організувала Собчачка», dl77 запевняє: «Влада злякалася конкуренції», Олександр Коломін зауважує: «Були Романовичі, стануть Реббековічі». Laspie (Севастополь) підсумовує: «Все йде за планом, і нічого особливого тут не відбулося. Просто повернули історію на своє місце, тим більше в історії Російської монархії перемішана вся Европа». А Шато (Севастополь) робить відкриття: «Фіга сєбє. Навальний — це так, сємєчкі. Тут серйозніше буде, якщо вже армія в монархію пограти зважилася», Mir vsem (Севастополь) заважує «Царську церемонію влаштували. Хіба може бути кілька царів!?»

Схожі новини