Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Pandora Papers “спалили” прем'єр-міністра Чехії

Андрей Бабіш каже, у купівлі нерухомості у Франції через офшори “не було нічого протиправного”

Результати розслідування Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), здійсненого у рамках проєкту Pandora Papers, «струсонули» не лише Україну, а й Чехію. За даними чеського порталу Investigace. cz, прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш купував елітну нерухомість на півдні Франції через компанії, зареєстровані в офшорах. Ідеться про 16 об’єктів, загальна вартість яких становила 15 мільйонів євро.

За матеріалами Pandora Papers, у липні 2009 року французька юридична компанія DB Artwell Avocats звернулася до панамської юридичної компанії Alcogal. Ішлося про надання послуги для чеського клієнта, який хотів анонімно заснувати компанії в офшорах. Як стверджує Investigace. cz, тим клієнтом був мільярдер Андрей Бабіш, який контролював одну з найбільших компаній Чехії, Agrofert. І який згодом пішов у політику й став прем’єр-міністром Чехії.

Андрей Бабіш, розповів Іnvestigace. cz, використав таку схему: переказав 15 мільйонів євро своїй компанії, зареєстрованій у «податковому раю», на Британських Віргінських островах, які та компанія переказала як позику іншій, зареєстрованій у Вашингтоні (США). Угода про позику була сумнівною, бо ані поручителя, ані застави не було… Ба більше, після завершення транзакції обидві компанії були ліквідовані.

За ті 15 мільйонів євро американська компанія встигла придбати у Франції (через свою дочірню компанію у Монако) 16 об'єктів нерухомості, зокрема, замок Біго на Лазурному березі. Investigace. cz повідомив, посилаючись на Інстаграм дружини прем'єр-міністра Моніки Бабішової, що саме у цьому замку вона щороку проводить літні канікули. До того, як очолив чеський уряд, сам Бабіш теж «постив» у соцмережах фото з Біго.

Як відзначає Investigace. cz, 2009 року, тобто задовго до початку своєї політичної діяльності, Бабіш уже був одним із найбагатших чехів. Чому ж тоді не придбав нерухомість у Франції відкрито? Навіщо вигадав таку складну й замасковану схему?

«Створення такої схеми можна пояснити двома причинами. По-перше, треба було приховати особу, яка насправді заплатила ці гроші. А по-друге, хотіли переконати, що покупку здійснено за кошти, які походять з легальних джерел доходів», — пояснив експерт із боротьби з «відмиванням» грошей Каміль Коуба. (Цікаво, що журналісти Investigace. cz розповіли
йому подробиці цієї справи, не повідомивши, що йдеться про чеського прем’єр-міністра).

За даними порталу, тепер Андрею Бабішу може загрожувати розслідування у Чехії, Франції і США.

Іnvestigace.cz нагадав заяву Андрея Бабіша, яку той зробив 2016 року, коли був міністром фінансів. «Я гадаю, що кожен, хто веде економічну діяльність, знає, що Панама — не те місце, де стежать за прозорістю бізнесу, — казав тоді Бабіш. — Зараз аналізуємо, і незабаром вживемо заходів, аби визначити, хто з наших громадян має там майно. Не стверджуємо, що це майно обов'язково набуте злочинним шляхом, але перевірити треба»…

Інформація про ймовірні фінансові оборудки Андрея Бабіша справила у Чехії ефект бомби, що розірвалася, адже була оприлюднена за кілька днів до парламентських виборів (відбудуться 8 і 9 жовтня). Прем'єр відразу заявив, що матеріали проєкту Pandora Papers, у яких ідеться про нього, — це спроба політичних конкурентів вплинути на результати парламентських виборів. У заяві для інформагенції CTK Андрей Бабіш підкреслив: у транзакції, здійсненій до того, як він почав займатися політикою, нічого протиправного немає. А під час недільних передвиборних теледебатів Бабіш пояснив появу матеріалів Pandora Papers спробою дискредитувати його з боку ЗМІ, що належать чеському олігарху Зденку Бакалі.

Читайте також: Поки в Україні зволікають. У Чехії розпочали розслідування щодо прем’єра через матеріал журналістів

Схожі новини