Передплата 2024 «Добра кухня»

Поки в Україні зволікають. У Чехії розпочали розслідування щодо прем’єра через матеріал журналістів

  • 04.10.2021, 14:35
  • 647

У Чехії розпочали розслідування щодо фігурантів у витоку даних Pandora Papers, а в Україні поки обмежились лише коментарем радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, мовляв, офшорні схеми — це особливість захисту бізнесу того часу

Про це повідомляє поліція Чехії.

«Національний центр проти організованої злочинності SKPV розпочинає розслідування не лише стосовно прем’єр-міністра Чеської Республіки, а й усіх громадян Чехії, які згадуються у цій „справі“ (Pandora Papers, — ред.). Однак зараз ми не будемо надавати більше інформації», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається у звіті Pandora Papers, чеський прем’єр Бабіш у 2009 році, до початку своєї політичної діяльності, будучи бізнесменом-засновником імперії фермерського господарства, харчових продуктів, хімікатів та засобів масової інформації Agrofert, перевів 22 мільйони доларів через офшорні компанії на придбання нерухомості на Французькій Рив’єрі. При цьому він зберіг у таємниці своє право власності на неї. Як повідомляють у звіті, ці операції порушують закон.

Виступаючи під час телевізійних дебатів Бабіш заперечив будь-які правопорушення, інформує міжнародне агентство Reuters.

«Гроші, які залишили чеський банк, оподатковувалися, це були мої гроші, і вони повернулися до чеського банку», — сказав Бабіш.

На запитання, чи порушив він якийсь закон у Чехії, Франції чи Сполучених Штатах щодо купівлі нерухомості у 2009 році, він відповів: «Звичайно, ні… Це оподатковані гроші».

Читайте також: 40 млн $, отриманих від Коломойського через офшори

Також по темі: В Офісі президента відреагували на журналістське офшорне розслідування

Схожі новини