Передплата 2024 «Добрий господар»

«Коаліціада» без «Альтернативи»

А також без «Лівих». Але з уже традиційною для Німеччини перспективою затягнутися надовго...

Після парламентських виборів у Німеччині розпочалася традиційна «коаліціада». Політичні сили, що набрали найбільше голосів, СДПН і блок ХДС/ХСС, створювати ще одну «велику» коаліцію не хочуть (наразі). Два інші можливі варіанти коаліції потребують трьох учасників, а в такому форматі домовитися складніше… Імовірно, «коаліціада» буде тривалою, тож теперішня канцлерка Ангела Меркель (ХДС/ХСС), яка залишатиметься на посаді до призначення нового уряду, може побити рекорд свого однопартійця Гельмута Коля. Той був канцлером 5870 днів. Аби перевершити це досягнення, Меркель має залишитися на посту канцлера ФРН до 17 грудня.

Обкладинка післявиборчого номера німецького журналу Der Spiegel. “Хто з ким?” – відповідь на це запитання знайти нелегко... Фото spiegel.de
Обкладинка післявиборчого номера німецького журналу Der Spiegel. “Хто з ким?” – відповідь на це запитання знайти нелегко... Фото spiegel.de

Як зазначив після під­биття підсумків вибо­рів у Бундестаг глава Вільної демократичної партії (ВДП) Крістіан Лінднер, «по­літичний центр зміцнився, а політичні крайнощі послаби­лися». І справді, після цих ви­борів у Бундестазі поменшає депутатів від двох відверто проросійських партій — анти­європейської «Альтернати­ви для Німеччини» (АдН) і по­сткомуністичних «Лівих». АдН матиме 83 депутати (усьо­го у Бундестазі їх буде 735), на 11 менше, ніж має зараз, а «Ліві» — тільки 39 (на 30 де­путатів менше).

Найбільше місць у Бундес­тазі, 206, матиме Соціал-де­мократична партія Німеччини (СДПН), це аж на 53 мандати більше, ніж «червоні» мають зараз. Консервативний блок ХДС/ХСС («чорні», Христи­янсько-демократичний союз і баварський Християнсько-соціальний союз) матиме 196 депутатів (мінус 50 порівня­но з нинішнім Бундестагом), а «Зелені» — 118 (плюс 51). І нарешті, трохи посилили свої позиції ліберали («жов­ті») — ВДП матиме 92 депута­тів (плюс 12).

Провальний результат по­сткомуністів перекреслив можливість створення коалі­ції у складі СДПН, «Зелених» і «Лівих» — голосів для абсо­лютної більшості (368) цим політичним силам забракне. Із АдН жодна з партій «полі­тичного центру» створюва­ти коаліцію не бажає, а до чергової «великої» коаліції СДПН і ХДС/ХСС поки що не готові. Залишаються два ва­ріанти — «Світлофор» («чер­воні», «зелені» й «жовті») і «Ямайка"("чорні», «зелені» й «жовті» — за кольорами ямай­ського прапора).

Нагадаємо, після виборів 2017 року тривалі перегово­ри велися саме щодо «Ямай­ки». Але врешті-решт лідер ВДП Крістіан Лінднер вийшов із перемовин, і згодом ХДС/ХСС і СДПН створили «вели­ку» коаліцію… Цього разу лі­берали вирішили спочатку домовитися із «Зеленими», а вже потім, узгодивши пози­ції, починати переговори із СДПН або ХДС/ХСС. Як пояс­нив Лінднер, «між „Зеленими“ й ВДП існують суттєві відмін­ності», тому, мовляв, такий підхід має сенс.

Зрештою, навіть якщо цим партіям удасться напрацю­вати якусь спільну платфор­му, домовитися із СДПН або ХДС/ХСС їм все одно буде складно. Ліберали виступа­ють за зниження податків, а соціал-демократи хочуть їх підвищити. Соціал-демокра­ти й «Зелені» виступають за встановлення законом міні­мальної зарплатні на рівні 12 євро за годину, а християн­ські демократи вважають, що такі питання мають регулю­вати конкретні трудові угоди. Є також проблема «Північно­го потоку-2». «Зеленим», які є послідовними противника­ми газопроводу, буде важко домовитися з цього питання як із «чорними», так і з «чер­воними» (із соціал-демокра­тами — особливо, оскільки у цій партії є виразно проро­сійське крило).

То коли можна чекати на нового канцлера й новий уряд? Після виборів 2013 року німецька «коаліціада» тривала майже три місяці, з вересня по грудень. А от піс­ля виборів 2017-го коаліційні переговори тривали з верес­ня аж до… 12 березня 2018 року! Саме тоді блок ХДС/ХСС нарешті домовився із СДПН, і через два дні Бун­дестаг призначив новий уряд канцлерки Ангели Меркель — від старої «великої» коаліції.

Виключати схожий розви­ток подій після виборів 2021 року не можна. Як, до речі, й чергову «велику» коалі­цію" (якщо переговори щодо «Світлофора» і «Ямайки» за­знають невдачі). Тільки те­пер федеральним канцле­ром буде представник СДПН Олаф Шольц, а «молодшому партнеру», ХДС/ХСС, діста­нуться, найімовірніше, пости віцеканцлера й глави МЗС.

Читайте також: «Світлофор» або «Ямайка»?

Схожі новини