Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як відновити імунну систему літніх людей? У Ізраїлі вже знають

Теоретично літні люди зможуть мати чи не такий самий імунітет до патогенів, який мали у молодості

За інформацією видання Jerusalem Post, науковці, що працюють в ізраїльському Інституті Technion, зрозуміли, як можна пригальмувати природний процес старіння клітин імунної системи людини.

Організм людини виробляє лімфоцити В, які наша імунна система використовує для виявлення в організмі нових патогенів, а потім для створення відповідних антитіл, які з тими патогенами борються. Як правило, лімфоцити В існують відносно не довго, і замінюються лімфоцитами пам’яті (MBC). Ці клітини наш організм використовує для запису інформації про попередні інфекції. Але проблема у тому, що з роками внаслідок накопичення в нашому організмі клітин MBC процес вироблення нових лімфоцитів В уповільнюється. Через це імунітет літніх людей слабшає.

Учені з Інституту Technion виявили гормон, пригнічення якого може спричинити більш інтенсивне вироблення нових лімфоцитів В також у літніх людей. Саме за допомогою цього гормону лімфоцити MBC надсилають сигнал, який стримує вироблення в організмі нових лімфоцитів В. Унаслідок пригнічення цього гормону, вважають науковці, організм людини знову почне виробляти нові лімфоцити типу В, через що імунна система зміцніє.

А отже, теоретично літні люди зможуть мати чи не такий самий імунітет до патогенів, який мали у молодості!

Звісно, перед тим, як відповідна терапія стане доступною, буде проведено тривалі клінічні випробування.

Читайте також: «Для медиків вакцинація від COVID-19 має бути обов’язковою»

Схожі новини