Передплата 2024 ВЗ

Дев’ята трансплантація від початку повномасштабної війни

Львівські медики провели чергову успішну пересадку стовбурових клітин

Онкологи радять батькам звертати увагу на будь-які зміни у самопочутті дитини та вчасно звертатися по фахову допомогу. Фото ЗУСДМЦ
Онкологи радять батькам звертати увагу на будь-які зміни у самопочутті дитини та вчасно звертатися по фахову допомогу. Фото ЗУСДМЦ

10-річний Костик з Львівщини не тямиться від радості. Сьогодні вперше вийшов із трансплантаційного боксу Клініки дитячої онкології й трансплантації кісткового мозку після того, як йому пересадили стовбурові клітини. У захищеному стерильному просторі хлопець перебував разом з мамою близько місяця, очікуючи, коли його організм відновиться після трансплантації.

Як розповіли «ВЗ» у пресслужбі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого ме­дичного центру, про хворобу сина батьки дізналися понад рік тому. Їх занепокоїло, що Костик, на їхню думку, передчасно до­рослішає. Крім того, у нього по­гіршився зір і часто підвищував­ся кров’яний тиск.

Сім'я обійшла різних лікарів. Дитина здала безліч аналізів. Утім, встановити явну причи­ну стану юного пацієнта фахів­ці не могли. Поки одного дня в хлопчини не з’явилися симпто­ми гідроцефалії (водянки голов­ного мозку). Стало зрозуміло, що йому необхідна нейрохірур­гічна допомога. Медики однієї з львівських лікарень провели підлітку тривентрикулостомію (операцію з виведення зайвої спинномозкової рідини з мозку) та скерували на спеціалізоване лікування у ЗУСДМЦ.

Підвищення рівня онкомар­керів вказували на те, що у па­цієнта — онкопатологія. Те саме підтверджували результати ра­діологічних обстежень. Ліка­рі Центру діагностували у Кос­тика пухлину центральної нервової системи й розпоча­ли хімієтерапію. Як повідомила онкологиня Клініки Роксолана Шевчик, після трьох блоків ліку­вання їм вдалося отримати хо­роші результати. Тож у дитини відібрали стовбурові клітини пе­риферичної крові та взялися го­тувати її до високодозової хімі­єтерапії.

Після пересадки кісткового мозку хлопець почувається до­бре. Результати аналізів свід­чать, що все минуло успішно.

Фахівчиня зауважила, що пе­ребіг захворювання у Костика був типовий: з частими головни­ми болями, ранковим блюван­ням і порушенням координації. Тому вона радить батькам звер­тати увагу на зміни у самопочут­ті дітей й одразу звертатися по спеціалізовану медичну допо­могу.

Загалом це дев’ята аутоло­гічна трансплантація кісткового мозку, яку провели у ЗУСДМЦ. За інформацією керівниці Кліні­ки Христини Запоточної, муль­тидисциплінарна команда ме­диків продовжує готувати нових пацієнтів до аналогічної проце­дури.

Трансплантувати кістковий мозок у Центрі почали у лютому 2022 року, напередодні повно­масштабного вторгнення. Від­тоді онкохворим українським дітям і підліткам забезпечують повний цикл лікування. ЗУСДМЦ приймає пацієнтів з усіх регіонів та допомагає тим, хто потребує високоспеціалізованої допомо­ги.

Трансплантація для пацієнтів цілком безплатна. Львівський Центр увійшов до пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я України «Трансплан­тація», за яким усі медичні ви­трати — попередні обстежен­ня, сама процедура пересадки й терапія, яку отримує дитина у післятрансплантаційний період, — оплачує держава.

Схожі новини