Передплата 2024 «Добрий господар»

Війна за Єрусалим: що зараз відбувається на Близькому Сході

Ситуація в Ізраїлі загострюється вже кілька діб поспіль. Палестинці з угруповань ХАМАС та "Ісламський джихад" запускають ракети по довколишніх містах на території Ізраїлю, а ізраїльська армія обстрілює сотні ворожих об'єктів у відповідь. Загиблі є з обох сторін, загальна кількість жертв наразі обчислюється десятками

Про те, чому почалася поточна ескалація, розповідають РБК-Україна та BBC.

Чому почалося загострення в Ізраїлі

Напруженість у Східному Єрусалимі почала різко зростати на початку травня, ближче до кінця священного для мусульман місяця Рамадан і напередодні національного свята Ізраїлю — Дня Єрусалиму.

На Храмовій горі в східній частині міста, біля мечеті Аль-Акса, 7 травня відбулися масові зіткнення між палестинцями та ізраїльською поліцією із застосуванням каменів, гумових куль і сльозогінного газу.

У ході заворушень постраждали кілька сотень протестувальників і десятки правоохоронців, в наступні дні сутички тільки посилювалися. Додатковим фактором конфлікту стала спроба виселити кілька палестинських сімей із району Єрусалиму Шейх-Джеррах, згідно з рішенням ізраїльського суду.

З 10 травня ісламістське угруповання ХАМАС, яке фактично контролює Сектор Гази, почало масові обстріли ізраїльської території, лише за першу ніч випустивши близько 200 ракет. Ізраїльські військові відповіли бомбардуваннями об'єктів на території Сектора Газа, зокрема баз ХАМАС і руху «Ісламський джихад».

Що таке Сектор Гази

Сектор Гази — вузька смуга землі вздовж Середземного моря, площею 360 квадратних кілометрів — частина частково визнаної держави Палестина, поряд із західним берегом річки Йордан.

Карта: BBC
Карта: BBC

У 2005 році Ізраїль вивів свої війська з Гази, і наразі фактична влада в регіоні належить ісламістському руху ХАМАС, визнаному в Ізраїлі, ЄС, США і низці інших країн терористичним угрупованням.

Який статус у Єрусалима

Після перемоги в Шестиденній війні 1967 року Ізраїль захопив східну частину Єрусалиму, таким чином взявши під свій контроль всю територію міста. Окупація Східного Єрусалиму не була визнана Палестинською національною адміністрацією та Організацією об'єднаних Націй.

Проте в 2017 році, під час президентства Дональда Трампа США, визнали Єрусалим столицею Ізраїлю, а наступного року перенесли туди своє посольство. Це рішення викликало нове коло суперечок про правовий статус міста і регулярно призводило до нових зіткнень між палестинцями та ізраїльськими силами правопорядку.

10 травня Ізраїль офіційно відзначає «День Єрусалиму». У цей день повинен був пройти традиційний святковий марш вулицями міста. Спроби палестинців зірвати цей захід спровокував поточну ескалацію в регіоні.

Що таке система «Залізний купол» в Ізраїлі

У відповідь на регулярні обстріли своєї території із Сектора Гази, у 2011 році Ізраїль запустив систему протиракетної оборони «Залізний купол». Система ППО дозволяє збивати ракети в повітрі до того, як вони вражають наземні цілі, її ефективність, за деякими оцінками, досягає 90% і більше.

Щоб перевантажити «Залізний купол» і пробити ізраїльську оборону, ХАМАС 11 травня заявив про одночасний запуск 137 ракет протягом 5 хвилин. Проте, за словами представників Армії оборони Ізраїлю, більшість ракет були успішно збиті.

Що таке ЦАГАЛ

ЦАГАЛ — скорочена назва Армії оборони Ізраїлю, що існує з 1948 року. Загальна чисельність — близько 170 тисяч, за рахунок резервістів може бути збільшена більш ніж до півмільйона осіб.

У Міністерстві оборони Ізраїлю вже схвалили призов понад 5 тисяч осіб на службу в ЦАГАЛ, якщо ситуація буде далі загострюватися.

Що відомо про останні бої?

Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по «кількох важливих терористичних цілях» у Секторі Гази у відповідь на сотні ракет. Удари були найпотужнішими з 2014 року.

Заразом палестинські угруповання відновили обстріли Ізраїлю. У містах-цілях, серед яких Тель-Авів, Ашкелон, Модїін та Беер-Шева, не змовкали сирени, які попереджали про повітряні нальоти.

Відеокадри з міста показують, як ракети пронизують нічне небо, деякі вибухають, коли їх вражають ізраїльські ракети-перехоплювачі.

В ізраїльському місті Лод ракета, випущена із Сектора Гази, влучила в автомобіль, внаслідок чого загинули двоє людей, зокрема дитина.

А у передмісті Тель-Авіва снаряд потрапив у порожній автобус, заявив представник ізраїльської поліції Мікі Розенфельд агентству AFP. Постраждали 5-річна дівчинка та дві жінки — 50 та 30 років.

Також аеропорт Бен-Гуріон тимчасово зупинив рейси, а між містами Ейлат та Ашкелон виявили пошкоджений ракетами електрокабель.

ВПС Ізраїлю проти ХАМАСу

Під час спільної операції ЦАХАЛу і ШАБАК вдалося знищити кількох високопоставлених командирів ХАМАСу. Їх ліквідували точковими ударами по Газі і Хан-Юнісу, повідомляють Деталі.

У середу, 12 травня, ШАБАК і ЦАХАЛ розкрили особистості ліквідованих керівників. Серед них — командир бригади Гази, керівник кіберпідрозділу й один із головних розробників ракет.

Також у ході операції вдалося зруйнувати головний науково-дослідний центр ХАМАСу і знищити велику кількість обладнання.

Кого ліквідувала армія оборони Ізраїлю:

Басем Ісса — бригадний генерал Гази, високопоставлений командир. З 2017 року очолює бригаду ХАМАС «Газа». Також є одним із керівників у виробничій системі ХАМАСу. Протягом багатьох років брав участь у безлічі терористичних актів. У ШАБАК заявляють, що «його ліквідація істотно вплине на діяльність бригади і військового крила ХАМАСу.

Джамаа Тахліла — глава кіберпідрозділу і керівник проєкту ХАМАСу щодо вдосконалення ракет, міністр досліджень і розробок в ХАМАСі. Тахліла вважали центральним «двигуном» військово-технічного укріплення ХАМАСу.

Гамаль Забда — керівник відділу розвитку та проєктів у виробничому штабі ХАМАСу. Доктор технічних наук, який спеціалізується на аеродинаміці. Забда вносив великий вклад у розробку та вдосконалення ракет ХАМАСу.

Хазем Хатіб — начальник інженерного відділу у виробничому підрозділі ХАМАС, а також заступник начальника виробничого підрозділу.

Окрім того, був повністю зруйнований головний науково-дослідний центр ХАМАСу і знищено безліч обладнання. Під час атаки на центр загинули ще двоє високопоставлених осіб: Самі Радван, начальник технічного відділу військової розвідки ХАМАСу, і Валід Шемалі, керівник відділу промислового обладнання у виробничому підрозділі.

Також ізраїльські військові знищили близько десяти інших співробітників виробничої і науково-дослідницької системи ХАМАСу.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу заявив 12 травня, що «це тільки початок». Він пригрозив, що незабаром ХАМАСу завдадуть таких ударів, «які їм і не снилися».

Прем'єр-міністр повідомив, що доручив командуванню ЦАХАЛу і ШАБАК провести наступні операції з ліквідації лідерів ХАМАСу.

Як відреагували бойовики ХАМАСУ

У відповідь на дії Ізраїлю терористичні організації ХАМАС і «Ісламський джихад» пригрозили увечері 12 травня, що о 18:00 завдадуть ударів по Хайфі і прадавньому місту Ейлат. Про це повідомив 13 канал ізраїльського телебачення.

За повідомленнями інших ЗМІ, мова йде не про 12-те, а про 13 травня.

Керівництво ХАМАСу погрожує відновити масові обстріли Ізраїлю після завершення місяця Рамадан і свята Ід-аль-Фітр. Ід-аль-Фітр святкується з вечора 12 до вечора 13 травня.

Схожі новини