Передплата 2024 «Добрий господар»

Одержав другу дозу вакцини? Маєш два дні до відпустки!

Або квиток у театр і 200 шекелів премії. Успішна вакцинація від ковіду дозволить Ізраїлю «відкрити» економіку

Світовим лідером із темпів вакцинації від коронавірусу залишається Ізраїль. Станом на 16 лютого дві дози вакцини Pfizer одержали понад 2,6 мільйона ізраїльтян (39% дорослого населення країни), а першу дозу — понад 3,9 мільйона. У віковій категорії 90+ першу дозу вакцини отримали 93% громадян, дві дози — 83%. У категорії 80−89 років — 89 і 82%, 70−79 — 96 і 89%, 60−69 — 81 і 72%, 50−59 — 75 і 58%, 40−49 — 66 і 42%. Оприлюднені лікарняною касою «Клаліт» дані масштабного дослідження свідчать, що вакцина Pfizer є ефективною. Попри це, в Ізраїлі є групи населення, що досі не вірять у вакцинацію. Це, зокрема, частина російськомовних ізраїльтян, що дивляться російські телеканали і «сидять» у російських соцмережах… Для боротьби з фейками про вакцинацію в Ізраїлі створили спеціальний кіберпідрозділ. А противників щеплень ізраїльська держава переконує не лише словом, а й ділом. Вакцинованим — пільги, премії і дозвіл відвідувати ресторани, невакцинованим — заборона на авіаперельоти. А деякі компанії уже відмовляються брати невакцинованих на роботу…

За даними лікарняної каси «Клаліт», інфор­мує vesty.co.il, серед ще­плених двома дозами вакцини Pfizer ризик зараження коронавірусом знижується порівняно з нещепленими аж на 94%, а ри­зик важкого перебігу захворю­вання — на 92%.

Дані базуються на вивчен­ні інформації про 1,2 мільйо­на членів «Клаліт» — вакцинова­них і невакцинованих. «Вакцина довела свою ефективність у ре­альному світі, — відреагувала на дані „Клаліт“ британська ВВС. — Дані доводять, що попере­дня інформація про ефектив­ність щеплення, яку опублікува­ла компанія Pfizer, була точною. Причому в усіх вікових групах, у тому числі від 70 років».

Натхненний успіхами у бо­ротьбі з епідемією, прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нета­ньягу, інформує mignews.com, веде переговори з американ­ськими компаніями Moderna і Pfizer — про виробництво їх вак­цин проти ковіду в Ізраїлі. «Я розмовляю з ними про будівництво в Ізраїлі двох заводів, — розповів Нетаньягу — Це зро­бить нас глобальним центром боротьби з Covid-19». За сло­вами прем’єра, Pfizer також від­криє в Ізраїлі дослідницький центр, робота якого має запо­бігти епідеміям у майбутньому.

Успішна кампанія вак­цинації дозволить Ізраї­лю поступово «відкрити» економіку. За рішенням уряду, пише mignews.com, із 21 люто­го в Ізраїлі запровадять «зеле­ний стандарт». Він дозволить обслуговувати громадян, які отримали дві дози вакцини (не менше 7 днів після другого ще­плення) або перехворіли коро­навірусом. Вхід до закладів, що працюють за «зеленим стандар­том», дозволять лише із серти­фікатом про вакцинацію або до­відкою від лікаря про одужання.

Із 21 лютого за «зеленим стандартом» дозволять працю­вати тренажерним залам, ба­сейнам, спортивним і куль­турним закладам, а також синагогам (за попередньої ре­єстрації у місцевих органах вла­ди). Однак у синагогах зможуть перебувати одночасно не більше половини вірних, які можуть умістити храми.

Готелі й пансіонати теж змо­жуть працювати з 21 лютого — за «зеленим стандартом». А от кафе й ресторани запрацюють на наступному етапі виходу з локдауну — із 7 березня. Неве­ликі заклади (до 20 осіб у примі­щенні, до 50 — на відкритих тера­сах) відкриють для всіх, а більші ресторани й банкетні зали пра­цюватимуть за «зеленим стан­дартом».

А як щодо відкриття ізраїль­ського неба? Міжнародний ае­ропорт «Бен-Гуріон» може за­працювати на початку або в середині березня. За планом міністерства транспорту, ізра­їльтянам, які не завершили вак­цинацію, заборонять літати «за несуттєвої потреби» (напри­клад, на відпочинок за кордон). Як виняток — після отримання спецдозволу. Інша ідея — орга­нізація окремих рейсів, для вакцинованих і невакцинованих.

Попри усі зусилля уряду Із­раїлю, чимало його гро­мадян не поспішають вак­цинуватися. Найбільше таких у трьох групах населення: етнічні араби, ортодоксальні юдеї і ви­хідці з колишнього Союзу. «Досі 570 тисяч ізраїльтян віком від 50 років не щепилися від коронаві­русу, — констатував Нетаньягу. — Закликаю їх зробити це якнай­швидше — для них і для всіх нас».

Але закликами ізраїльський уряд не обмежується. За інфор­мацією «Хадашот 12», міністр економіки Амір Перец веде пе­реговори з трьома велики­ми компаніями, які випускають банківські картки, — про випуск для вакцинованих ізраїльтян спецкарток, на які держава (за домовленістю з комерційними структурами) зможе перерахо­вувати пільги й дотації.

Аби повернути собі радість обіймів, Реховот (місто, - ред.) вакцинується.
Аби повернути собі радість обіймів, Реховот (місто, - ред.) вакцинується.

«Багато ізраїльських компа­ній за власною ініціативою вво­дять пільги для працівників, які отримали другу дозу вакцини, — пише vesty.co.il. — Фармацев­тична компанія Medi-Link оголо­сила, що найматиме на роботу тільки тих, хто пройшов обидва етапи вакцинації або має намір одержати другу дозу.

Гендиректор Medi-Link Ша­уль Салем пообіцяв видати ще­пленим від коронавірусу співро­бітникам безкоштовні квитки на театральні вистави та концер­ти, щойно відкриються концерт­ні зали. За словами Салема, так компанія допоможе діячам мис­тецтва, які опинилися в скрут­ному фінансовому становищі через коронакризу й затяжний карантин".

«Керівник іншої ізраїльської компанії, — веде далі vesty.co.il, — розповів: «У нас працюють со­тні людей, вакцинацію не про­йшли тільки 10 з них. І тепер самі співробітники, ті, хто зро­бив щеплення, погрожують при­пинити роботу, якщо їх змусять працювати разом із нещепле­ними». Адміністрація компанії спочатку мала намір матеріаль­но зацікавити тих, хто відмов­ляється від щеплення, але по­тім було прийнято інше рішення: видати по 200 шекелів (близько 1720 грн. — Авт.) кожному, хто отримав другу дозу щеплення, і не преміювати меншість, яка утримується від вакцинації. «За що їм роздавати подарунки?» — сказав гендиректор.

Тільки якщо двоє у масках, захист збільшується на 95%. “Корона” може вбити, маска може врятувати життя. МОЗ.
Тільки якщо двоє у масках, захист збільшується на 95%. “Корона” може вбити, маска може врятувати життя. МОЗ.

60 співробітників радіостан­ції «102FM — Радіо Тель-Авів», що пройшли обидва етапи вак­цинації, отримали ваучери на одну ніч у готелі мережі Braun… Кожному щепленому працівни­ку компанії Sodastream вида­ють почесну грамоту — івритом, арабською, амхарською або ро­сійською… А в офісі Колегії ад­вокатів Тель-Авівського округу діє інший стимул: пройшов два етапи вакцинації — отримай два дні відпустки. Мережа магазинів оптики Opticana… намагаєть­ся залучити покупців, пропону­ючи усім власникам сертифіка­та про вакцинацію ваучер — на суму 200 шекелів".

Видання vesty.co.il розпо­віло історію однієї з жертв російської антивакцин­ної пропаганди. Жертв у прямо­му сенсі: 80-річний Олександр Брейчер, дід ізраїльтянина Да­вида Малена, помер у США від коронавірусу.

«За словами Давида, його дід користувався російськими соцмережами і дивився російське ТБ, де на нього виливався потік критики американської вакцини Pfizer і «страшилки» про її побіч­ні ефекти, — пише vesty.co.il. — «Російські пропагандисти роз­повідають вихідцям із СРСР по всьому світу, що робити ще­плення варто тільки їх вакци­ною «Супутник», тоді як вакци­на Pfizer викликає важкі побічні ефекти — безпліддя й інші сер­йозні хвороби, — розповів онук. — Саме тому багато вихідців з колишнього Союзу відмовля­ються від вакцинації. Це відбу­вається також в Ізраїлі. Росія­ни створюють фіктивні профілі в соцмережах, потім заходять у групи вихідців із СРСР і поши­рюють брехню, сіють паніку, за­лякують, підігрівають настрої проти вакцинації… Як наслідок, у російськомовному секторі відсоток вакцинованих відносно низький. Це просто жахливо».

Російську загрозу Ізраїль усві­домлює і активно з нею бореться. «Штаб із боротьби з фальшивими новинами, створений міністерством охорони здоров’я, розта­шувався у торговому центрі „Ае­ропорт-Сіті“, — пише Ідо Ефраті у виданні „Гаарец“. — 11 молодих людей із раннього ранку до опів­ночі просівають Інтернет у пошу­ках дезінформації, пов’язаної з коронавірусом, і особливо з вак­цинами… Вебсторінки або гру­пи у Фейсбуку, які… поширюють неправдиву й шкідливу інформа­цію, видаляються протягом кількох годин після виявлення — за підтримки кіберпідрозділу мініс­терства юстиції і за допомогою залучених компаній».

«Джерелом багатьох фейко­вих новин в Інтернеті є Теле­грам. Із нього, як правило, по­чинаємо моніторинг, — каже Аміт Гольдштейн, який очолює гру­пу. — Те, що з’являється у Теле­гармі, моментально потрапляє у Фейсбук, Твіттер і Ютюб… Те­леграм не співпрацює з владою, тому стежимо за тим, на які інші платформи потрапляє ця інфор­мація… Не кожен фальшивий пост становить для нас інтерес, навіть якщо він фальшивий від початку до кінця, — каже Голь­дштейн. — Шкода криється у можливості тиражування брехливої інформації».

«У мережі — величезна кіль­кість брехні, — каже віцешеф відділу інформбезпеки МОЗ Ей­наїм Шимрон. — Документи з підробленою статистикою, які нібито випущені Pfizer або інши­ми фармацевтичними компанія­ми. У цих документах описують неіснуючі побічні ефекти або на­водять дані про їх масове поши­рення… Є навіть документи з логотипом МОЗ Ізраїлю, які по­вністю сфабриковані».

«Суспільство, по суті, розділи­лося на три групи: прихильники вакцинації, противники вакцина­ції і ті що, сумніваються, — зазна­чає Шимрон. — Ми зосереджуємо наші зусилля в основному на тих, хто вагається. З цією метою роз­почато кампанію за участі сімей­них лікарів, які пояснюють, що таке теперішня вакцина, а також надають інформацію про її ко­рисність і ефективність. Ми вже бачимо, що знижується кількість інфікувань серед тих, хто прище­пився, порівняно з великою кіль­кістю молоді, досі не вакцинова­ної».

Схожі новини