Передплата 2024 «Добрий господар»

"Не надіслав смс і пішов гуляти - штраф 300 євро"

Як живе грецький острів Крит під час карантину?

До Ігоря Базаджи, жителя грецького острова Крит, блогера й готельєра, кореспондентка «ВЗ» зателефонувала на свято Богоявлення, яке православні греки святкують 6 січня, як і майже вся Європа. На це свято греки традиційно пірнають у море, куди кидають хрест, щоб освятити воду. Чи зберегли традицію цього року, у період пандемії?

— Ігоре, ви ведете блог, записуєте цікаві відео з Криту, популяризуєте туризм, відпочинок, критську культуру. Родом ви з України…

— Так, із Маріуполя. За походженням я етнічний грек.

— Пандемія змінила традиційне святкування Богоявлення у православній Греції?

— Безумовно. Хрещення вод, які відбувалися на всій території Греції, тобто на материку і островах, заборонені. Священник раніше кидав у море хрест, і за традицією молоді грецькі чоловіки стрибали у воду, пливли за хрестом і, пірнаючи, діставали його. У тих населених пунктах, де нема моря, але є водосховища, освячували їх.

— А яка температура води?

— 17−18 градусів. Багато хто купається зараз. Без освячення (сміється — авт.). Виходить, купатися у морі можна, а пірнати за хрестом заборонено. Займатися спортом на вулиці, приймати водні процедури під час пандемії не заборонено.

— Крит ставлять у приклад, бо мало хворих. Але з ваших відео не видно, що греки надто дисципліновані…

— Ніхто не бореться якось особливо з вірусом. Все, як звично. Єдине, щоб вийти на вулицю, треба відправити смс, де повідомити мету, в іншому випадку — штраф. Таким чином моніторять ситуацію. Коли ввели перший карантин, навесні, Крит спорожнів. Люди перелякалися і були дисципліновані. Але згодом втомилися сидіти вдома, почали масово надсилати смс та виходити на вулицю. Перевага острова у тому, що він продувається вітрами, плюс — здорове харчування. Це завжди рятувало Грецію. Продукти тут екологічно чисті, без хімії, наповнювачів, шкідливих добавок: оливкова олія, пряні трави, овочі й фрукти, яких тут удосталь. З м’яса — баранина і козлятина з тварин, які вирощені на критських чистих лугах. Море і морепродукти. А ще багато сонця — це вітамін Д. Очевидно, показники захворюваності невисокі, бо критяни живуть у такому кліматі. Крім того, у пріоритеті спорт і здоровий спосіб життя.

— Яким був торік туристичний сезон?

— Його у нас не було взагалі. Половина готелів навіть не відкривалася на сезон. Ті, хто відкрився, працювали на чверть потужності. Були переважно туристи з Європи, бо для українців і росіян Греція була закритою. До нас їхали туристи, зокрема, російськомовні, з країн Балтії, Великої Британії, Німеччини, Бельгії.

— Можливо, цього року буде краще?

— Наразі немає підстав для позитивних прогнозів. Почали вакцинацію, але прогнози робити рано.

— Коли зазвичай відкривається туристичний сезон на Криті?

— Із квітня. Сюди добре приїхати тим, хто перехворів, на реабілітацію й оздоровлення.

Фото Ігоря Базаджи   
Фото Ігоря Базаджи   
Фото Ігоря Базаджи   
Фото Ігоря Базаджи   

— А як святкують Богоявлення у Греції? Церкви працюють?

— Службу йдуть, з шостої години ранку дзвонять дзвони, але все це без парафіян. Можна дивитися службу онлайн, але церкви для людей закриті.

Фото Ігоря Базаджи
Фото Ігоря Базаджи

— Штрафи за недотримання норм карантину у вас є?

— Так, дуже високі. Якщо не надіслати смс і піти гуляти, мінімальний штраф — 300 євро. Якщо штрафують заклад, який мав бути закритим, а він працює, там штраф — від 3 тисяч євро. Причому, це не обговорюється, бо автоматично йде у податкову. Ці гроші сто відсотків знімуть.

— У вас на Криті два великих міста…

— Дивлячись, яке місто вважати великим. Столиця — Іракліон (приблизно 200 тисяч жителів), друге місто за чисельністю населення — Ханья (колишня столиця острова) — 75 тисяч населення. Ретимно — 40 тисяч жителів, Агіос Ніколаос — 25 тисяч.

— Скільки хворих на таку кількість жителів?

— Було близько 600 хворих на 600 тисяч населення Криту. Це небагато. Природа Криту працює на імунітет остров'ян.

Фото Ігоря Базаджи
Фото Ігоря Базаджи
Фото Ігоря Базаджи
Фото Ігоря Базаджи

Схожі новини