Передплата 2024 ВЗ

Навального отруїли майже «Новачком»

Не бойовою отруйною речовиною, а «специфічним лікарським препаратом» того ж класу

Пам’ятаєте історію з отру­єнням у Великій Британії ко­лишнього співробітника вій­ськової розвідки Р Ф Сергія Скрипаля і його доньки Юлії? Російські спецслужби нама­галися їх убити за допомогою отрути нервово-паралітичної дії — типу «Новачок». Схоже, російського опозиціонера Алексія Навального отруїли у Томську практично такою ж речовиною.

Як повідомила берлінська клі­ніка «Шаріте», куди літаком доправили Навального, «клі­нічні дані вказують на інтоксика­цію речовиною з групи інгібіторів холінестераз». Про цю отруту роз­повів один із творців «Новачка» Володимир Углєв (скорочення ав­тора). «Інгібітори холінестераз… у здорової людини… за дуже вели­кої дози можуть спричиняти ефект, рівний дії отруйних речовин (ОР) типу табун, зарин, — цитує Углєва „Ехо Москви“. — Якщо німецькі лі­карі застосовують атропін, який є антидотом для нервово-паралі­тичних ОР, то було здійснено сер­йозну спробу отруїти Олексія… Чекісти почали застосовувати спе­цифічні лікарські препарати… До бойових ОР типу „Новачок“ начеб­то не мають стосунку, але нале­жать до класу „Інгібітори холінес­тераз“, що їх і об’єднує… Від чаю з „полонієм-210“ для Литвиненка, у проміжку „Новачок“ для Скри­палів, до чаю з лікарським препа­ратом для Навального. Вчаться чекісти не залишати слідів… Пере­йшли на… інгібітори холінестераз, які через кілька днів просто роз­кладаються в організмі».

Нагадаємо, російський опози­ційний політик Олексій Навальний потрапив до реанімації 20 серп­ня. Йому стало зле у літаку Томськ-Москва, і пілот посадив лайнер у Омську. Головний лікар тамтеш­ньої лікарні діагностував у На­вального… порушення обміну ре­човин. Занижений цукор у крові, мовляв, є, а жодного отруєння не­має… Омська лікарня спочатку не давала дозволу на транспортуван­ня Навального до Німеччини, але згодом російські медики погоди­лися. Очевидно, головлікар одер­жував відповідні вказівки від росій­ських спецслужб.

На повідомлення «Шаріте» про отруєння Навального відреагу­вав головний дипломат Європей­ського Союзу Жозеп Борель. «ЄС рішуче засуджує цей інцидент, який видається замахом на жит­тя пана Навального, — заявив Бо­рель. — Необхідно, щоб влада Росії невідкладно ініціювала незалеж­не й прозоре розслідування. Ро­сійський народ, як і міжнародна спільнота, хочуть бачити факти, які стоять за отруєнням Наваль­ного. Винні мають бути притягне­ні до відповідальності». А Меркель і глава МЗС Німеччини Гайко Маас наголосили: «З огляду на видатну роль, яку відіграє пан Навальний у політичній опозиції у Росії, закли­каємо російську владу терміново розслідувати цей злочин до остан­ньої деталі — і зробити це повністю прозоро».

Реакція Москви? Як і зазви­чай у таких випадках, «настамнєт». Замість прозорого розслідуван­ня, якого вимагає Захід, — недолу­гі спроби заперечити причетність Кремля до цього злочину й зви­нувачення… європейських ліде­рів. До таких звинувачень удався не хто-небудь, а голова Держав­ної думи В’ячеслав Володін! «За­яви Меркель і Бореля змушують подивитися на цю ситуацію по-іншому, — заявив Володін. — А чи це не провокація з боку Німеччини й інших країн ЄС, покликана сфор­мулювати чергові звинувачення на адресу нашої країни?». Володін навіть доручив комітету Держдуми з’ясувати, чи наявна у справі На­вального провокація з-за кордону. Такі маразми навіть коментувати «невдобно». Мабуть, як кажуть ро­сіяни, «кукуха поєхала»…

Тим часом в опозиційних колах РФ не мають сумніву: наказ отру­їти Навального віддали у Кремлі. «Після чергового замаху на жит­тя опозиційного політика або жур­наліста чуємо заїжджену пластин­ку: Путін ні при чому, йому це не вигідно, він був розлючений, коли дізнався, — пише російський опо­зиціонер Ілья Яшин. — Пропаган­да включає режим максимального цинізму та пояснює, що усі потер­пілі самі винні. Кара-Мурза на­ковтався пігулок. Нємцов щось не поділив із чеченцями на побуто­вому ґрунті. Політковську замови­ли швидкі олігархи. А Навальний? «Він просто захворів», — пояснив Путін у розмові з німецьким кан­цлером. Як же набридло усе це слухати! Просто неможливо. Тре­ба бути сліпим, щоб не бачити: саме Путіну вигідно усунення усіх цих людей. У нього є і мотив, і усі можливості.

Під загрозою кожен раз ви­являються життя особистих опо­нентів президента, які створюють проблеми для його влади. На їх­ньому рахунку масштабні розслі­дування, багатотисячні мітинги, перемоги на виборах, пряма й смі­лива риторика. Ці вбивства й за­махи по суті своїй — тероризм. Адже навіщо терористи влаштову­ють вибухи і захоплюють заручни­ків? Щоб залякати суспільство. Тут такий же ефект. У будь-якої люди­ни, яка дивиться на жах, що відбу­вається, вмикається інстинкт са­мозбереження. Люди починають боятися. А коли суспільство пара­лізоване страхом, керувати ним може будь-який непопулярний ке­рівник".

«Із преси ми дізналися, що перед отруєнням Навального оперативни­ки в цивільному контролювали бук­вально кожен його крок, — веде далі Яшин. — Вважаю, що замовником замаху на Навального є президент Путін, а виконавцями були співро­бітники ФСБ. Тому й „прогледіли“ замах, хоча так пильно стежили за Олексієм. Важливо розуміти, що це була саме спроба вбивства, а не просто залякування. Труїли на за­бій. Розраховували, що в літаку його просто не встигнуть відкачати».

«Крім власних яскравих ютуб-викриттів, енергії, мужності, На­вальний ще підбирав те, що дають: одна кремлівська вежа злива­ла йому компромат на іншу, — кон­статує російський журналіст Олек­сандр Мельман. — Одна вежа Навального садила, третирувала, принижувала, викликала на дуель, обіцяла зробити котлету. Інша ви­ручала, звільняла, відправляла на мерські вибори, з корабля на бал, з тюрми та на сонечко, давала для цього необхідні підписи „єдино­росів“. А коли Олексію підло бриз­нули зеленкою в очі з-за рогу, від­правила на лікування за кордон, плюнувши на всі його умовні термі­ни й підписку про невиїзд… Тепер уже неважливо, яка з веж Кремля отруїла Навального… Вони усі за­мазані».

Схожі новини