Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряд Китаю навмисно приховував і знищував дані про спалах коронавірусу, - спецслужби

  • 03.05.2020, 18:24
  • 1 659

Розвідувальні відомства Австралії, Нової Зеландії, США, Канади й Великої Британії вважають владу Китаю винною в тому, що вона навмисно приховувала і знищували дані про спалах епідемії Covid-19

Про це повідомляє таблоїд The Daily Telegraph (Сідней, Австралія), з посиланням на 15-сторінкову доповідь, підготовлену альянсом спеціальних служб «П'ять очей».

У документі стверджується, що офіційний Пекін приховував новини про вірус, змушуючи лікарів мовчати або «зникати», знищував докази його наявності в лабораторіях й відмовлявся надавати зразки вірусу міжнародним вченим, які працювали над створенням вакцини. Спецслужби з'ясували, що 3 січня 2020 року Національний комітет охорони здоров'я Китаю наказав знищити зразки коронавируса і не публікувати інформацію про невідому інфекцію. Вони вважають, що китайська влада ще на початку грудня 2019 року знала, що вірус передається від людини до людини, але публічно визнала це лише 20 січня.

У доповіді стверджується, що ще в 2013 році професор Ши Чженлі з Уханьского інституту вірусології виявила в печері провінції Юньнань зразки коронавирусу, які на 96,2% ідентичні SARS-CoV-2 — вірусу, який викликав коронавірусну інфекцію Covid-19. Надалі вчені працювали над синтезом вірусу в лабораторних умовах. У листопаді 2015 року китайська вчені спільно з університетом Північної Кароліни провели дослідження, яке засвідчило, що вірус, схожий на SARS, може передаватися від кажанів до людей і не піддається лікуванню у звичний спосіб.

Ши Чженлі розповіла «про безсонні ночі», які вона пережила, переймаючись тим, чи не витік вірус з її лабораторії. Пізніше, як вона стверджує, з'ясовувалося, що геном коронавірусу начебто не збігається вірусами, що вивчаються в її лабораторії.

Разом з тим, The Daily Telegraph зазначає, що в розвідувальному співтоваристві п'яти країн існують суттєві розбіжності щодо походження пандемії. Австралія вважає, що джерелом вірусу, як стверджує китайська влада, був «мокрий» ринок в Ухані. США ж схиляються до версії витіку з лабораторії.

Схожі новини