Передплата 2024 ВЗ

Путін правитиме Росією довічно

За рішенням Держдуми, чотири президентські терміни Путіна «обнулять». І його знову оберуть на «перший»

Теперішня президентська каденція Путіна є другою поспіль, тому, за чинною досі конституцією, 2024 року чинний президент РФ не зміг би знову балотуватися. Але тепер зможе. Відповідну поправку до основного закону прийняла нижня палата російського парламенту, Державна дума.

Цього тижня Держдума мала ухва­лити у другому читанні поправки до конституції РФ, запропоновані Пу­тіним у січні. «Несподівано» слово взяла радянська космонавтка Валентина Те­решкова, депутатка Держдуми від путін­ської партії «Єдина Росія». Терешкова за­пропонувала: «Треба або взагалі зняти у конституції обмеження щодо кількос­ті президентських термінів, або… якщо цього захочуть люди, передбачити для чинного президента можливість балоту­вання на цю посаду, вже відповідно до оновленої конституції».

Путін, що так само «несподівано» з’явився у Державній думі, пропозицію щодо скасування обмеження кількос­ті президентських термінів відкинув. Очевидно, вважає, що двох додатко­вих каденцій по шість років йому ціл­ком вистачить (2036-го Путіну буде 84). Зате з іншою ініціативою Терешко­вої Путін погодився. Мовляв, ми ж вно­симо зміни до конституції, після яких повноваження президента зміняться. Значить, попередні терміни не раху­ються, і можна «обнулитися»… Путін, щоправда, поставив умову: спочатку своє слово щодо поправки Терешкової має сказати Конституційний суд, а по­тім, 22 квітня цього року, її мають під­тримати на «всенародному голосуван­ні» росіяни. Але у РФ ні в кого немає жодних сумнівів: усі необхідні «одобрямси» Путін отримає.

«Володимир Путін готовий обійма­ти посаду президента Росії так дов­го, як вважатимуть за потрібне він сам і призначений ним Конституційний суд, — коментує рішення Держдуми Кіріл Мартинов, керівник політичного відді­лу російської „Нової газети“. — Виставу було розіграно на наших очах протягом кількох годин 10 березня, на тлі паніки на російському фондовому ринку. Те­решкова з трибуни Думи запропонува­ла те, про що по-тихому мріяли чимало її колег: оскільки маємо новий консти­туційний документ, то давайте просто обнулимо президентські каденції».

На думку оглядача «Нової газети», у Росії дійшло до «розбиття конституцій­ної системи», чому сприяла «відсутність реакції громадськості» на запропонова­ні Путіним зміни у конституції. «Рахувати президентські терміни вже немає сенсу, — констатує Мартинов. — Як і здійснюва­ти саму реформу конституції, яка зі са­мого початку була задумана Кремлем як складний і елегантний спосіб вирішення проблеми 2024 року».

Схожі новини