Передплата 2024 ВЗ

За західним кордоном без змін

За прогнозами соціологів, на виборах у Польщі знову переможе правляча зараз партія – консервативний ПіС

У неділю, 13 жовтня, у сусідній Польщі відбудуться парламентські вибори. За даними соціологічного опитування, яке на початку місяця провели Польська прес-група й Дослідницький центр Dobra Opinia, «поріг» на виборах до Сейму подолають чотири політичні сили. Найбільше голосів виборців, понад 48%, соціологи віддають правлячій консервативній партії «Право і Справедливість» (на виборах чотири роки тому ПіС мав на 10% менше). З таким результатом політична сила Ярослава Качинського матиме у Сеймі 254 мандати. Тобто ПіС матиме самостійну більшість і не потребуватиме партнерів по коаліції.

На другому місці, про­гнозують соціологи, опи­ниться «Громадянська коаліція», до якої увійшли опо­зиційні й ліберальні «Громадян­ська платформа» і «Сучасна PL», — 27,7% голосів виборців (138 мандатів). «Бронзу» візьме на парламентських виборах блок «Лівиця», до якого увійшли, зо­крема, «Союз демократичної лі­виці» та антиклерикальна партія «Весна», лідером якої є Роберт Бєдронь, колишній депутат Сейму від «Руху Палікота» й пре­зидент, тобто міський голова, Слупська. (Бєдронь був першим польським політиком, який пу­блічно заявив про свою нетра­диційну сексуальну орієнтацію). «Лівиці» прогнозують понад 12% голосів виборців, що дасть цій політичній силі 49 мандатів.

Виборчий бар’єр має подо­лати, за даними опитувань, та­кож Польська селянська пар­тія, яка на ці вибори йде єдиним списком із популістською пар­тією Kukiz'15. «Селянам» соціо­логи прогнозують 6,5% голосів, що дасть їм 18 мандатів у Сей­мі. П’ятий результат, за даними опитування, покаже на виборах праворадикальна й антиєвро­пейська «Конфедерація «Свобо­да і Незалежність». Польським «нацикам» соціологи прогно­зують трохи понад 4% голосів. Це нижче прохідного бар’єра, але теоретичні шанси на потра­пляння до Сейму «Конфедера­ція» зберігає.

Опозиційна «Громадянська коаліція» (ГК), на думку соціо­логів, може перемогти лише у двох воєводствах — Поморсько­му й Західнопоморському. У першому ГК прогнозують 41,4% голосів (проти 38,8% голосів за ПіС), у другому — 39,5% (проти 37,7%). Усі решта 14 воєводств «забере» правляча партія. Най­більшу підтримку виборців ПіС має у східних регіонах Польщі. У Підкарпатському воєводстві за партію Качинського хочуть го­лосувати понад 66% опитаних, у Малопольському — близько 59%, у Любельському — близь­ко 60%, у Свєнтокшиському — близько 57%. У Мазовецькому воєводстві, на території якого розташована Варшава, «Право і Справедливість» має підтримку понад 48% виборців, а «Грома­дянська коаліція» — понад 28%.

Чому значна частина поль­ських виборців і надалі довіряє правлячій партії? По-перше, си­туація у польській економіці за­лишається стабільною: доходи працівників приватних компаній постійно збільшуються, а тем­пи зростання польського ВВП, хоча й трішечки пригальмува­ли, залишаються одними з най­вищих у Європейському Сою­зі. По-друге, уряд розширив дію програми «500 плюс», за якою на кожну другу й наступну дити­ну сім’я одержує по 500 злотих (3000 гривень) на місяць: тепер така грошова допомога нале­житься також на першу дити­ну в сім’ї, — якщо дохід на її чле­на не перевищує 800 злотих на місяць. Базовий електорат пар­тії Качинського — жителі сіл і не­величких містечок, тобто люди з невисокими доходами. Для та­ких родин, особливо багатодіт­них, програма «500 плюс» стала справжнім рятівним колом.

По-третє, перед виборами уряд не шкодував нових «цуке­рок» для виборців. Лідер прав­лячої партії Ярослав Качинський і прем’єр-міністр Польщі Мате­уш Моравецький оприлюдни­ли нещодавно «П'ятірку ПіС» — п’ять обіцянок на перші сто днів роботи нового уряду. За слова­ми Качинського, це зниження соціального внеску для малого бізнесу, забезпечення усім се­лянам рівних за розміром дота­цій, запровадження профілак­тичних медичних обстежень для усіх громадян віком понад 40 років, побудова не менше ста об’їзних доріг, а також… 13-та й навіть 14-та пенсії.

Моравецький каже, будів­ництво об’їзних доріг навколо польських міст співфінсувати­ме ЄС, загалом це коштуватиме 20 мільярдів злотих. 13-ту пен­сію польским «емеритам» обі­цяють уже наступного року, 14-ту — 2021-го. Для профілак­тичних медобстежень уряд, каже прем’єр, уже закупив «то­мографи й різну медичну апа­ратуру». З початку наступно­го року, малі фірми («перукарні, автомайстерні, цукерні, пекар­ні»), дохід яких не перевищує 10 тисяч злотих на місяць, а при­буток — 6 тисяч, платитимуть що­місяця у середньому на 500 зло­тих менше соціального внеску.

І, нарешті, на користь ПіС може зіграти рішення президен­та США Дональда Трампа, який акурат напередодні виборів до Сейму подарував Польщі «без­віз». За словами Трампа, він під­писав рішення про включення Польщі до американської без­візової програми, Visa Waiver Program. (Це стало можливим після того, як Варшава виконала обов’язкову умову цієї програми: рівень відмов польським претен­дентам на туристичні й бізнесо­ві візи до США впав нижче 3%). Тож невдовзі поляки зможуть по­летіти до Америки без візи, на 90 днів. Про «безвіз» із Трампом до­мовлявся під час свого візиту до США президент Польщі Анджей Дуда, тож значна частина поль­ських виборців вважатиме «без­віз» досягненням теперішньої влади. І знову її підтримає.

Схожі новини