Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Виходите з ЄС? Тоді ми виходимо з Британії!” 

Чим ближчий “Брексіт”, тим більше у Шотландії прихильників її незалежності    

За даними опитування, проведеного для видання Holyrood, більшість жителів Шотландії хочуть бачити її незалежною державою. За те, аби Шотландія відокремилася від Великої Британії й стала незалежною державою, проголосували би зараз на референдумі 46% опитаних. 43% проти, решта — не визначилися. Без урахування останніх за незалежність 52% шотландців, а проти — 48%.

Дослідження авторитетного у Великій Британії соціолога, лорда Ешкрофта, демонструє цікаву тенденцію. Порівняно з референдумом 2014 року (тоді за незалежність були 45% тих, хто прийшов на дільниці, а проти — 55%), свою думку змінили переважно ті шотландці, які п'ять років тому висловилися проти незалежності: аж кожен п'ятий з тих, хто 2014-го голосував проти, нині був би «за». Водночас серед тих шотландців, які на референдумі 2014-го голосували за незалежність, змінили свою думку на протилежну лише 12%.

На думку лідерів Шотландської національної партії, яка має більшість у парламенті в Единбурзі, після того, як уряд Британії очолив Борис Джонсон, відчутно побільшало шансів, що Шотландія стане врешті-решт незалежною. Адже Джонсон не виключає так званого жорсткого «Брексіту» (тобто виходу Сполученого Королівства з ЄС без жодної угоди з Брюсселем), а такий варіант шотландців категорично не влаштовує. Зрештою, на референдумі 2016-го жителі Шотландії (як і Північної Ірландії) проголосували проти будь-якого «Брексіту».

Чи розуміють у Лондоні, що ставлення шотландців до незалежності змінилися? Напевно, так. Аби трохи їх «задобрити», прем'єр-міністр Великої Британії презентував нещодавно в Единбурзі інвестиційний пакет на суму 300 мільйонів фунтів. Ці гроші, кажуть у Лондоні, пришвидшать економічний розвиток Шотландії, Уельсу й Північної Ірландії. (Така собі компенсація за євросоюзівські дотації, які зникнуть після «Брексіту»).

У Шотландії Джонсон переконував: він прагне домовитися з ЄС про нову угоду щодо «Брексіту». Водночас, попередив Джонсон, урядова стратегія передбачає також «підготовку до „Брексіту“ без угоди», тобто «жорсткого»… Після розмови з Джонсоном Стерджен не приховувала розчарування. Мовляв, британський прем'єр тільки говорить про бажання добитися нової угоди з ЄС, а насправді «безкомпромісний» Джонсон «іде шляхом, який приведе до „Брексіту“ без угоди»… За словами Стерджен, уникнути «жорсткого» «Брексіту» буде «майже неможливо». Такий сценарій, вважає шотландська прем'єрка, «вкрай небезпечний для Шотландії і для цілого Сполученого Королівства».

Стерджен ось уже кілька місяців повторює: оскільки після «Брексіту» ситуація кардинально зміниться, шотландці мають право на повторний референдум щодо незалежності країни, — аби могли «обрати свій курс і своє майбутнє». Більшість шотландців позицію своєї прем'єрки підтримують. На запитання «Чи новий референдум має відбутися протягом найближчих двох років?» 47% респондентів відповіли «так», 45% - «ні», решта не визначилися. Звичайно, Джонсон із аргументами Стерджен не погоджується. Мовляв, «незалежний» референдум у Шотландії уже відбувся, і 2014 року це питання було повністю закрите…

Імовірно, у міру наближення 31 жовтня, дати, коли Велика Британія, обіцяє Джонсон, точно покине ЄС, голоси прихильників незалежності Шотландлії звучатимуть усе голосніше… До речі, перспектива «жорсткого» «Брексіту» стала ще реальнішою. Як повідомили на Даунінг-стріт, якщо ЄС не піде на поступки щодо Північної Ірландії (проект угоди з ЄС передбачає збереження після «Брексіту» в Північній Ірландії, що є частиною Британії, особливих економічних умов), Джонсон переговори щодо угоди не відновить. Але Є С на такі поступки не піде — бо захищає інтереси Ірландії, яка залишається у євроспільноті, а не Сполученого Королівства, яке цю євроспільноту хоче покинути… Утім, своє слово ще може сказати британський парламент, чимало депутатів якого, в тому числі й від Консервативної партії Джонсона, хочуть заборонити прем'єру виводити Королівство з ЄС без угоди. Так чи інакше, політична осінь на Туманному Альбіоні буде гарячою…

Схожі новини