Передплата 2024 «Добра кухня»

На зміну «Аполлону» йде «Артеміда»

У рамках нової Місячної програми США на поверхню супутника Землі нарешті ступить жінка

Аерокосмічна агенція США, НАСА, оголосила назву своєї нової про­грами пілотованих польотів на Мі­сяць. Програму назвали «Артеміда» (Artemis) — на честь давньогрецької богині, покровительки Срібної кулі. Артеміда була сестрою-близнючкою бога Аполлона (Apollo), ім’я якого носила перша американську програ­ма пілотованих польотів на Місяць, реалізована у 1969−1972 роках.

У рамках програми «Аполлон» на Місяць висадилися 12 астронавтів НАСА. Скільки полетять на супутник Землі у рамках «Артеміди», старт якої за­плановано на 2024 рік? Наразі не відомо. Але, як повідомив адміністратор НАСА Джим Брайденштайн, уже точно вирі­шили, що цього разу на поверхню Міся­ця однією з перших ступить жінка (астро­навтки на супутнику Землі ще не були).

За словами Брайденштайна, аби пер­ший політ на Місяць у рамках програми «Артеміда» відбувся, як і планують, 2024 року, НАСА потребує додаткового фінан­сування — у сумі 1,6 мільярда доларів. Річний бюджет НАСА становить 21,5 мі­льярда доларів, 4,5 мільярда з яких ае­рокосмічна агенція США витратила цього року саме на проекти «Артеміди» — роз­робку космічного зонду «Оріон», потужної ракети-носія і орбітальної навколомісяч­ної станції. Проблеми з реалізацією «Ар­теміди», розповів Брайденштайн, виника­ють також через затримку зі створенням стартової ракети, яку розробляє концерн «Боїнг». На запитання про остаточну вар­тість програми «Артеміда» адміністратор НАСА відповів так: «Сам хочу це знати»…

Можливо, державній НАСА допоможе приватний капітал? Узяти участь у про­грамі «Артеміди» хоче американський мі­льярдер Джеф Безос, якого зараз вважа­ють найбагатшою людиною у світі. Безос є засновником і власником не лише ін­тернет-компанії Amazon, а й космічної фірми Blue Origin. На нещодавній прес-конференції у Вашингтоні Безос проде­монстрував макет апарата спуску Blue Moon («Блакитний Місяць»), який по­будують до 2024 року. Апарат спуску, який Безос назвав «неймовірним», буде близько п’яти метрів заввишки. За заду­мом, Blue Moon зможе доставити на по­верхню Місяця чотири менші за розмі­ром місяцеходи, або ж 3,6 тонни іншого корисного вантажу (у майбутньому ван­тажопідйомність «Блакитного Місяця» збільшать до 6,5 тонни). Апарат спуску, який матиме довжелезні висувні «ноги», зможе також «збирати» мікросупутники, які сам виведе на орбіту Срібної кулі. А сам «Блакитний Місяць» доставить туди ракета Blue Origin із водневим двигуном, перші тести якої — улітку цього року.

Пришвидшити роботи над новою Мі­сячною програмою фахівців НАСА закли­кав у березні віце-президент США Майк Пенс. За його словами, до 2024 року НАСА має збудувати на навколомісяч­ній орбіті космічну платформу, і амери­канські астронавти повинні висадитися на Південному полюсі Місяця (програма «Артеміда» передбачає також створен­ня на Місяці постійної бази). Схоже, уряд США добряче налякали успіхи китай­ців, які нещодавно відправили супутник на темний, тобто зворотний, бік Срібної кулі. Американці побоюються, що Підне­бесна, яка стрімко розвиває свою кос­мічну галузь, колонізує Місяць швидше від них… Чому саме Південний полюс? Саме у цьому регіоні супутника Землі, вважають фахівці НАСА, є достатні запа­си води (у вигляді льоду). Їх буде вико­ристано не лише як джерело питної води для астронавтів, а й для синтезу ракетно­го палива.

А тим часом…

Нью-йоркська компанія AI Space Factory виграла організований НАСА кон­курс на найкращий проект будинків на Марсі. У майбутньому в них житимуть астронавти, які прилетять на Червону планету. Учасники конкурсу мали, зокре­ма, виявити креативність у доборі наяв­них на Марсі (а також на Місяці) матері­алів для створення будинків, і розробити віртуальні моделі майбутніх конструкцій. Їх елементи, вважають у НАСА, «друкува­тимуться» на Марсі — за допомогою відпо­відного розміру 3D-принтерів. Фантасти­ка? Так. І водночас майже реальність!

Схожі новини