Передплата 2024 «Добра кухня»

У Європарламент іде «Європейська коаліція»

У неї об’єдналися аж шість польських партій, від лібералів до «селян». Чи переможуть правлячий ПіС?

Перед травневими виборами у Єв­ропейський парламент шість поль­ських партій створили «Європейську коаліцію» (ЄК). Це майже вся опо­зиція — «Громадянська платформа», Польська селянська партія, «Союз демократичної лівиці», «Сучасна PL», «Зараз» і «Зелені». За даними різних опитувань, за ЄК на виборах до Європарламенту готові голо­сувати від 32 до 37,5% поляків, а за правлячу партію, консервативну «Право і Справедливість» (ПіС), — від 36 до 38%. Сили приблизно рівні, виборча кампанія обіцяє бути го­строю. Європейські вибори стануть репетицією парламентських, які відбудуться у Польщі восени.

Підписанти декларації про ство­рення «Європейської коаліції» стверджують, зокрема, що хочуть «унеможливити вихід Польщі з ЄС». На думку коаліціянтів, за правління ПіС у Польщі «будується система держави, ближча до східних, а не західних стан­дартів», а нинішній уряд «не бореться навіть за добрий для Польщі наступний бюджет Євросоюзу».

Лідери шести партій, зокрема, наго­лосили: «Метою „Європейської коалі­ції“ є відбудова сильної позиції Польщі в ЄС». У такий спосіб ЄК нагадала поля­кам про численні претензії Брюсселя до офіційної Варшави, зокрема, через не­однозначну реформу судової системи, яку здійснила партія Ярослава Качин­ського. Мовляв, оскільки владу ПіС лі­дери Євросоюзу вважають не зовсім де­мократичною, важко очікувати, що до голосу Варшави у Брюсселі прислухати­муться…

Політики «Права і Справедливості» відразу перейшли у контратаку, яка має два основні напрямки. По-перше, ПіС заперечує тезу ЄК про те, що теперішня польська влада прагне «випровадити» Польщу з ЄС. «Це маячня, — наголосив урядовець Яцек Сашін. — ПіС не планує „полексіту“. Хочемо сильного ЄС, який повернеться до своїх коренів. Хочемо Європи, яка буде простором спільного добробуту. Думаємо не про вихід із та­кої Європи, а про те, як долучитися до її побудови». За словами Сашіна, «Євро­пейська коаліція» лякає уявним «полексі­том», бо «не має що запропонувати по­лякам».

Другий «фронт» критики «Європей­ської коаліції» з боку ПіС — акцент на суттєвій різниці у політичних поглядах її членів. У ЄК, кажуть у польській владі, об’єдналися і ультраліберали, «які хочуть поставити костел перед міжнародним трибуналом», і «селянська партія, яка посилається на консервативні цінності». А відтак, кажуть у ПіС, до осінніх парла­ментських виборів «Європейська коалі­ція» не доживе… «Творці Є К мають вели­кі проблеми з тим, аби визначити, хто на якому місці буде у виборчому списку», — каже керівник штабу ПіС у європейській кампанії Томаш Поремба.

Коаліціянти, втім, нищівній критиці ЄК із боку ПіС навіть раді. Значить, кажуть у «Європейській коаліції», влада боїться, що програє вибори до Європарламен­ту… Ці вибори стануть репетицією пар­ламентських виборів, які відбудуться у Польщі восени. Чи зможе ЄК відібра­ти владу в ПіС? Судячи з результатів со­цопитувань, «золоту акцію» у наступно­му Сеймі може мати партія «Весна», про створення якої кілька тижнів тому оголо­сив колишній президент (мер) Слупська Роберт Бєдронь. За «Весну» на виборах до Європарламенту хочуть голосувати близько 12% поляків. Якщо припусти­ти, що «Весна» матиме плюс-мінус та­кий результат на осінніх виборах до Сей­му, то саме депутати політсили Бєдроня (поряд із націоналістами-популістами з партії «Кукіз 15») зможуть перехилити шальки терезів у той чи інший бік.

Бєдронь свого часу запам’ятався тим, що став першим польським політиком, який публічно визнав свою нетрадицій­ну сексуальну орієнтацію. Судячи із про­грамних цілей «Весни», які оприлюднив Бєдронь, його партія буде ліберально-«зеленою». Серед цих цілей, зокрема, скасування заборони абортів, які про­водяться за бажанням матері (пропону­ють дозволити робити їх до 12-го місяця вагітності), припинення викладання ре­лігії у школах, перегляд Конкордату (до­говору з Ватиканом, який регулює пра­вовий статус Римо-католицької церкви у Польщі та її відносини зі Святим пре­столом), а також закриття до 2035 року усіх польських вугільних шахт. Важко уя­вити, що партія «Весна» зможе створи­ти у Сеймі коаліцію з «ПіС». Без сумніву, партії Бєдроня, якщо вона пройде в пар­ламент, буде ближчою «Європейська ко­аліція». Якщо, звичайно, ЄК до осені збе­режеться…

Схожі новини