Передплата 2024 «Добра кухня»

Московський суд визнав шахрая «олімпійським чемпіоном на території Росії»

  • 25.11.2018, 10:32
  • 1 147

Кремль встановлює особливі привілеї для тих, кого на Заході по праву вважають ніким

Московський суд визнав Олександра Зубкова — бобслеїста, якого МОК і Спортивний арбітражний суд у Лозанні позбавили медалі Ігор у Сочі за вживання допінгу, — «олімпійським чемпіоном на території Росіської Федерації». Це означає, що тепер у світі з’явилися «особливі чемпіони», — іронізує Вацлав Радзивінович у Gazeta Wyborcza. Бо Зубков у якомусь, наприклад, Багратіонівську Калінінградської області може парадувати з двома олімпійськими медалями на лацкані (за змагання «двійок» і «четвірок»), бути взірцем для молоді, матиме право на щомісячні 32-тисячні премії (у рублях), встановлені для переможців Олімпіад Володимиром Путіним.

Але вже у Польщі, за кілька кілометрів від Калінінграда, буде шахраєм без права ні на медалі, ні на премії. Бо його чемпіонство чинне лише у межах Російської Федерації.

Зіпсуте свято Путіна

Зубков є одним з багатьох «героїв» допінгового скандалу на зимових Іграх 2014 року. Згідно із волею свого політичного керівництва, російські спортсмени та команди мусили виграти найвищі нагороди у Сочі будь-якою ціною. Тому вдавалися до розмаїтих фокусів з пробірками сечі наколотих допінгом учасників Олімпіади.

У процесі заміни щойно взятої урини на ту, яку брали у час, коли спортсмени буди ще «чистими», активну участь брала ФСБ. Та з’ясувалося, що силові структури у справі сечі не є всемогутніми, і підміна провалилася.

Розповів про це Григорій Родченков, шеф російського Антидомпінгового центру, який сам займався і допінгом спортсменів, і заміною «брудної» сечі на чисту. Коли усвідомив, що знає забагато, і що на батьківщині його очікує лише передчасний похорон з державними почестями, утік до США і там почав говорити.

Зіпсував Путіну остаточно свято, на яке Москва стратила 53 мільярди доларів. Значно більше, ніж, до прикладу, річні витрати на оборону за умови суттєвого затягування пасків пересічного росіянина.

До Москви за правом та справедливістю

Дискваліфіковані за допінг російські медалісти звернулися на МОКу і до суду у Лозанні. Останній повернув титули 28 спортсменам, докази вини яких визнав недостатньо переконливими.

Зубкова, який на відкритті Олімпіади був капітаном російської команди, серед реабілітованих не виявилося. Тоді Російська федерація бобслею подалася за справедливістю до рідних судів, щоб скасувати вердикт Лозанни, який означав фактично пожиттєву дискваліфікацію Зубкова. І московський суд це зробив, встановивши, що швейцарський вирок є… «неконституційним», тому в Росії — нечинним. Отже, Зубков залишається олімпійським чемпіоном, але тільки на території Російської Федерації. Бо поза нею влада московської Феміди не сягає.

Суд вчинив, згідно з вказівкою, недавно озвученою шефом спортивної комісії Державної думи Михайлом Дегтяровим. Він вважає всіх «наших дискваліфікованих спортсменів політичними та ідеологічними чемпіонами».

Що далі: Оскар, Нобель?

Такий прецедент варто визнати геніальним. «Неконституційними» можна вважати також, наприклад, висновки Американської кіноакадемії, якщо вона дасть Оскара неросійській стрічці. Москва раз-у-раз пропонує академікам патріотичні, ідеологічні і політичні досягнення, а вони їх дискваліфікують. Можна знову через московський суд визнати когось з творців «лауреатом Оскара не теренах Росії».

Запустивши таку схему, можна також і російського нобеліанта виростити. Путіна ж регулярно висувають на Нобелівську премію миру, а Норвезький комітет чомусь ігнорує його кандидатуру. Мабуть, також «антиконституційно»…

Gazeta Wyborcza

Переклад з польської

До теми:

Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов обурився діями Московського суду, який проігнорував рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) і не відібрав медалі у колишнього бобслеїста Олександра Зубкова, що попався на допінгу.

Український функціонер опублікував заяву на своїй сторінці в Facebook, в якій закликав світову спільноту відреагувати на цю ситуацію.

«Медалі Олімпіади в Сочі у Зубкова були справедливо відібрані за порушення антидопінгових правил. Спортсмена довічно усунули від спорту… Я вважаю, що після такого відвертого плювка російського режиму в обличчя Міжнародного олімпійського комітету, після невизнання і саботажу остаточних рішень міжнародного Спортивного арбітражного суду, російський спорт повинен зазнати чергових санкцій з боку МОКу, WADA і міжнародних федерацій з видів спорту», — обурився міністр молоді та спорту України.

Схожі новини