Передплата 2024 «Добрий господар»

Сеною «пропливли» дев’ять століть…

Екскурсія столицею Франції на річковому «трамвайчику».

Коли ми приїхали у Париж, нам відразу організували екскурсію містом. Гід стільки всього цікавого розповів! Я навіть намагалася запам’ятати якісь цифри і назви пам’яток архітектури… Але ні з чим не можу порівняти враження, коли повільно «рухалися» на кораблику Сеною, а переді мною «пропливали» всесвітньо відомі будівлі минулих епох.

У столиці Франції — 20 округів (так називають райони). А 21-м округом називають Сену. Ще донедавна місто і ріка були начебто різними світами, але у 80-х роках минулого століття все змінилося. Життя на Сені і поблизу неї вирує так само, як і у будь-якому іншому окрузі Парижа. На ріці швартуються багато яхт, барж, катерів, у яких не лише здійснюють прогулянки рікою, а й живуть. Окрім того, Сена тепер — це ще й місце проведення фестивалів, дискотек, театральних спектаклів і світських тусовок. Кораблики стали невід’ємною частиною життя парижан.

До «посадкового» причалу ми чалапали вздовж ріки, мабуть, із чотири кілометри. А все через те, що вийшли не на тій зупинці. Орієнтиром нам була Ейфелева вежа, біля підніжжя якої бере свій початок річкова прогулянка. Оскільки вежа дуже висока, здавалося, до причалу — рукою подати… Попри те, що втомилися, мали можливість побачити, як відпочивають французи і гості столиці на набережній. Це вартує окремої розповіді. Недарма 1991 року набережні Сени і будівлі, що прилягають до них, були занесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Чого там тільки не побачиш — величезний квітковий ринок, від ароматів якого паморочиться в голові, виставка домашніх та екзотичних тварин і птахів… А букіністи і художники, що розклали свій крам на поличках, припрошують бодай подивитися на твори мистецтва. На набережній, хто на землі, хто на коцику, відпочивають містяни. І цілуються пари. Недарма ж Париж — столиця кохання!

Щоб потрапити на кораблик, треба вистояти довжелезну чергу. Придбали квитки за 14 євро і побігли займати місця на верхній палубі, щоб краще усе роздивитися. Екскурсія на кораблі Сеною триває годину. Ми йшли на доволі великому кораблику, який бере на борт понад тисячу пасажирів, а поруч проходили маленькі кораблики-ресторанчики. За столиками сиділи люди, смакували вишуканими стравами й запивали їх вином. На іншому кораблику «рубала» музика і народ танцював. Цей кораблик-ресторан винайняли для проведення весілля… І ніхто не переживав, що гучна музика порушує спокій «жителів ріки», які «припаркували» свої кораблики-хатки вздовж Сени.

В одному такому кораблику живе відомий французький кіно актор П’єр Ришар. Не думайте, що ті, хто живе на кораблику, економлять на квартплаті. Як з’ясувалося, для парижан найпрестижнішим вважається саме житло на воді. Доволі непримітні на вигляд баржі і яхти, за словами гіда, всередині мають шикарні апартаменти з кухнею, спальнею, вітальнею, робочим кабінетом і, як правило, кількома ванними кімнатами. Майже всі плаваючі «будинки» оснащені водо- та електропостачанням, кондиціонерами та супутниковими антенами.

Сена ділить Париж на дві частини — Правий і Лівий береги, і омиває два острови — Сіте та Сен-Луї. З острова Сіте і почалася майбутня Франція.

Оминути розповідь про мости, які «лягли» поперек Сени, не можу. Серед них — розкішно-помпезний міст Олександра ІІІ, на відкритті якого, кажуть, був присутній Микола І І. Дорогою на кораблику можна побачити і найстаріший міст Парижа — знаменитий Новий Міст. Якщо у нас кажуть «міцний, як дуб», то про це цей міст — «міцний, як Новий Міст». А вислів «старий, як світ», перефразували на «старий, як Новий Міст». На цьому мосту встановлено першу паризьку кінну статую — пам’ятник Генріху (Анрі) ІУ. Мостів, за словами гіда, на Сені аж 38.

Найзавантаженіший з них — Міст згоди. Знаменитий тим, що його будівництва використовували каміння зруйнованої Бастилії.

80% паризьких пам’яток архітектури розляглися на двох берегах Сени. Ми побачили величний собор Нотр-Дам де Парі. Красу готики за кілька хвилин змінює французький класицизм ХУІ-ХУІІІ століть — Лувр, Коледж Чотирьох націй, готель «Сальм», який свого часу Наполеон подарував кавалерам ордену почесного Легіону, Дім Інвалідів, Музей Орсе…

На жаль, французи і туристи не бережуть водної артерії Парижа. У воду викидають бляшанки від коли і пива, обгортки з цукерок і печива…

Редакція «Високого Замку» дякує туристичній фірмі «Карпатія-Галич-Тур» за організацію цікавої подорожі.





Схожі новини