Передплата 2024 ВЗ

Російські «тролі» агітують проти щеплень

Брехлива пропаганда Кремля дієва: на кір, свинку й краснуху захворіли цьогоріч удвічі більше європейців, ніж торік

Авторитетна британська газета The Times розповіла про те, як російські інтернет-«тролі» агітують європейців проти щеплень. Брешуть, зокрема, що щеплення спричиняють аутизм… Кремль, зробило висновок британ­ське видання, у цій «гібридній» про­пагандистській війні активно вико­ристовує соціальні мережі.

Насправді російська влада, пише «Таймс», «не має щирої неприязні до щеплень, бо Москва стверджує, що російська програма щеплень є ефек­тивною». Як констатує британське ви­дання, «метою Кремля є дестабілізація Заходу, і для цього годиться кожна тема, яка розділяє західну громадську думку, від „Брексіту“ до генетично модифікова­них продуктів».

Текст, опублікований у газеті «Таймс», спирається на аналітичні матеріали жур­налістів та дослідження Університету Ме­ріленду й Університету Джона Гопкінса (США). А також на висновки серйозного наукового видання American Journal of Public Health.

Дослідники встановили зокрема, що зареєстровані у РФ акаунти у соціаль­ній мережі «Твіттер» регулярно поши­рюють провокаційні англомовні «твіти» (висловлювання), які містять критику щодо щеплень. «Це має провокувати людей і змусити їх утриматися від ще­плень». Наприклад, російські інтернет-тролі поширювали у соціальних мере­жах точку зору сумнівного активіста Ендрю Вейкфілда, який стверджує, що щеплення від свинки, кору й краснухи начебто становлять велику небезпе­ку. Зареєстрований у РФ акаунт також поширював брехливу інформацію про те, що в одній з провінцій Мексики ще­плення призвели до смерті чи шпиталі­зації близько 75% дітей… Експерти, з якими розмовляли журналісти «Таймс», упевнені: Москва застосовує таку брех­ню як зброю у «гібридній» війні проти Заходу.

Деякі з поширених у соціальних ме­режах постів (повідомлень), які агіту­вали проти щеплень, «народилися» на знаменитій «фабриці тролів» поблизу російського Санкт-Петербурга. Саме «робітники» цієї «фабрики», встановило міністерство юстиції США, 2016 року ак­тивно намагалися вплинути на результат президентських виборів у Сполучених Штатах.

За висновками американських до­слідників, використовуючи такі «хештеги» (заголовки, рубрики), як #antivax («проти щеплень») та #learntherisk («дізнайся про загрозу»), Кремль допомагає західним активістам, скептично налаштованим щодо щеплень. Це нечисленна, зате ак­тивна у соцмережах спільнота.

Як констатують аналітики, російські «твіти» не лише критикують щеплення, а й намагаються роздмухати при цьому ра­сові й класові протиріччя. Мовляв, «чис­ті», ефективні вакцини доступні на Заході тільки представникам «еліт», а простому народу «впарюють» вакцини отруйні… Мета таких російських провокацій — роз­палити у виборців ненависть до «еліти» й збільшити популярність різних «анти­системних», популістських рухів і партій (наприклад, Партії свободи Австрії, Пар­тії незалежності Великої Британії, «Аль­тернативи для Німеччини», італійських «5 зірок» і «Ліги»).

Times нагадує, що Росія «система­тично» використовує фальшиві акаунти у «Твіттері» й «Фейсбуку» з метою поши­рення дезінформації. Зокрема, саме так було після березневої спроби отруєння в Англії речовиною «Новачок» екс-шпигуна ГРУ Сергія Скрипаля і його доньки. Ро­сійські «тролі» були активними також піс­ля інших терористичних атак, здійснених на Британських островах протягом двох останніх років. Ці «тролі» роздмухували серед людей панічні настрої. Мовляв, влада не здатна захистити вас від теро­ристів…

Чи є російська інтернет-брехня діє­вою? На жаль, так. Як написала «Таймс», свіжа статистика свідчить про різке зрос­тання в ЄС захворюваності на кір, свинку й краснуху. Цього року вже зафіксовано понад 41 тисячу випадків захворювань, тобто вдвічі більше, ніж торік. А у Британії захворюваність на кір, свинку й краснуху зросла порівняно з минулим роком у по­над три рази. Від цих інфекцій захища­ють вакцини. Але люди, начитавшись у соцмережах російських страшилок про небезпеку щеплень, відмовляються від них. І хворіють…

А тим часом…

На думку урядовців німецької землі Саксонія, саме «фейкові новини» в соціальних мережах допомогли «підігріти» правих радикалів у Гемніці. «Мо­білізація в Інтернеті була сильнішою, ніж раніше», — заявив саксонський прем’єр-міністр Міхаель Кречмер. У Гемніці цього тижня відбулися масові демонстрації ультраправих — після того, як двоє іммігрантів, із Іраку й Си­рії, завдали смертельних ножових поранень 35-річному німцеві. Як зазна­чив Кречмер, гнів натовпу ґрунтувався на «ксенофобських коментарях» у соцмережах. Без сумніву, це робота російських «тролів». Та й сирійські бі­женці потрапили до Німеччини не без допомоги Росії, яка бомбить Сирію…

Схожі новини