Передплата 2024 «Добра кухня»

Американський удар по олігархах Путіна

Через нові санкції Мінфіну США вони вже втратили мільярди доларів. І це тільки початок

«Кремлівська доповідь», оприлюднена у Вашингтоні у січні, Кремль не налякала. У Москві казали, що список російських бізнесменів і чиновників, яким загрожують санкції, американський Мінфін переписав зі списку російських багатіїв за версією Forbes…

Але зараз Кремлю не до жартів. Санкції, запроваджені Мінфіном США щодо 7 бізнесменів, 17 високопоставлених чиновників і 12 компаній з Росії, уже позбавили їх мільярдів доларів. Як пояснили у Вашингтоні, ці санкції накладено за дії Москви в Україні та Сирії. «Російські олігархи й еліти, що мають користь від цієї корумпованої системи, більше не будуть ізольовані від наслідків дестабілізуючої діяльності свого уряду», — заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Американські санкції відразу послабили російський рубль. У середу, 11 квітня, за долар давали близько 64 рублів (до санкцій було близько 57), за євро — близько 79 рублів (до санкцій було близько 70). Російський алюмінієвий король" Олег Дерипаска втратив 1,6 мільярда доларів, тобто п'яту частину своїх статків. Ще один російський багатій, Віктор Вексельберг, втратив близько 950 мільйонів «баксів». Загалом, американці наклали санкції на вісім російських компаній, пов'язаних із Дерипаскою. Тільки найбільший алюмінієвий гігант, «Русал», яким володіють Дерипаска і Вексельберг, втратив близько 20% своєї вартості. Приблизно 1,4 мільярда доларів позбувся мільярдер, член Ради Федерації Сулейман Керимов (нещодавно його затримували у Франції).

Чому головного удару завдано саме по Дерипасці? Він є фігурантом розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера — про втручання РФ у президентські вибори в США. (За версією слідства, Пол Манафорт, екс-глава виборчого штабу Дональда Трампа, і його заступник Рік Гейтс працювали саме на Дерипаску).

Потрапили під нові санкції Мінфіну США, зокрема, Ігор Ротенберг (син приятеля дитинства Путіна, з яким той займався дзюдо) і зять Путіна Кирило Шамалов. Із донькою президента Росії Катериною Тихоновою Шамалов одружився п'ять років тому, і з того часу його статки суттєво збільшилися.

Нові антиросійські санкції були би ще ефективнішими, якби такі самі санкції синхронно запровадив Європейський Союз. Однак у ЄС наразі лише взяли санкції США «до уваги»… Як написала американська газета The New York Times, нові санкції «не є серйозною загрозою для російської економіки чи Путіна — поки ціни на нафту залишаються приблизно на 25% вищими, порівняно з минулим роком». Можливо, санкції проти нафтогазового сектору економіки Р Ф Вашингтон залишив «на закуску»?

«Дії США прирікають Росію на економічну кризу і деградацію»

«Олег Дерипаска та Віктор Вексельберг, які завжди… зі шкіри пнулися, щоб втертися в довіру до Кремля… втратили свій статус, — написала оглядач російської «Нової газети» Юлія Латиніна. — Закінчилися як власники великих міжнародних компаній. Мінфін США звільнив Дерипаску та Вексельберга з поста олігархів.

Суть нового списку… санкції проти тих людей, які багато значать у системі і мають можливість на неї впливати. За що, наприклад, у список потрапив Сулейман Керимов?.. За те, що ввіз до Франції сотні мільйонів євро готівкою.

Імовірно, Мінфін США підозрює сенатора Керимова в тому, що далеко не всі ці гроші були його, і далеко не всі ці гроші призначалися для купівлі вілл. Імовірно, вони вважають, що частина цих грошей могла перевозитися на прохання держави і йти на потреби правих французьких політиків.

Віктор Вексельберг прилітав у США в березні і виявився поряд із Абрамовичем і Прохоровим одним з трьох допитаних у США російських олігархів. Мабуть, відповіді Вексельберга не влаштували Мінфін США, і той вирішив, що приятельські стосунки Вексельберга з Патрушевим та іншими силовиками привели до того, що десь і якось він виконував зовнішньополітичні прохання держави. Як наслідок, на бізнесі Вексельберга поставлено хрест.

… Дерипаска довго розповідав, що «не відокремлює себе від держави»,. хвалився наявністю дипломатичного паспорта і заявляв, що представляє інтереси Росії в інших країнах. Напредставлявся. Через зв’язки з Манафортом під санкції потрапили всі компанії Дерипаски… Торік… Фольксваген" і ГАЗ підписали угоду про співпрацю. І куди тепер піде ця співпраця? Що збирати тепер на ГАЗі? Вози?

… Цей список — список січня. Амери-канська бюрократія працює повільно. До цього списку не увійшли ще ні отруєння Скрипаля, ні намальовані ракети, що летять на Флориду, ні пряме зіткнення росіян і американців під Дейр-ез-Зором у Сирії. Це все ще попереду.

Протягом багатьох років зовнішня політика Кремля була безкарним хуліганством. Кремль був упевнений, що Захід ніколи не зможе дати адекватну відповідь.

Тепер… відповідні дії США прирікають Росію на економічну кризу і деградацію. Вони повинні змусити російську еліту зрозуміти, яку ціну вона платить за Крим, за Солсбері й за Дейр-ез-Зор. І відповісти у Росії асиметрично нічим: навіть якщо ми заборонимо Цукербергу ходити на Митинський радіоринок, він навряд чи це відчує".

Схожі новини