Передплата 2024 ВЗ

Лідером номінацій на “Оскар” був Волт Дісней

Найцікавіші факти з історії найпрестижнішої премії напередодні її 90-річчя

4 березня відбудеться ювілейна церемонія нагородження кінопремією “Оскар”. Попри те, що місце проведення залишилося традиційно незмінним — у Лос-Анджелеському театрі “Долбі”, організатори змінили час проведення.

Як правило, “Оскар” вручають наприкінці лютого. Однак цього року церемонія нагородження стала унікальною через дату проведення. Її довелося пересунути на березень. Причиною стали Зимові Олімпійські Ігри, які відбулися у корейському Пхенчхані саме наприкінці лютого 2018 року. Олімпіада не вперше “переносить” дату вручення “Оскара” на березень. 2010 року статуетки роздавали аж 7 березня через Зимові Ігри у Ванкувері, 2014-го нагороди вручили 2 березня через Олімпіаду у Сочі.

На відміну від місця і часу проведення церемонії, ведучі на “Оскарах” постійно змінюються. Однак 90-та церемонія стала унікальною — другий рік поспіль урочистість проводитисе комік Джиммі Кіммелл. Жарти і шоу від Кіммелла сподобалися багатьом. Комік взяв на себе відповідальнісь за оголошення “не того переможця” (як це було минулого року).

Рекордсменом у проведенні “Оскара” є Боб Хоул. На його рахунку 18 урочистостей вручення престижної нагороди у світі кіно за період з 1939 по 1977 роки.

Одними з головних претендентів на “Оскар-2018” у номінаціях “Найкращий актор” і “Найкраща акторка” стали Меріл Стріп та Гері Олдман. До речі, Стріп — абсолютна рекордсменка серед акторів за кількістю намінацій на “Оскар”. Її за творчу діяльність номінували аж 21 раз! Але лише тричі золоту статуетку Меріл пощастило отримати.

Четверту нагороду акторка може отримати за роль Кей Грем у драматичному трилері Стівена Спілберга “Секретне досьє”. Однак через нашумілий секс-скандал Гарві Вайнштейна, у якому Стріп підтримала друга кінопродюсера, вона може втратити шанс на перевагу.

А от один із головних претендентів на звання кращого актора Гері Олдман, попри свою популярність, був номінований на “Оскар” лише один раз. У фаворити на тримання золотої статуетки у 2018 році Олдман потрапив за блискуче виконання ролі прем’єр-міністра Вінстона Черчілля у фільмі “Темні часи”.

Рекорди премії “Оскар” за 90 років

Фільми “Бен Гур” (1959), “Титанік” (1997) і “Володар перснів: Повернення короля” (2003) отримали найбільше статуеток за всю історію. Кожна з картин заробила по 11 “Оскарів”.

Наймолодшим володарем “Оскара” за 90 років став Едріан Броуді. У 29 років він отримав статуетку у номінації “Найкращий актор” за роль у фільмі “Піаніст”.

Наймолодшою володаркою “Оскара” стала Ширлі Темпл. У шестирічному віці їй вручили спеціальну “Молодіжну нагороду”.

Наймолодшим номінантом став Джастін Генрі. Хлопчикові було лише вісім років, коли він знімався у фільмі “Крамер проти Крамера”. Такий юний вік не завадив хлопчикові увійти до п’ятірки найкращих акторів, які змагалися за нагороду. На жаль, тоді статуетку йому так і не вручили.

Актор Леонардо Ді Карпіо чекав на свій “Оскар” аж 22 роки. Вперше його номінували на нагороду у 1994 році за роль у фільмі “Що турбує Гілберта Грейла”, однак довгоочікувану нагороду він отримав лише у 2016-му за найкраще виконання головної ролі у фільмі “Той, що вижив”.

Акторка Глорія Стюарт отримала свою першу і єдину номінацію лише у 87 років. Тоді акторка боролася за звання найкращої акторки другого плану. У фільмі “Титанік” вона зіграла Розу у старості.

Лідер за кількістю номінацій — мультиплікатор Волт Дісней. Його номінували на “Оскар” 63 рази! А злотих статуеток він отримав 26. Першого свого “Оскара” він отримав за мультфільм про Міккі Мауса у 1932 році.

Схожі новини