Передплата 2024 «Добрий господар»

Могеріні: "ЄС не визнає і продовжує засуджувати анексію Криму Росією"

  • 18.03.2016, 10:05
  • 1 489

Анексія Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці.

Євросоюз навіть після двох років з моменту анексії Криму Росією, надалі твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, йдеться в заяві високого представника ЄС з зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні.

«Європейський союз знову заявляє, що не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права», — йдеться у заяві.

За словами Могеріні, анексія Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет всіх держав.

«Європейський союз зберігає свою прихильність повному здійсненню політики невизнання анексії, в тому числі з допомогою обмежувальних заходів», — заявила глава європейської дипломатії.

При цьому ЄС знову закликає держави-члени ООН розглянути можливість прийняття аналогічних заходів, відповідно до резолюції Генасамблеї ООН 68/262, наголосила Могеріні.

Євросоюз стурбований наміром Росії заборонити діяльність Меджлісу

ЄС закликає Росію до повного дотримання міжнародних стандартів з прав людини та інших зобов'язань згідно з міжнародним правом.

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявляє, що ЄС занепокоєний наміром Російської Федераціїзаборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

"Європейський Союз знову висловлює своє глибоке занепокоєння нарощуванням військового потенціалу та погіршенням ситуації з правами людини на Кримському півострові, що стосується заборони на свободу висловлювань, свободу мирних зібрань, свободу релігії та вірувань, а також переслідування осіб, які належать до меншин, особливо кримських татар. Подання позову про заборону діяльності Меджлісу — органу самоврядування кримських татар - як екстремістської організації є особливо тривожною подією", - наголосила Могеріні.

У зв'язку з цим верховний представник Євросоюзу наголосила, що ЄС закликає Росію до повного дотримання міжнародних стандартів з прав людини та інших зобов'язань у відповідності до міжнародного права.

"Усі нерозглянуті випадки порушення прав людини, такі як насильницькі зникнення, тортури та вбивства, повинні бути ретельно розслідувані", - заявила Могеріні.

Могеріні закликала Росію негайно звільнити Сенцова та Кольченка

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні закликала Росію негайно звільнити незаконно засуджених українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка.

"Олег Сенцов та Олександр Кольченко, затримані й засуджені з порушенням міжнародного права, повинні бути негайно звільнені, і їм має бути гарантовано безпечне повернення до України", - наголосила Могеріні.

Як заявила верховний представник Євросоюзу, "повний, вільний та необмежений доступ міжнародних організацій з прав людини до усієї території України, включаючи Крим та Севастополь, продовжує залишатися першочерговим завданням".

Джерело: Громадське, УНІАН.

Схожі новини