Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Переміг страх»... А з ним і Марін Ле Пен

Лідерку проросійського Національного фронту вже «сватають» у наступні президенти Франції.

“Шок”, “Переміг страх”, “Вони йдуть”, “Це наближається”... Ось такими заголовками зустріли європейські ЗМІ новину про перемогу в першому турі місцевих виборів у Франції ультрарадикального Національного фронту. Переляк пов’язаний не з тим, що представники партії Марін Ле Пен можуть взяти владу в кількох французьких регіонах (тим паче, після другого туру, який відбудеться 13 грудня, успіх “нациків” може виявитися не настільки приголомшливим). Ці місцеві вибори - останні перед президентськими виборами у Франції (2017 рік). Перемога Національного фронту в регіонах свідчить про значне зростання популярності партії Марін Ле Пен. А значить, її президентство - уже зовсім не фантастичний сценарій...

У першому турі місцевих виборів, що відбулися у Франції 6 грудня, Соціалістична партія президента Франсуа Олланда була лише третьою - 23,33% голосів і перемога в трьох округах. “Срібло” в правоцентристів, Республіканської партії екс-президента Ніколя Саркозі (26,89%, чотири округи). А за переможця, праворадикальний Національний фронт, проголосували майже 28% виборців, які прийшли на дільниці. У першому турі “нацики” взяли гору аж у шести з 13 адміністративних округів Франції.

Перед другим туром у Франції згадали про так званий республіканський пакт: це коли соціалісти в другому турі закликають виборців голосувати за республіканців, а республіканці - за соціалістів. (Так було, зокрема, коли на президентських виборах у другий тур вийшли правоцентрист Жак Ширак і “фронтовик” Жан-Марі Ле Пен, батько нинішньої лідерки правих радикалів. У другому турі легко переміг Ширак, за якого голосували в тому числі й прихильники лівих). Соціалісти уже зняли кандидатів у двох округах - аби в другому турі представники республіканців перемогли там “фронтовиків”.

Однак лідер правоцентристів Ніколя Саркозі згадувати про “республіканський пакт” не поспішає. Екс-президент прагне довести, що партія під його орудою здатна перемагати Національний фронт і без допомоги соціалістів. У такий спосіб Саркозі хоче утвердити своє партійне лідерство, яке багато хто серед республіканців ставить під сумнів. По-перше, у партії є інший кандидат у президенти, екс-прем’єр Ален Жюппе. По-друге, на Саркозі, кажуть його опоненти в середині партії, є купа компромату. Був скандал із фінансуванням виборчої кампанії Саркозі екс-диктатором Лівії Каддафі; Саркозі також причетний до скандального вибору Катару країною-господарем футбольного Мундіалю-2022. Перед виборами, кажуть скептики, спливуть нові подробиці цих скандалів... Однак Саркозі “республіканського пакту” не хоче. Не всім консерваторам така самовпевненість екс-президента до вподоби. “Там, де ми в першому турі зайняли третє місце, мусимо знятися з виборів”, - вважає екс-прем’єр, сенатор-республіканець Жан-П’єр Раффарен.

Я кщо після другого туру місцевих виборів Національний фронт контролюватиме кілька регіонів, то це наблизить Францію до “остаточного жаху” (визначення італійських ЗМІ) - перемоги Марін Ле Пен на президентських виборах 2017 року. “Те, що недавно неможливо було уявити, - каже французький політолог Фабріс Епельбойн, - стає реа­льністю”.

Ле Пен виступає за вихід Франції із Європейського Союзу та НАТО, і водночас за зміцнення відносин із путінською Росією. Лідер Національного фронту бувала в Москві. Після тих вояжів Національний фронт одержав у російському банку кілька мільйонів євро кредиту - на свою виборчу кампанію... Путіну вигідно, аби популярність французьких правих радикалів зростала. Національний фронт — політичний таран у руках Кремля, яким той намагається розвалити ЄС. Ефективність цього тарану підвищили недавні теракти в Парижі. За дивним збігом (?) обставин, вони сталися за кілька тижнів до французьких місцевих виборів. Одержавши такий “пас”, Марін Ле Пен “забила гол” на дільницях.

Лідер Національного фронту відома жорсткою антиіммігрантською риторикою. Після паризьких терактів Марін Ле Пен заробила додаткові електоральні бали. Протягом кількох тижнів переконувала виборців: я мала рацію, коли говорила, що імміграцію треба обмежити, і що Франція має вийти із Шенгенської зони, повернувши контроль на кордонах... Влада не мала що цій риториці протиставити, бо після терактів була змушена робити якраз те, про що говорила Ле Пен.

“Після атаки на редакцію “Шарлі Ебдо” більшість з нас вважала, що більше нічого такого не трапиться. І люди швидко повернулися до нормального життя, - веде далі Фабріс Епельбойн. - Але після останніх терактів атмосфера зовсім інша. Французи нарешті усвідомили, що у цьому страху будемо жити довго”. А значить, 2017 року Марін Ле Пен матиме свій шанс...

Схожі новини