Передплата 2024 ВЗ

Війна, Росія, бідність...

Це перше, з чим асоціюють Україну в Євросоюзі. А кожен п’ятий «громадянин» ЄС взагалі не цікавиться українськими подіями.

Чорнобильська катастрофа, Помаранчева революція, Андрій Шевченко, брати Клички. Ця топ-четвірка асоціацій з Україною на Заході багато років залишалася незмінною. Тепер же усе витіснило одне слово - війна. Це перше, що спадає на думку у країнах Євросоюзу на запитання про події в Україні. А ось згадка про Євромайдан у рейтингу того, з чим асоціюються українці, - далеко позаду: з показником два відсотки проти 46 «воєнних».

Результати опитування, яке, на замовлення Інституту світової політики, провела компанія TNS, прояснили картину щодо сприйняття України в Євросоюзі (серед пересічних громадян), причин, чому одні хочуть бачити її в ЄС, а інші — проти. Не оминули у дослідженні і теми подій на Донбасі.

На запитання, з чим у них асоціюється Україна, згадка про війну — на першій позиції в усіх восьми країнах Євросоюзу, де проводили опитування (Великобританія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Польща, Франція та Швеція). Далі у трійці — асоціації з Росією (18%) і з бідністю (9%). Чому з Росією? Експерти Інституту світової політики пояснюють це з прив’язкою до російської агресії на Донбасі і сприйняттям України як держави, історично пов’язаної з Росією. Єдині, у кого асоціація з «рашею» не серед перших у списку, - поляки. Для них Україна швидше асоціюється з бідністю, Львовом, УПА та націоналістами у парламенті, Кримом і Помаранчевою революцією. Найбільше ж з Росією нас пов’язують французи (28%), британці та голландці (по 23%). Якщо у Франції третя сходинка у рейтингу асоціацій — за пропискою України у Східній Європі, у Німеччині — за Кличками, а в Іспанії — за холодом, то в італійців на цій позиції відповідь «прислуга».

Чи готові жителі Євросоюзу відчинити двері в ЄС перед українцями? Серед тих, хто за, майже кожен третій (31%) вважає, що Україні місце в європейському домі, оскільки вона є частиною Європи. Другу сходинку у рейтингу аргументів на користь приєднання України до ЄС розділили дві відповіді: необхідність захистити українців від нових зазіхань Росії та відсутність підстав давати перспективу членства одним країнам і відмовляти Україні. 15% опитаних переконані, що прописка в ЄС для українців «розширить зону стабільності в Європі». Стільки ж переконані, що квиток в Євросоюз має стати заохоченням для України, яка відстоює європейські цінності.

Головні аргументи проти приєднання України до ЄС — високий рівень корупції (35%), розгул олігархів (26%) та бідність (22%). А кожен десятий з опитаних не хоче бачити в Євросоюзі ні Україну, ні будь-кого іншого з новачків, оскільки категорично проти розширення ЄС-спільноти. Найбільше таких «протестантів» серед французів і голландців (по 20%), найменше — серед іспанців (4%) і поляків (6%).

У баченні подій на Донбасі жителі Євросоюзу неодностайні. 60% опитаних розцінюють ситуацію на українському сході як збройний конфлікт, зрежисований Кремлем. Ще 54% позначили відповідь (їх можна було обрати кілька) про війну Росії з Україною. 53 відсотки переконані, що в Україні іде громадянська війна. Тих, хто вважає, що Донбас став болем битви у протистоянні між Росією і США, - кожен третій.

Схожі новини