Передплата 2024 «Добра кухня»

Штайнмаєр: "Домовленості між Києвом і Москвою близькі до завершення"

  • 13.09.2015, 13:00
  • 2 227

Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" в суботу у Берліні пройшла успішно, і позиції сторін вже не були такими непримиренними.

Про це, оцінюючи результати зустрічі, сказав її господар Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Можу вам з полегшенням сказати, що ця наша зустріч належить до менш конфронтаційних і продуктивніших", - заявив він журналістам.

Водночас, визнав міністр, консультації показали ще раз , "як важко, і як знову і знову ставиться під загрозу будь-який прогрес, навіть зараз". І навіть те, про що домовилися дипломати, ще має бути обговорено у контактній групі.

"Домовленості між Києвом і Москвою при посередництві ОБСЄ близькі до завершення", - сказав Штайнмаєр, говорячи про режим припинення вогню. Міністри закликали робочу групу з безпеки тристоронньої контактної групи у можливо короткі терміни фіналізувати і реалізувати домовленість про відведення легких озброєнь і танків. Тут, вважає німецький дипломат, сторони не сильно розходяться в думках.

Глава МЗС ФРН побачив "помітне просування вперед" у питаннях політичного процесу, що є, за визначенням Штайнмаєра, "ключем для реалізації Мінська". "Складні питання" модальності і термінів проведення місцевих виборів, конституційних змін, проблеми надання особливого статусу Донецьку і Луганську, втім, також опрацьовуватимуть у рамках Контактної групи.

Говорячи про гуманітарний блок питань, Штайнмаєр підкреслив, що не можна допустити повторення ситуації минулої зими. Він пообіцяв стежити за тим, щоб організації з надання гуманітарної допомоги мали безперешкодний доступ до людей, які проживають у районах, охоплених конфліктом.

За словами міністра, умови і графік виборів у місцеві органи будуть розроблені в робочій групі з питань політики тристоронньої контактної групи. При цьому вони спираються на пропозиції, у тому числі, координатора спеціальної робочої групи П`єра Мореля і Мінські угоди.

"Усі інші, як і раніше спірні і складні питання щодо виборчого процесу, статусу і конституційної реформи мають тепер бути швидко обговорені в робочій групі з питань політики контактної групи. Пропозиції для цього лежать на столі і є, на думку міністрів "нормандської четвірки", хорошою основою для майбутніх рішень", - повідомив він.

"Мінський процес грунтується і залежить від політичної волі конфліктуючих сторін, на досягнутих у лютому в Мінську домовленостях", - підкреслюється в заяві Штайнмайєра, опублікованій на сайті МЗС Німеччині.

Глава німецького МЗС звернув увагу на те, що з 7 зустрічей на міністерському рівні, 5 відбулися саме в Берліні.

Нагадаємо, результати зустрічі міністрів закордонних справ ляжуть в основу роботи наступного саміту лідерів чотирьох держав, що відбудеться найближчим часом в Парижі.

Схожі новини