Передплата 2024 ВЗ

Кажани з усієї Польщі злітаються до Мальборкського замку

Про польські замки можна писати у кожному випуску нашої газети.

І не тому, що їх у Польщі більше, ніж у нас, а тому, що поляки дбають про історію свого народу, по-батьківськи опікуються спадщиною, яку вдалося зберегти і відновити для прийдешніх поколінь.

До такої реліквії належить і замок Мальборк, який у 1997 році було занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Якщо ви не були у Мальборку — значить, ви нічого не знаєте про лицарів! Саме так кажуть поляки про Мальборк і справедливо пишаються величним спадком своєї країни. На правому березі ріки Ногат, прямісінько з болота, ніби виросла велична будівля. Грандіозний готичний замок, прикрашений десятками веж, шпилів і надбудов — саме так виглядає колишня резиденція магістрів Тевтонського Ордена, що стала згодом одним з головних помість польських королів. Розміри Мальборкського замку, як і зовнішній вигляд, вражають.

Великі магістри, коли вирішили заснувати свою столицю і збудувати у ній власну резиденцію, вибрали насправді вдале місце. Це був центр їхньої землі. З Марієнбурга — саме так назвали тевтонці свій стольний град, легко було дістатися човном до будь-якого міста, що на Балтійському узбережжі. Зате доступ до фортеці суходолом був надто складним, враховуючи болотяну місцевість. Першу фортецю збудували у максимально стислі терміни — лише за два роки, а у 1308 році територію фортеці суттєво збільшили і вона перетворилася у справжній палац. Усе це було зроблено завдяки Великому магістру Зігфріду фон Хойхтвангену. До ХV століття замок став міцним укріпленим пунктом хрестоносців і зразковою фортифікаційною спорудою того часу: чотири лінії оборони, глибочезні оборонні рови, внутрішні колодязі, льохи і підвали для зберігання продуктів — усе це було у розпорядженні численного гарнізону. Водночас мешканці замку вели аскетичний чернечий спосіб життя.

Молоденьким панянкам вхід сюди був суворо заборонений, хоча лицарі частенько обходили ці заборони.

Одного разу жителям замку потрібна була варилиха. За дозволом взяти жінку на роботу, за тодішніми суворими правилами, звернулися до Папи Римського. Понтифік дав добро за однією умовою: пані, яку візьмуть на роботу, не може бути молодшою за 60 років. Обмізкувавши, лицарі запросили у замок трьох дівчат, яким виповнилося по 20.

У Мальборкському замку є величезна колонія нетопирів. Летючі миші злітаються сюди зі всіх кінців Польщі і спокійно зимують. Хочу застерегти особливо допитливих: якщо захочете помилуватися кажанами — не мрійте. Вони зимують у найнедоступніших закутках Мальборкського замку. Екскурсоводи провели логічну лінію між летючими мишами і містикою у замку. Легенди про мальборкських вампірів — справжня замануха для любителів гострих відчуттів.

Страшні історії розповідають про підземелля Мальборка. Кажуть, в одній з кімнат захований таємний хід в особливу частину підземелля. Чи то тевтонці там влаштували кімнату для тортур, чи тут були справді задіяні потойбічні сили, — невідомо. Вхід у підвал туристу не знайти. Кажуть, він відкривається сам, коли захоче. Зсередини його пильнують три страшнючі скелети, що торохтять ланцюгами і клацають зубами. Цей підземний хід провадить до Гданська. За легендою, в одному з підземельних коридорів заховані скарби Тевтонського Ордена. Ті, кому вдалося побувати у цьому підземеллі, виходили на повехню зовсім іншими людьми. Вони втрачали глузд, їм допікали нічні кошмари... Ніколи нікому не розповідали про те, що бачили там, під землею, і помирали вони мученицькою смертю, а їхні душі знову поверталися у Мальборк, щоб захистити замок від ворогів і шукачів скарбів.

Мальборк сьогодні — це величезний музейний комплекс. У ньому зібрані найхарактерніші атрибути Тевтонського Ордена, тут представлено море неймовірно цікавих експозицій, проводять ярмарки і лицарські бої. На ці бої з усього світу з’їжджаються лицарі, щоб не лише показати свою силу у чесній боротьбі, а й продемонструвати одяг, зброю, кухню і традиції. На території замку працює оригінальне кафе, інтер’єр і меню якого відповідають середньовічним лицарським традиціям. Складається враження, що потрапляєте в золоту епоху лицарства і честі.

Балтійське узбережжя славиться гарними виробами з бурштину. У Мальборкському замку також є спеціалізований магазин з ексклюзивними виробами з цього каменю сонця. Ціни — помірні. Срібний перстеник з бурштиновим камінчиком можна придбати за 20-30 злотих (120-150 гривень). Вам випишують ще й сертифікат про оригінальність виробу. Якщо вам дозволяє гаманець, можете придбати браслет чи кольє за кілька тисяч злотих. До речі, усі вироби лише в одному екземплярі. Або якщо й нічого не купите, то матимете можливість хоч полюбуватися цією красою.

Редакція “Високого Замку” дякує туристичній фірмі “Карпатія-Галич-Тур” за організацію цікавої подорожі.

Фото автора

Мальборк, Польща

Схожі новини