Передплата 2024 «Добрий господар»

Сенат США прийняв законопроект, що дозволяє надати зброю Україні

  • 19.06.2015, 09:06
  • 1 546

Верхня палата Конгресу США у четвер більшістю голосів затвердила законопроект щодо фінансування бюджету країни на оборону, який дозволяє, в тому числі, надання Україні летальної зброї.

Проект закону, який передбачає виділення на потреби оборонної політики США загалом $612 млрд, підтримали 71 сенатор, проти висловилися 25.

Законопроект містить поправки щодо України, запропоновані сенатором Робом Портманом. Зокрема, одна зі змін стосується розділу, "який визначає фінансування в розмірі $300 млн на військову допомогу Україні". Так, міністр оборони США наділяється повноваженнями забезпечити Україну "критично важливими можливостями" для того, щоб українці могли захистити себе від російської агресії. У тому числі, йдеться про надання в реальному часі розвідданих, постачання контр-артилерійських радарів, летальної оборонної зброї, безпілотних літальних апартаів, систем захищеного зв'язку, а також проведення навчань.

Ще дві поправки, запропоновані Портманом, вказували на необхідність аналізу наслідків конфлікту в Україні для військових США та НАТО, а також зобов'язували Державний департамент США кожні три місяці подавати до Конгресу список всіх заявок на отримання експортних ліцензій для придбання військового обладнання та допомоги Україні.

Подібний документ вже пройшов голосування в нижній палаті Конгресу, й тепер два законопроекти мають бути узгоджені законодавцями для подальшого його подання на підпис президента США.

Джерело: Укрінформ

Схожі новини