Передплата 2024 «Добрий господар»

"Основна цінність Європи – розмаїття, і його необхідно зберігати"

  • 26.05.2015, 15:56
  • 1 141

Могеріні заявила про необхідність переосмислення проекту ЄС

За словами єврокомісара із закордонних справ, така необхідність з’явилася, зважаючи на результати виборів у Польщі, Іспанії, ситуацію в Греції та Великобританії.

Щоб зберегти ЄС, європейські країни повинні пам’ятати про європейські цінності, запобігаючи поширенню маргінальних ідей. Про це 25 травня у Римі заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні.

У своєму виступі, вона заявила, що через 65 років після декларації Шумана від 9 травня 1950, в якій запропонували створити нову форму організації держав у Європі, майбутнього ЄС не може вирішити звичайна конфронтація між про-європейськими силами і євроскептиками.

«Результати виборів у Польщі та Іспанії, хоча й по-різному, і новини з Греції і Великобританії, демонструють нам, що є реальна потреба переосмислення нашого буття європейцями, якщо ми хочемо зберегти проект наших батьків-засновників (ЄС – Ред.)», - зазначила Могеріні.

Могеріні наголосила, що основна цінність Європи – розмаїття, і його необхідно зберігати.

«Ми залишимося вірними проекту наших батьків, якщо ми приймемо і тих, чиї батьки відрізняються від наших. Це буде не Європа, якщо вона заповниться новими гетто, новими маргіналами, якщо ми житимемо, боячись один одного. Наша історія, історія Європи вчить нас, що інші – це теж ми», - додала єврокомісар.

Як відомо, наразі в Греції та Великій Британії, які є членами ЄС, поширюються думки щодо можливого виходу з ЄС. Зокрема, чинний британський прем'єр Девід Кемерон заявляв, що референдум з цього питання відбудеться у 2017 році.

Нагадаємо, 24 травня у Польщі на президентських виборах здобув перемогу кандидат від партії «Право і справедливість» Анджей Дуда, який, на думку експертів, більше уваги приділятиме внутрішнім проблемам країни. Разом з тим повідомляється, що новий польський лідер намагатиметься створити в ЄС нову силу на противагу головним європейським лідерам – Німеччині та Франції.

Схожі новини