Передплата 2024 «Добра кухня»

"Жодних переглядів угод"

  • 06.05.2015, 17:48
  • 1 275

Президент дав настанови перед зустріччю у Мінську

Президент Петро Порошенко провів зустріч з українськими представниками у робочих підгрупах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Володимиром Горбуліним, Євгеном Марчуком, Іриною Геращенко та Ігорем Веремієм.

Про це інформує президентська прес-служба.

Глава держави наголосив, що розпочинається новий етап функціонування Тристоронньої контактної групи. Порошенко повідомив, що після консультацій прийняв рішення делегувати для роботи в робочих підгрупах досвідчених українських політиків. "Маємо розпочати предметні практичні консультації щодо конкретних напрямків виконання положень Мінських домовленостей", — зазначив він.

У всіх робочих підгрупах координацію забезпечують представники ОБСЄ або міжнародних організацій, наголосив Порошенко.

"Ніяка ротація, ніякі переведення формату, ніякі відходи від мінських домовленостей для нас неприйнятні та неприпустимі", — підкреслив Президент.

Він зазначив, що структура робочих підгруп має відповідати структурам Тристоронньої контактної групи. "Ніяких переглядів Мінських домовленостей ні українська сторона, ні наші міжнародні партнери не допускають. Наполегливо вимагаємо від підписантів Мінських домовленостей, в першу чергу, від Російської Федерації вичерпних заходів, щоб Мінські домовленості були виконані в повному обсязі", — наголосив Порошенко.

Президент заявив, що Україна була, залишається і буде твердим прихильником Мінських домовленостей: "Ми неухильно дотримуємось їхньої букви і духу".

Критично важливим, за його словам, є дотримання під час переговорів послідовності і кроків з врегулювання ситуації на Донбасі, результатом якого має стати повна деескалація конфлікту. "Першим ключовим пунктом і комплексом заходів з виконання Мінських угод є забезпечення всеохоплюючого припинення вогню, яке має бути верифіковано та підтверджено представниками ОБСЄ", — сказав глава держави.

Порошенко також назвав принциповим забезпечення відведення важкої техніки та артилерії у відповідності до процедури, яка зафіксована Мінськими домовленостями та документами ОБСЄ. За його словами, має бути зафіксовано не тільки звідки виводиться, яка кількість, якими маршрутами, де зберігається, але і забезпечено постійний ефективний доступ представників ОБСЄ для контролю.

Третя ключова позиція стосується безумовного звільнення всіх заручників. За словами Президента, бойовики гальмують цей процес, посилаючись на очікування робочої групи чи відсутність точних даних стосовно кількості заручників. "Ця позиція не може бути прийнятною для нас і для світу. Мінські домовленості чітко передбачають терміни виконання та чіткий принцип "всіх на всіх", — наголосив Порошенко, підкресливши, що Росія має звільнити всіх незаконно утримуваних на своїй території.

 "Ні тематичні підгрупи, ні Тристороння контактна група не обговорюють питання, які виходять за рамки Мінських домовленостей", — підкреслив Порошенко.

Глава держави додав, що поставлені завдання є непростими. "Але я переконаний — правда з нами, весь світ з нами. Врешті-решт, правда переможе", — наголосив він.

У зустрічі також взяв участь представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, екс-президент Леонід Кучма.

Укрінформ

Схожі новини