Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Багдаді все дуже неспокійно...

Пів-Іраку захопили ісламісти, яких вигнали з «Аль-Каїди» за... жорстокість

Ісламісти-суніти з терористичної організації «Ісламська держава Іраку та Леванту (ІДІЛ), які колись відкололися від «Аль-Каїди» за надмірну жорстокість (!), захопили пів-Іраку, на північ від Багдада, включно з третім за величиною містом країни — Мосулом. Влада Іраку звернулася до США з проханням здійснити авіаудари по позиціях ІДІЛ. США, які лише три роки тому вивели війська з неспокійної країни, знову мусять втрутитися, — аби в Іраку не виникло утворення, що буде чинити теракти на Близькому Сході та в країнах Заходу. Багдад збираються захищати елітні військові частини з сусіднього Ірану. В Ірані живуть мусульмани-шиїти, в Іраку 60% населення теж шиїти, які живуть у південній і східній частині країни та керують у Багдаді. Іракська тема відвертає увагу Заходу від української війни, що на руку Москві. Також події в Іраку «підігрівають» ціни на нафту, що теж пасує Кремлю — понад 70% російського експорту становлять енергоресурси.

Між Донбасом і Багдадом

США відправили в Перську затоку авіаносець «Джордж Буш», який можуть використати для завдання повітряних ударів по позиціях ісламістів в Іраку. Президент Барак Обама взяв на кілька днів паузу, аби вирішити, як саме США можуть допомогти Багдаду протистояти терористам.

Наразі в Іраку немає американських солдатів, крім кількох сотень спецназу, які охороняють посольство в Багдаді. Контингент США вивели в 2011-му, але в країні є ще кілька тисяч американських фахівців. На підготовку іракських сил безпеки Вашингтон витратив 25 млрд. дол. і продовжує надавати іракському керівництву фінансову допомогу. Адміністрація США стоїть перед дилемою: з одного боку, Америка хоче контролювати Багдад, з іншого — не хоче знову втягуватися у війну.

Тим часом «криза в Іраку стала зручним фактором для Путіна, аби відвернути увагу Заходу від подій в Україні», пише американська The Wall Streeet Journal.

Країна джихаду

Третє за населенням місто Іраку Мосул перейшло під контроль ісламістів. 1,5 тис. джихадистів з усіх куточків світу здолали армію, яка чисельно була більшою майже в 15 разів. Солдати просто знімали форму і розбігалися.

Сотні солдатів і поліцейських розстріляли... Понад півмільйона жителів двомільйонного Мосула втекли.

Джихадисти вводять на підконтрольній території норми середньовічного шаріату — смертна кара за куріння і алкоголь, обов’язкова молитва (під загрозою смерті) в мечеті п’ять разів на день. Непокірних муллів, які не поклялися у вірності ісламістам, теж страчують...

Мосул — гігантське місто з нафтопереробним заводом, в якому терористи захопили 430 мільйонів доларів готівки. Взяли також велику кількість зброї, яка там була на військовій базі, колись збудованій американцями. ІДІЛ використовує тактику суцільного терору. Якщо ці люди переможуть, то зроблять терористичну державу (халіфат) з частини Іраку і Сирії, на кшталт Афганістану талібів. І тоді почнуть вибухати бомби у США і в Європі, чого Захід, звісно, допустити не може.

Загартовані в полум’ї сирійської війни

Сунітські ісламісти з ІДІЛ набралися сил у війні проти сирійського режиму Башара Аль-Асада. Ісламісти з Сирії вдерлися до сусіднього Іраку на початку року — кордон між Сирією та Іраком майже так само захищений, як між Україною і Росією. Мов ніж крізь масло, вони пройшли крізь у багато разів більші сили іракської регулярної армії, на переозброєння і навчання якої було витрачено мільярди американських платників податків. Майже без бою ісламісти узяли Мосул і десятки міст на північ від Багдада, крім регіону, в якому живуть курди.

Західні громадяни і дипломати в паніці покидають Ірак. Рахунок біженців вже доходить до мільйона. Біжать не лише на південь, а й на північ, у райони, які контролюють курди. Їхні боєздатні частини дають відсіч ісламістам.

Замість одного Іраку — три держави?

Ірак може розколотися на три частини — курдську, сунітську (на північ від Багдада) і шиїтську (на південь від столиці). Втім, армія ІДІЛ не збирається зупинятися, перебуваючи за кількадесят кілометрів від Багдада. Можливо, вона наступатиме на Багдад і на південь, де розташовані головні святині шиїтів.

Але Іран не буде дивитися, як близькі йому шиїти Іраку піддаються новій різанині з боку сунітів, і може ввести в Ірак війська. Тим паче, що президент Ірану Хасан Роухані, який на посаді з серпня 2013-го, — майже друг Америки. Роухані вже заявив, що його країна досягла згоди з Америкою щодо захисту Багдада — наразі пошлють дві тисячі іранських спецназівців. Тегеран обіцяє протистояти сунітам-ісламістам. Між Іраном і США налагоджено порозуміння на ґрунті підтримки шиїтського уряду іракського прем’єра Аль-Малікі. Це перше такого роду порозуміння з 1979-го, часу Ісламської революції в Ірані.

Це може сприяти зняттю з Тегерана санкцій (ембарго на експорт нафти). Може, навіть цього літа. Тим паче, щодо ядерної програми Ірану домовленість Вашингтона з Тегераном теж майже готова. У контексті політики «стримування Росії» Іран можуть допустити на енергетичний ринок Європи. Зняття ембарго на енергоресурси з Ірану може обвалити ціни на них, а це вдарить по бюджету Росії більше, ніж будь-які санкції.