Передплата 2024 «Добрий господар»

Лєшек Бальцерович: "Українська влада повинна негайно почати комплексні реформи"

  • 09.06.2014, 12:09
  • 887

Натхненник "шокової терапії" для польської економіки Лешек Бальцерович вважає, що українська влада повинна негайно почати комплексні реформи. Про це він розповів в інтерв'ю ZN.UA.

"По-перше, потрібно, щоб була team, тобто група реформаторів. Команда. Одна людина нічого не зробить. Так було в Польщі в 1989 році", — сказав він.

При цьому, за його словами, важливо наявність політичного мандата, який дав би можливість впровадження напрацювань в життя.

Бальцерович зазначив, що вибори в Україні створять необхідні передумови для успіху, але спершу необхідно зупинити агресію Росії.

"Тому що в умовах агресії (а нічим іншим я це не називаю) реформувати країну неможливо. І зупинка агресії — це питання не тільки України, але й Заходу, який повинен стратегічно робити цю агресію для Путіна все більш і більш дорогою", — пояснив він.

"Якщо мова йде про направлення, то сумнівів у виборі немає — скорочення ролі політики, тобто держави, і надання людям, які співпрацюють в рамках ринку і громадянського суспільства, як можна більшого числа економічних свобод. Природно, все це відбувається в правовій державі. Для всіх країн ЄС була велика завдання — скоротити роль політичного держави, але підвищити роль правового, тобто, зробити дійсно незалежними від політиків адміністрації, суди і прокуратуру. Мені здається, що Україна потребує саме таких комплексних реформ, які могли б перетворити державу у всіх напрямках", — сказав польський економіст.

"Потрібно тільки створити команду, видати політичний мандат і починати швидко рухатися вперед. Програма повинна бути комплексною. У цій програмі повинен бути обов'язковий елемент, який необхідно показати людям, — в їх житті буде все менше відчуватися присутності держави", — сказав Бальцерович.

Головне, за його словами, — щоб програма стосувалася всіх галузей економіки.

"Хороша програма — це не листок зі списком окремих галузевих програм, а великий єдиний комплекс. Коли ми почали реформи, для мене це було найважливішим принципом: вся економіка, а не сто окремих програм. Та рівні принципи гри для всіх. Вільні ціни для всіх. Демонополізація всіх галузей. Відкриття зовнішнього світу для всіх. Правове держава для всіх. Інакше вам не пощастить", — резюмував він.

Схожі новини