Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ромпей: "ЄС не має геополітичних амбіцій в Україні"

  • 21.05.2014, 17:48
  • 837

Про відсутність у Євросоюзу геополітичних інтересів в Україні заявив голова Євроради Херман Ван Ромпей

Голова Євроради Херман Ван Ромпей заявив, що у Євросоюзу немає геополітичних амбіцій в Україні, Грузії та Молдові. "Якби це було інакше, то ми б не пов'язували угоди про асоціацію з цінностями та реформами, а укладали б їх без умов", — пояснив він в інтерв'ю газеті RheinischePost, опублікованому в середу, 21 травня.

"Ми не полегшуємо життя нашим партнерам, як Путін, який без умов обіцяв Києву 15 млрд євро, щоб утримати Віктора Януковича від підписання договору з ЄС. Наш підхід зовсім інший, ми не ставимо умови "або-або" — або Схід, або Захід. Євросоюз сам зацікавлений в тому, щоб такі країни, як Україна, підтримували хороші стосунки з Росією. Проте Москва не повинна заважати цим державам поглиблювати відносини і з ЄС. Треба поважати волю людей в Україні і в інших країнах. А вони хочуть свободи і верховенства права", — зазначив Ван Ромпей.

Голова Євроради попередив, що якщо Путін буде і надалі "дестабілізуватиме ситуацію в Україні і, зокрема, перешкоджатиме проведенню президентських виборів, то Євросоюз введе нові санкції проти Росії".

При цьому Ван Ромпей підкреслив, що санкції — аж ніяк не самоціль, не інструмент для покарання і не засіб для зведення рахунків. Це — засіб переконати Росію повернутися за стіл переговорів, сказав він. Водночас він констатував, що Росія досі не дотримувалася своїх обіцянок щодо України.

Джерело: Deutsche Welle

Схожі новини