Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Євросоюз: "Київ вже почав виконувати угоди, справа за Москвою"

  • 24.04.2014, 11:50
  • 818

ЄС слідом за США закликав Росію почати діяти для стабілізації ситуації в Україні

У Європейському Союзі зазначають, що Київ уже продемонстрував перші сигнали, що свідчать про реалізацію женевської угоди. Про це заявив на брифінгу в Брюсселі прес-секретар верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Майкл Манн.

"Ми бачили сигнали про те, що женевська угода втілюється в життя українською владою, наприклад, підготовлено проект закону про амністію", — сказав він. Ще одним таким сигналом, за словами представника ЄС, стала зустріч на минулому тижні делегації Венеціанської комісії Ради Європи з представниками українського парламенту для обговорення проекту змін до Конституції.

При цьому Манн зазначив, що для успішної реалізації угоди необхідно, щоб його виконували всі сторони-підписанти. "Ми закликаємо всі сторони забезпечити реалізацію угоди, зокрема Росію, — застосувати свій вплив для забезпечення негайного припинення того, що відбувається в східній Україні, щоб суверенітет і територіальна цілісність України дотримувалися, і щоб деескалація відбулася", — сказав Манн.

Відповідаючи на питання про те, як у ЄС сприйняли заяву в.о. президента України Олександра Турчинова з вимогою відновити антитерористичну операцію в східній Україні, представник ЄС зазначив, що в Брюсселі сподіваються, що сили правопорядку виконуватимуть свою роботу в дусі женевських домовленостей.

"Визнаючи право України вживати законні кроки для захисту українського суверенітету і територіальної цілісності, ми закликаємо владу утримуватися від використання насильства, що може погіршити ситуацію, ми повністю переконані в тому, що український уряд продовжить подальше виконання положень женевської угоди і закликаємо інші сторони робити те ж саме", — сказав Манн.

Нагадаємо, напередодні в.о. президента України Олександр Турчинов на зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом заявив, що Російська Федерація демонстративно не збирається виконувати женевські домовленості.

"На жаль, ні Російська Федерація, ні їх терористичні спецпідрозділи, які присутні в Україні, демонстративно не збираються виконувати домовленості, досягнуті в Женеві", — сказав Турчинов.

Також, за словами помічника держсекретаря у справах Європи і Євразії Вікторії Нуланд, Москва не виконує своїх зобов'язань в рамках женевських домовленостей. При цьому уряд США заявляє, що "за лічені дні" ухвалить рішення про додаткові санкції проти Росії, якщо Москва не зробить кроки по реалізації угоди, досягнутої в Женеві минулого тижня ".

Джерело: ЄС-плюс

Схожі новини