Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Європу! Навіть ціною життя...

Намагаючись нелегально потрапити в ЄС, біля італійського острова Лампедуза потонули близько 300 нелегальних іммігрантів з Африки

Найбільша в Європі за останні десятиліття катастрофа з нелегальними мігрантами сталася біля берегів Італії. Судно з нелегалами затонуло біля острова Лампедуза — близько 300 осіб потонули. Усі вони були громадянами Еритреї, які сіли на борт у Лівії, аби дістатися благословенної Європи.

За кілька днів до трагедії італійські карабінери виявили в морі біля одного з пляжів Сицилії 13 тіл мігрантів, які потонули, намагаючись вплав дістатися берега. Човен, на якому вони йшли, сів на мілину... За офіційними даними, 2012-го дорогою з Африки до Європи загинули близько 500 мігрантів.

Лампедуза — «квиток» у ЄС

На невеликий італійський острів Лампедуза, що за 120 км від Африки, в останні місяці прибуває дедалі більше втікачів з Африки. Причина — гарячі події в арабському світі. Кількість нелегальних мігрантів на острові — понад 22 тис. осіб. Для багатьох африканців Лампедуза — «квиток» у Європу. Італійські закони досить лояльні до мігрантів, і багато з тих, хто дістався острова, отримують тимчасовий дозвіл на проживання в Італії. А відповідно, і на вільне пересування по ЄС, де потім осідають, поповнюючи ряди африканських нелегалів у Європі.

«У 15 років Франсуа Ромео Нтамаг покинув рідний Камерун. Це було 2003-го. Разом зі старшим братом вирушив до Європи. «Ми перетнули багато країн Африки й дісталися кордону між Марокко та Іспанією», — пригадує Франсуа. Сталося це вже 2005-го. Франсуа схопили під час масового нападу на іспанські прикордонні пункти Сеута і Мелілья. Огорожу іспанських анклавів тоді пробували прорвати 10 тис. осіб! Вони кидалися з драбинами й голими руками на колючий дріт. 14 осіб застрелили прикордонники... За оцінками організацій, які опікуються мігрантами, кількість нелегалів у ЄС досягає 6 млн. Велику частину заробітку мігранти посилають сім’ям додому. За оцінками Світового банку, обсяг пересланих мігрантами грошей 2012-го становив у світі 302 млрд. євро. Гроші, які мігранти посилають родинам додому, часто стають для них єдиним джерелом прибутку», — пише німецька Deutsche Welle.

Роботяги для післявоєнної Європи

Міграційні потоки з Африки останнім часом настільки інтенсивні, що аналітики вважають їх серйозною проблемою для ЄС. Британський прем’єр Девід Кемерон закликав відмовитися від мультикультуралізму і «більш агресивно захищати західні ліберальні цінності». Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявляє про недалекоглядність міграційної політики, яку ЄС обрав 50 років тому, і каже, що орієнтація на мультикультуралізм була помилкою.

У 1960-ті роки Євросоюз почав масово залучати іноземних робітників, переважно з Північної Африки, Туреччини і Південно-Східної Азії. Тоді цього вимагала економіка. Післявоєнній Європі потрібна була робоча сила. Трудова міграція розглядалася як вимушений тимчасовий захід. Передбачалося, що з часом мігранти повернуться на батьківщину. Але цього не сталося. Більшість із них осіла в ЄС. Ситуація ускладнилася після Арабської весни і початку громадянських війн у деяких африканських країнах. За офіційними даними, зараз у ЄС понад 30 млн. мігрантів. Найбільше у Німеччині — 7 млн. Серед мігрантів — багато мусульман, які здебільшого погано інтегруються в європейські суспільства.

Мігранти часто не асимілюються, а живуть анклавами, діаспорами, цілими районами. Замість мультикультурного суспільства багато країн Європи отримали сегрегацію — паралельне існування різних культур. А оскільки народжуваність у іммігрантів значно вища, ніж у корінного населення Європи, то расовий та етнічний склад Старого світу з часом кардинально зміниться.

За 20 років — майже 20 тисяч загиблих

«Аби вирішити проблему біженців, ЄС потрібен кардинально новий підхід. Одним прикордонним контролем ситуації не вирішити. Необхідна єдина європейська міграційна політика, квоти на прийом мігрантів за аналогією американських грін-карт, тимчасових дозволів на роботу», — каже експерт Deutsche Welle Штефан Трендл.

«Із 1990-х майже 20 тис. осіб загинули при спробі потрапити в ЄС. Іспанія поборола міграцію в Гібралтарській протоці, але ця перемога призвела до появи міграційних шляхів через Грецію, Мальту, Лампедузу... Розвиток торгівлі людьми, готовність мігрантів йти на великі ризики, активізація безсовісних ділків — непрямі наслідки європейської політики боротьби з нелегальною імміграцією. Аварії біля Лампедузи можна було уникнути. Вона — ненавмисний, але прогнозований результат політики прикордонного контролю ЄС», — написала французька Le Huffington Post.

Схожі новини