Передплата 2024 «Добрий господар»

Папа зрікається престолу

Вперше за майже 600 років Глава Католицької церкви відмовляється від престолу

Глава Католицької церкви Папа Римський Бенедикт XVI зрікається престолу. Таку заяву Папа зробив на церемонії канонізації мучеників Отранто. Папа пояснив своє рішення погіршенням стану здоров’я, похилим віком і тим, що вирішив зробити це на благо Церкви. Рішення Бенедикта XVI стало несподіванкою, зокрема для представників Церкви. Останній раз Папа відмовлявся від престолу у 1415-му. Тоді Папа Григорій XII відрікся від сану через розкол у Католицькій церкві. Таким чином, 28 лютого о 20.00 Римський престол звільниться, і конклав збереться, аби обрати нового Понтифіка.

Кардинал Йозеф Ратцінгер став Главою Католицької церкви в квітні 2005-го, коли йому було 78 років. Зараз йому 85 років і він є одним із найстаріших Понтифіків в історії Церкви. 16 квітня Ратцінгеру виповниться 86 років. На період його керівництва у Ватикані було кілька великих скандалів.

«Вибори (конклав кардиналів), на яких оберуть нового Папу, відбудуться в 20-х числах березня. Очікую, що до Великодня у нас буде новий Папа», — сказав керівник служби друку Святого Престолу Федеріко Ломбарді. Конклав — збори, на яких обирають Папу. Вибори відбуваються у приміщенні, яке повністю ізольоване від зовнішнього втручання. Для обрання нового Папи кандидат має набрати дві третини голосів плюс один голос. У разі обрання, з димаря над Сикстинською капеллою, де відбувається конклав, піднімається білий дим. Такий спосіб розробив ще у 1274-му Папа Григорій Х.

Першим на оголошення про майбутню відставку Папи зреагував італійський прем’єр Маріо Монті: «Я глибоко шокований цією несподіваною новиною!». Уряд ФРН скликав надзвичайний брифінг, на якому речник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив: «Як християни і католики, ми глибоко розчулені й шоковані цим кроком Папи. Німецький уряд хоче ще раз виразити Святому Отцеві свою найглибшу пошану і подяку за все, що він зробив для Католицької церкви і світу впродовж свого активного життя.

Він очолював Церкву майже повних вісім років, не перестаючи збагачувати ризницю світової мудрості як видатний мислитель і пастир». Британський прем’єр Девід Кемерон заявив: «Надсилаю Папі найщиріші побажання усякого добра. Він невтомно працював над покращенням відносин Британії та Святої Столиці». Австралійський прем’єр Кевін Рудд заявив: «Відставка Папи через стан здоров’я є надзвичайною новиною, яка нас глибоко розчулила. Від імені всіх австралійців бажаю йому всього найкращого. Він багато доброго зробив для нашої країни».

отець Степан Сус,голова Центру військового капеланства Львівської єпархії УГКЦ

Усі в Церкві дуже вражені кроком Папи. Але Понтифік сам пояснив його — він не може повною мірою виконувати своєї місії як Глава Католицької Церкви і хоче, аби Церква надалі розвивалася, і тому йде з Престолу. Дуже важко наразі припустити, кого виберуть наступником Бенедикта XVI.

отець Сергій Захарченко,представник Медіа-Центру Римо-Католицької Церкви в Україні

Для багатьох це стало справжньою несподіванкою, хоча, згідно з канонічним правом, — усе нормально. Теоретично обирати Папу і бути обраним могли би кардинали УГКЦ і Української Римо-Католицької Церкви Любомир Гузар і Мар’ян Яворський, але їх вік, понад 80 років кожному, не дозволяє їм цього. Важко спрогнозувати, хто стане наступним Папою. Ймовірно, має бути хтось інший, на противагу тихому, скромному і не дуже публічному Йозефу Рацінгеру, який прийшов після активного Івана Павла ІІ.

Хроніка папства Бенедикта XVI

—Один з найкоротших конклавів в історії Ватикану 19 квітня 2005-го за чотири тури обирає Папою Йозефа Ратцінгера, якого називали «сірим кардиналом» при Папі Іванові Павлу II. 78-річний кардинал став першим німцем на папському престолі за тисячу років. До обрання він очолював Конгрегацію доктрини віри, завдання якої — стежити за чистотою віровчення і моралі в католицьких храмах світу. За жорсткість і німецьке походження преса прозвала його «Панцеркардиналом».

— Через 1,5 року папства Бенедикт XVI проголосив свою відому «Фултонську промову» — лекцію в університеті Регенсбурга про взаємини віри і розуму, під час якої цитував візантійського імператора XIV ст., який звинувачував мусульман у насильницькому поширенні своєї релігії. Реакція ісламського світу була миттєвою і бурхливою. Ватикан вибачився і заявив, що Папу неправильно зрозуміли. Але напруга зростала аж до візиту Папи до Туреччини. Там Бенедикт XVI став першим в історії Папою, який молився у мечеті разом з мусульманським імамом.

— У листопаді 2009-го Папа заявив, що готовий прийняти в лоно католицизму англікан, невдоволених реформами у своїй церкві — висвячування жінок і геїв у священики і благословення одностатевих шлюбів. Скандал вдалося загладити лише під час візиту в Лондон Папи рік потому.

— Євреї висловили своє невдоволення політикою Бенедикта XVI в грудні 2009-го через беатифікацію Папи Пія XII. Того звинувачують у потуранні депортації понад тисячі італійських євреїв у 1943-му. У цій справі проти Бенедикта XVI зіграло його минуле. У віці 16 років семінарист Йозеф Ратцінгер, як і всі його однолітки, був покликаний в «Гітлерюгенд». Він дезертирував за кілька днів до капітуляції Третього Рейху.

— Один з найбільших скандалів в сучасній історії Католицької церкви — «справа священиків-педофілів». Папа намагався згладити її, як міг. У квітні 2008-го, під час візиту до США, він здивував багатьох, вперше заявивши, що йому соромно за те, що відбувається. Але хвилю обурення було вже не зупинити. Ситуація загострилася, коли з’ясувалося, що сам Ратцінгер, будучи архієпископом Мюнхена, покривав священика-педофіла. Бенедикт XVI приніс публічні вибачення. Суперечливо було також сприйнято засудження Папою використання презервативів для боротьби зі СНІДом.

Схожі новини