Передплата 2024 ВЗ

Некомерційні організації стали в Росії... «іноземними агентами»!

Із 21 листопада в Росії набули чинності поправки до закону про некомерційні організації (НКО), згідно з якими частина їх отримає статус «іноземного агента». За відмову присвоїти собі статус «іноземного агента» таким організаціям загрожує... кримінальна відповідальність.

Деякі російські НКО заявили, що бойкотуватимуть закон, а в разі санкцій звернуться до Європейського суду з прав людини. У відповідь представникам цих організацій пояснили: за це їх чекають штрафи і тюрма...

Під ДІЮ ЗАКОНУ потрапляють НКО, які беруть участь в організації та проведенні політичних акцій. Згідно з законом, «політичною діяльністю» також вважається формування громадської думки. Найстаріша в Росії правозахисна організація, Московська гельсінкська група, готова в суді обстоювати відмову називатися «іноземним агентом». Правозахисне товариство «Меморіал», рух «За права людини» і комітет «Громадське сприяння» теж мають намір приєднатися до бойкоту. Міністерство юстиції Росії у відповідь повідомило: роботу НКО, яка «виконує функції іноземного агента, але не зареєстрована такою, припинять за півроку, а у разі повторного порушення буде кримінальна відповідальність».

За неподання даних до реєстру НКО отримає попередження або буде оштрафована на 10¬30 тис. рублів для посадових осіб, 100¬300 тис. рублів -для юридичних осіб. Якщо організації не буде в реєстрі, чиновникам загрожуватиме штраф у розмірі 100¬300 тис. рублів, а юридичним особам -300¬500 тис. рублів. НКО, яка не вказала свого статусу, розміщуючи інформацію в ЗМІ або Інтернеті, теж буде оштрафована.

«Росія стане ще більш ізольованою»

«Можна швидко перетворитися з маловідомої НКО у ворога держави. Перше, вашу електронну пошту зламують. Друге, видання, яке дружить з Кремлем, публікує це листування. Третє, видання, яке дружить з Кремлем, публікує статтю про ваше листування і каже, що ваша мета -обійти російські закони. А заодно натякає, що ваша кінцева мета -повалення режиму. Четверте, прес¬секретар прокремлівського молодіжного руху повідомляє своїх читачів про ваше несанкціоноване листування. П’яте, Жириновський звинувачує вас в «антиросійській» діяльності. Шосте, тему підхоплюють великі російські ЗМІ. Сьоме, державна інформагенція публікує статтю, в якій каже, що ви не хочете коментувати звинувачення в антиросійській діяльності. Вашій організації пропонують саморозпуститися... Усе описане сталося з Американсько¬російським фондом економічного і правового розвитку (USRF). На гроші USRF Фонд Єгора Гайдара організовував поїздки російських студентів у США. Навчання російських журналістів у американців стає злочином. Через кілька тижнів USRF накажуть покинути Росію. Росія стане ще більш ізольованою», -пише американська The International Herald Tribune.

«Путін обдурив Меркель»

Водночас світові ЗМІ загострили увагу на помітному охолодженні відносин між Москвою і Берліном. Білокам’яну днями відвідала німецький канцлер Анґела Меркель. Перша фрау Берліна гостро розкритикувала Володимира Путіна.

«Путін ошукав Меркель. Чи то навмисне, чи то його радники виставили його на посміховисько? Двоє дівчат із Pussy Riot сидять два роки на зоні за пісню «Богородице, Путіна прожени!». Меркель сказала Путіну, що дівчат покарали надто суворо. Путін відповів їй аргументом, який поставив канцлера на коліна: «Чи пані знає, що ці дівчата повісили в супермаркеті три ляльки з підписами «Жид», «Емігрант» і ще якимось, закликаючи очистити Москву від цих людей? Не думаю, що німці мають підтримувати антисемітизм». Але пані Меркель нічого соромитися. Це Путін усе переплутав. У магазині Auchan 6 вересня 2008¬го (а не рік тому) скандальна група «Война» (а не Pussy Riot) «вішала» не ляльок, а костюми. Акція була присвячена декабристам, яких повісили за наказом царя в 1825¬му. Сенс акції -не було в Росії тоді свободи, і зараз нема. А групу «Война» влада нагородила потім «за розвиток сучасного мистецтва»... Як каже стара приказка: «Свита робить короля!» -пише польська Gayeta Wyborcza.

«Коли канцлер ФРН вкотре відвідувала Росію, її команда нагадала господарям, що Меркель не любить собак. Але коли вона приїхала, Путін змусив її чекати, а біля крісла гості вмостив свого чорного лабрадора. Меркель не дозволяє, аби особисте шкодило дипломатії. Донька пастора, народжена в НДР, має глибокі сумніви щодо Путіна, який закінчив кар’єру агента КДБ у Дрездені. Для Меркель двосторонні міждержавні відносини — неемоційна справа, що ж до купівлі російського газу і продажу продукції німецького машинобудування, дещо змінилося. Разом із Меркель до Москви прибув Андреас Шокенгофф, який очолює німецьку робочу групу з питань громадянського суспільства. Його присутність -як кістка в горлі президента Росії. Після переобрання Путіна Шокенгофф засудив його репресії проти активістів громадянського суспільства. А минулого місяця Росія звинуватила Шокенгоффа в поширенні інформації «наклепницького змісту» щодо Путіна і заявила, що більше не визнаватиме його представником уряду ФРН. У відповідь представник канцлера сказав, що російська критика «приголомшила», і нагадав, що Берлін вирішує, кому виступати від його імені», — пише британська The Economist.

«У відповідь на закон про надання НКО статусу «іноземних агентів» Бундестаг прийняв резолюцію з критикою Путіна... ФРН з давніх пір була адвокатом Росії в ЄС, а канцлери Коль і Шредер намагалися встановити не лише стратегічне партнерство, а й дружбу з Путіним. Однак Берлін задається питанням: як йому бути зі сповзанням Росії до авторитаризму?» -запитує німецька Der Spiegel.

Схожі новини