Передплата 2024 «Добра кухня»

Curiosity знайшов на Марсі сліди води

Вчені NASA виявили на фото з поверхні Марса сліди висохлого струмка (на фото). На знімках, зроблених марсоходом Curiosity в кратері Гейла, видно принесену давнім потоком гальку. Округла форма каменів, за словами вчених, свідчить, що вони були принесені саме водою. За виглядом гальки фахівці NASA встановили, що швидкість струмка була 0,9 м/сек., а глибина – півметра.

Curiosity здійснив посадку на Марс на початку серпня. Дослідники NASA вважають, що марсохід приземлився там, де була мережа водних потоків кілька мільярдів років тому. Але досі жодних доказів цього не було.

Це відкриття наближає людство до розкриття загадки, чи існує або існувала вода на Марсі, і, як наслідок, до відповіді на запитання «Чи є життя на Марсі?». Вивчення Червоної планети — предмет особливого інтересу вчених і астрономів, починаючи ще з ХІХ ст. Тоді виникло припущення, що на Марсі існує вода, а відтак і життя. За допомогою перших міжпланетних зондів на Марсі виявили так звані полярні шапки. За допомогою високоточної апаратури встановили, що вони складаються з твердого вуглекислого газу і масивів водяного льоду. Проте досі самої води знайти не вдалося.

Схожі новини