Передплата 2025 «Добрий господар»

Міська рада Почаєва підтримує промосковську церкву

Муніципальні урядники виступили проти повернення державі комплексу будівель монастиря Почаївської Лаври

Комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської Лаври, довкола його тривають судові суперечки. Фото із соцмереж.
Комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської Лаври, довкола його тривають судові суперечки. Фото із соцмереж.

Правоохоронні органи мають дати юридичну оцінку діям міського голови Почаєва Василя Бойка та інших посадовців місцевої територіальної громади, які, підписавши апеляційну скаргу, оскаржили рішення Господарського суду Тернопільської області про повернення державі комплексу будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври. Відповідне звернення зробив недавно призначений керівник Тернопільської обласної військової адміністрації В‘ячеслав Негода.

У серпні цього року після майже річного розгляду справи Тернопільський господарський суд задовольнив позов Тернопільської ОВА і повернув у власність держави комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської Лаври. А саме — храми Святого Духа, преподобного Серафима Саровського та Усіх Святих.

Коментуючи це рішення, в.о. речниці суду Мар’яна Маланчин, сказала, що Почаївська міськрада, не маючи повноважень розпоряджатись духовним майном, передала у власність УПЦ московського патріархату три будівлі монастиря. Як встановив суд, обласна військова (державна) адміністрація як власниця майна не передавала у власність монастиря спірне майно та така передача не погоджувалась, а тому оспорюване рішення порушує інтереси держави як власника. Відтак Господарський суд Тернопільської області скасував рішення виконавчого комітету Почаївської міської ради «Про визнання права власності на комплекс будівель Почаївського Свято-Духівського монастиря», а також скасував державну реєстрацію цих прав та свідоцтва, які підтверджують їх реєстрацію.

Це рішення Господарського суду, однак не набрало законної сили, оскільки відповідачі подали апеляційну скаргу. Її особисто підписав міський голова Почаєва Василь Бойко, тим самим приставши на позицію УПЦ мп.

Мер Почаєва Василь Бойко у спорі про приналежність монастиря став на бік УПЦ мп, а не держави…. Фото зі сайту Почаївської міськради.
Мер Почаєва Василь Бойко у спорі про приналежність монастиря став на бік УПЦ мп, а не держави…. Фото зі сайту Почаївської міськради.

За словами керівника Тернопільської ОВА В‘ячеслава Негоди, у багатьох діях посадових осіб Почаївської міської ради і її виконкому, що передували поданню апеляції, є ознаки порушення законодавства.

«Тому я звернувся до правоохоронних органів дати правову оцінку діяльності міського голови та інших посадовців в частині прийнятих ними рішень, в т.ч. міської ради», — заявив очільник області.

Показово, що мер Почаєва Василь Бойко свого часу мав відношення до органів внутрішніх справ — у 2001 році закінчив Національну академію внутрішніх справ України, із 1993 року по 2011 рік служив в органах правопорядку — тож добре мав би розбиратися у законах і розуміти відповідальність за їх порушення.

До слова, міського голову Почаєва Василя Бойка було запрошено на розмову у Тернопільську ОВА. Там йому було вказано, що вчинені ним дії суперечать законодавству.