Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Переобладнання автомобіля для людей з інвалідністю коштувало 10 тисяч євро: це половина вартості машини»

У Сервісному центрі МВС у Львівській області люди з інвалідністю можуть скласти іспит на отримання водійського посвідчення

Фото автора
Фото автора

В Україні проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю» відзначив річницю від старту. На території країни відкрили 7 шкіл, де майбутні водії можуть пройти навчання та отримати посвідчення водія категорії В.

Як інформують в Міністерстві внутрішніх справ за час роботи проєкту отримали майже 200 заявок на навчання, третину від військовослужбовців, які були поранені на передовій. 80 людей успішно склали іспит та вже отримали посвідчення водія.

«Проєкт „Автошколи для осіб з інвалідністю“ — це якісне навчання з індивідуальним підходом до кожного слухача, реабілітація та соціалізація поранених військовослужбовців, руйнування барʼєрів для тих, хто роками мріяв керувати автомобілем», — проінформувала заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Одна з шести машин, що пристосована для кермування для осіб з інвалідністю, є в Сервісному центрі у Львівській області (Зимна Вода). За автомобілем закріплений адміністратор, який приймає іспит у майбутніх водіїв.

«Тут встановлене обладнання для керування руками. Машина обладнана під різні випадки вад, які можу бути в людини. Зокрема вона дозволяє керувати педаллю гальм і газу рукою правою, або лівою. Також в неї є додаткове обладнання, яке можна поставити на педаль газу, яке дозволяє натискати педаль газу лівою ногою, якщо в людини, наприклад, нема правої. Також в неї є додаткове обладнання, яке ставиться на кермо і дозволяє керувати всіма елементами зовнішнього освітлення, двірниками і так далі. Якщо, скажімо, в людини є проблеми з опорно-руховим апаратом і людині складно управляти звичайними органами управління, тоді вона керує джойстиком, який є на кермі», — розповів речник сервісних центрів МВС Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей Сергій Бобра.

Вартість автомобіля — 800 тисяч, а обладнання — 10 тисяч євро (загальна вартість такого авто з переобладнанням склала 1,2 млн гривень). Тобто майже пів ціни автомобіля коштувало, аби його переобладнати.

«Цей проєкт існує лише рік, але ми розуміємо, що, на жаль, людей, які потребуватимуть такої послуги стає все більше», — додав Сергій Бобра.

Серед випускників інклюзивної школи, який вже отримав посвідчення водія став мешканець Львівщини Михайло. Він розпочав навчання 2 роки тому. Коли вдалось пройти навчання в автошколі, що створена на базі Львівського державного університету внутрішніх справ, здійснив свою мрію стати водієм.

«Автошколи для осіб з інвалідністю» працюють і приймають охочих у шести регіонах України — в Київській, Львівській, Хмельницькій, Кіровоградській, Одеській та Дніпропетровській областях.

Схожі новини