Передплата 2024 «Добрий господар»

«Думка громади буде врахована. Червоноград перейменують на нову назву»

Згідно із голосуванням містян, найбільше голосів з нових назв набрала історична — Кристинопіль

Червоноград. Фото з відкритих джерел
Червоноград. Фото з відкритих джерел

Сьогодні, 2 листопада, завершилося онлайн-голосування жителів Червонограда щодо перейменування міста згідно із законом «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Містяни виявилися на диво впертими і не бажаючи позбуватися радянської топонімічної символіки, знову віддали найбільшу кількість голосів старій назві - Червоноград. Пропозиція Інституту національної пам’яті - історична назва Кристинопіль — посіла другу сходинку рейтингу.

Відтак згідно із голосуванням жителів на платформі електронної демократії пропозиція «перейменувати» місто на Червоноград набрала 1294 голоси, або 35%. Назва Кристинопіль набрала 1086 голосів (29,5%). Оригінальна назва «Шептицький» — на третьому місці зі 100 голосами (2,7%).

Також на вимогу громадських активістів у перелік варіантів для голосування були внесені дві додаткові опції: «Перейменування не на часі» (набрало 80 голосів, тобто 2,2%), «Проти перейменування, не підтримую жодну з запропонованих назв» (набрало 64 голоси тобто 1,7%). Інші варіанти набрали мізерну кількість голосів. Так, «українізований» варіант назви Кристинопіль — «Христинопіль» — 71 голос. Бужани — 54 голоси, Клюсів — 26, Новий Двір — 13. Бужанськ — 11 Червень — 8, Бобинськ — 6, Українослав — 4, Сагайдачний — 3, Буг -2, Шевченко — 1.

Голосування проводили з 25 жовтня по 2 листопада. Загалом участь у голосуванні взяли 2823 особи (населення міста — 65 тисяч осіб).

9 листопада має відбутися засідання спеціальної робочої групи, де представлять звіт цього голосування. Про це повідомив заступник міського голови Червонограда Тарас Тирко, передає Tvoemisto.tv. Після цього обговорення перейменування має затвердити Червоноградська міська рада, районна рада та Львівська обласна рада. Потім нову назву міста подадуть на розгляд Верховної Ради України.

Що ж вирішить Верховна Рада, якщо містяни фактично обрали стару назву?

«Думка громади буде врахована. Я говорю про нову назву, — роз’яснив ситуацію для „ВЗ“ народний депутат України, ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Тобто ми маємо рішення Інституту національної пам’яті, спільної комісії, яка вважає, що назва Червоноград має бути перейменована. Громада має право запропонувати будь-яку іншу нову назву. Яка це назва — це вже громада вирішує на місці. А Верховна Рада вже затверджує нову назву (ще раз підкреслюю — нову назву!), яку запропонувала місцева громада. Червоноград — це не нова назва».

— Пане Володимире, але окремі жителі міста так хотіли залишити стару назву «Червоноград», що при громадському обговоренні навіть пропонували вважати «Червоноград»… новою назвою, яка, мовляв, походить не від комуністичної символіки, а він історичної назви цієї місцевості «Червоні гради»…

— Ми таку історію вже проходили з багатьма назвами — Дніпропетровськом, Комсомольськом тощо. Це типова реакція певної категорії місцевого населення.

Схожі новини