Передплата 2024 «Добрий господар»

«Контроль митниці закінчується на тому етапі, коли „гуманітарка“ виїжджає з пункту пропуску…»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, хто може бути причетний до афери з гуманітарною допомогою на Львівщині?

Фото БЕБ
Фото БЕБ

Резонансна справа щодо виявлення на Львівщині підпільного складу з гуманітарною допомогою — таємниця за сімома печатями! Чому Бюро економічної безпеки досі не встановило коло осіб, які можуть бути причетними до цієї оборудки? І як таке в принципі можливо?! Чи покарають злочинців, які у час війни позбавили людей життєво необхідної допомоги і хотіли нажитися? Чи можна було таку оборудку «прокрутити» без відома Львівської військової адміністрації? Чи причетний до цієї афери якийсь Благодійний фонд (громадська організація), які й отримували ці товари із-за кордону? А, може, одна організація отримала вантаж, а передала іншій, яка й наскладала усе це добро? Злих запитань більше, ніж відповідей…

Як дізналась журналістка «ВЗ», гуманітарну допомогу перевозять через кордон по декларації без сплати митних платежів. З початку війни на Львівській митниці оформили 700 тисяч тонн товарів, які перевозили майже 90 тисяч транспортних засобів, — таким є обсяг гуманітарної допомоги.

Як повідомили у львівському Бюро економічної безпеки, досудове розслідування у кримінальному провадженні триває за ч. 1 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). У цьому випадку виникає логічне запитання: чи причетні до оборудки підприємці, які ведуть бізнес з іноземними партнерами?

Нагадаємо, на несанкціонованому складі (площею 1600 кв. м), що біля Львова, були знайдені продукти харчування (зокрема, понад 300 тисяч консерв), дитячі товари (зокрема, іграшки), постільна білизна, ковдри, засоби гігієни, побутова хімія, одяг — усього близько тисячі піддонів. Знайшли цю гуманітарну допомогу всередині квітня детективи львівського Бюро економічної безпеки. Цю інформацію публічно підтвердив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Коло причетних осіб до цієї оборудки не встановили, а частину товарів (понад 150 тонн) з цього складу уже передали до Херсонської та Миколаївської обласних військових адміністрацій (рішення про зняття арешту з частини майна ухвалив Личаківський районний суд).

Я запитала в керівника Львівської митниці Андрія Кузніка, чи відомо йому щось про цю резонансну справу?

— Я можу тільки припускати, що іноземні партнери надавали українській стороні цю гуманітарну допомогу, її складували в цих приміщеннях, але нікому не відправляли, — каже Андрій Кузнік. — Тобто чогось вони чекали…

Що стосується митниці, то на пункті пропуску нам надали документи, що це гуманітарна допомога, вантаж оформили і все. Так, я спілкувався з представниками Бюро економічної безпеки, вони показували мені відео цього складу. Це і дитячі іграшки, і продукти харчування, які для нас збирали європейські партнери, щоб надати її найбільш постраждалим від війни регіонам. Це вражає до сліз… Але контроль митниці закінчується на тому етапі, коли ця «гуманітарка» виїжджає з пункту пропуску. Тим паче, гуманітарну допомогу, згідно з нашими нормативними актами, нам заборонено фотографувати. Коли почалась війна, було важливо, щоб ніхто не знав, що до нас їде, і в якій кількості. Бо допомога їхала різна, в тому числі товари для оборони.

Щодня до Львівської митниці надходять запити в рамках кримінальних проваджень, які стосуються гуманітарної допомоги. І таких дуже багато. Ми готуємо на них відповіді (з додатками). З початку війни таких справ щодо незаконного використання гуманітарної допомоги стало у рази більше. Зараз ми більше її контролюємо, бо є ділки, які під виглядом «гуманітарки» намагаються провести якийсь товар для подальшої реалізації.

Крайній випадок — планували ввезти тисячу літрів французького вина разом з гуманітарною допомогою. Також намагалися провезти як «гуманітарку» цілу фуру нових речей. Деякі ділки використовують дані Благодійних фондів. Але тепер, якщо бачимо, що хтось намагається ввезти під виглядом «гуманітарки» якісь товари, ми відправляємо листи на цей Благодійний фонд, і чекаємо поки цей фонд надасть відповідь, чи вони дійсно чекають на гуманітарну допомогу, і для кого її отримують.

Схожі новини