Передплата 2024 ВЗ

«Віллу „Люсія“ знищили у найвульгарніший спосіб: скасовано рішення Мінкульту про статус пам’ятки архітектури»

Будівлю зрівняли із землею заради сучасної багатоповерхівки

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Одноповерхову віллу «Люсія» по вулиці Свєнціцького, 16, яку збудували у 1896 році для цісарського радника Юзефа Ольпінського, остаточно зруйновано. А перед тим на подвір'ї будинку вирубали дерева та привезли техніку для демонтажу споруди.

Скандально історія з цією віллою тягнеться з 2017 року.

Департамент архітектури Львівської ОВА вніс віллу «Люсія» до переліку нововиявлених пам’яток. У лютому 2018 року на підставі цього рішення, Міністерство культури України надало їй статусу пам’ятки місцевого значення.

Вілла — у власності ОСББ «Свєнціцького-16». Упродовж останніх років ОСББ «Свєнціцького-16», засновником якого є львівʼянин підприємець, власник ресторанів Ігор Скробацький, кілька разів зверталося до Львівської міської ради за містобудівними умовами та обмеженнями, щоб збудувати на місці вілли багатоквартирний житловий будинок. Згідно з проєктом, перший поверх новобудови мав би нагадувати фасад вілли. Та у міськраді все одно відмовилися давати дозвіл на будівництво.

Викликали на місце поліцію, але це не допомогло

«Знищення пам’ятки архітектури вілла „Люсія“ — це гидко і соромно, — прокоментував ситуацію перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. — Віллу було знищено у найвульгарніший спосіб… Скасовано рішення адміністративної комісії щодо штрафу за умисне руйнування, також скасовано рішення Мінкульту про внесення вілли у перелік пам’яток. І користуючись тим, що триває розгляд повторного її внесення — за цей час віллу зруйнували. 5 травня на засіданні виконкому ми публічно звернулись, щоб застерегти від будь-яких дій щодо вілли. Викликали на місце поліцію. Віллу „Люсія“, як об'єкт має бути повернуто у список пам’яток. І має бути відповідальність за руйнування пам’ятки».

«З мапи міста зникли вілла Йоанни Лоренц на Коновальця, вілла „Кароліна“ на вулиці Колумба, сецесійна вілла на вулиці Бальзака…»

Автор проєкту «Нетуристичний Львів», громадський діяч Віктор Гальчинський вважає, що сумна доля вілли «Люсія» стала типовою для багатьох пам’яток нашого міста.

«Недоброю традицією Львова часів незалежної України є знищення пам’яток через доведення до руйнування. Саме так був знищений будинок-пам'ятка архітектури національного значення на площі Міцкевича, 9, на місці якого зараз будують готель, — каже Віктор у коментарі для «ВЗ. — За знищення «Люсії» ніхто не відповість, адже статус пам’ятки архітектури місцевого значення для неї був скасований судом. Тож ця чудова вілла повторила шлях багатьох самобутніх львівських будинків, які були безкарно зруйновані через відсутність охоронного статусу або його скасування. В такий спосіб за останні роки з мапи міста зникли вілла Йоанни Лоренц на Коновальця, 21, вілла «Кароліна» на вулиці Колумба, сецесійна вілла на вулиці Бальзака, яка пережила дві світових війни, але не дожила до 30-річчя нашої незалежності. На щастя, Львів не нищать російські ракети, але ми знищуємо його самі».

На думку експерта, Львову вкрай потрібна політика нульової толерантності до знищення історичної спадщини міста. «У випадку з „Люсією“ це означає безумовну відмову влади міста у видачі містобудівних умов і обмежень на її ділянку та відстоювання інтересів міста в судах (тобто на місці „Люсії“ нічого не має бути побудовано), — продовжує розмову Віктор Гальчинський. — В інших кейсах — погоджувати будь-яке будівництво в історичному ареалі виключно після належної експертної оцінки будівлі, що зноситься, всебічних досліджень впливу нової забудови на сусідні будинки. Якщо така політика буде послідовною, вона зупинить більшість охочих нищити Львів заради швидкого заробітку».

З досьє «ВЗ»

Вілла «Люсія» побудована у 1895−1896 роках для Юзефа Ольпінського за проєктом архітектора Івана Долинського. 1897 року тут мешкав Юзеф Обмінський, цісарський радник і контролер Головної крайової каси. 1916-го власницею вілли стала Кароліна Скот. Із 1931 по 1933 роки на віллі мешкав Станіслав Лемпіцький — польський вчений, письменник, професор, член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи. Був чоловіком польської поетеси Ядвіги Гамської-Лемпіцької. Згодом будинок мав ще кількох власників.

Схожі новини