Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Відключили світло. Чому в сусідньому будинку батареї гріють, а у мене — ні?»

Ситуацію пояснив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець

Львів без світла. Фото з сайту Варта1
Львів без світла. Фото з сайту Варта1

«Коли наш будинок відключають за графіком від електрики, батареї центрального опалення дуже швидко холонуть. Уже через пів години батареї - крижані, і так треба сидіти в темноті і холоді не менше чотирьох годин, — скаржиться наш читач пан Андрій. — А от у мого приятеля, який живе в сусідньому будинку, коли світло відключають, то батареї теплі і навіть є гаряча вода. Що за несправедливість? Від чого це залежить?»

Цю ситуацію для «ВЗ» пояснив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Олександр Одинець: «Це залежить від того, чи подається електропостачання до котельні і до центрального теплового пункту, який безпосередньо обігріває певний будинок. Якщо до котельні електрика не подається, відповідно не працює автоматика котлів, не працюють циркуляційні помпи, відповідно котельня зупиняється. Другий варіант: немає електрики, відповідно на центральному тепловому пункті (тобто на бойлерній) так само не працюють циркуляційні помпи, відповідно теплоносій не подається і тому батареї охолоджуються. На жаль, є така ситуація. Причина банальна — відключення від електроенергії об'єктів, які подають центральне опалення.

Відключають переважно усі котельні міста. У Львові не відключають тільки ТЕЦ-1 і теплоцентраль «Північну». Районні котельні, невеликі бойлерні, які знаходяться в районних теплових пунктах, переважно відключаються. Вони мають ті самі графіки відключення світла, що і прилеглі житлові будинки.

— Ще один нюанс: ще раніше мер Києва пан Кличко казав, якщо надворі буде температура мінус 3, то в місті будуть зливати воду з тепломереж житлових будинків, щоб коли раптом відключиться електрика, труби в цих будинках не замерзли і не полопали. Чи буде таке у Львові?

— Ми готові до такої ситуації, в нас розроблений алгоритм прийняття рішення, доведення цього рішення до управителів багатоквартирних будинків. Звичайно, мова не йде про температуру мінус 3. Вважаю, що при мінус 3 нічого страшного з будинками не станеться. Але ми готові у випадку необхідності злити воду з системи для можливості її подальшого розмерзання. Це залежить не від температури, це залежить від багатьох факторів — погодних умов, прогнозів відновлення електропостачання тощо. Тобто буде прийматися рішення залежно від поточної ситуації. Не можу сказати, буде це температура мінус 5, чи мінус 10. Ми постійно моніторимо ситуацію, готові в будь-який момент таке рішення прийняти, але поки що воно не потрібне".

Схожі новини