Передплата 2024 ВЗ

«Нічого нового — Львів не готовий до зими… А що буде, коли випаде пів метра снігу?»

А чиновники Ратуші кажуть, що для посипання слизьких доріг лише за добу використали 65 тонн технічної солі

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

139 повалених дерев, деякі з них пошкоди­ли 15 автівок. На лініях електромереж — 54 пориви, електротранспорт не міг виїхати на маршрути… Такими невтішними виявилися наслідки грудневої негоди у Львові. Чому комунальні служби міста вкотре не готові до снігопадів? Наслідки негоди ліквідовують кілька днів. Не всі дерева були прибрані на­віть на початку робочого тижня…

Директор департаменту житлового госпо­дарства та інфраструктури Львівської місь­кої ради Олександр Одинець повідомив на брифінгу: «Через намерзання дощу на гілках — повалені дерева по всьому місту. Це цілі дере­ва і великі гілки. В першу чергу ми реагували на ті повалені дерева, які перекривали проїжджі частини вулиць. Оперативно їх розкрижовува­ли, розрізали і вивозили. Дві доби над дерева­ми працюють понад сто людей, було залучено 20 одиниць техніки та 25 бригад».

Пан Одинець запевнив, що комунальні служби міста підготувалися до негоди гідно, тож боро­лися зі слизькими дорогами й тротуарами. Лише за одну ніч використали 355 кубометрів піскової суміші й 65 тонн технічної солі. Щодня працюють від 40 до 60 одиниць снігоприбиральної техніки, понад тисячу двірників прибирають сніг.

У Ратуші запевняють, що на ліквідацію наслід­ків негоди додаткових коштів із міської скарбниці не надаватимуть. Комунальні служби районних адміністрацій працюють у рамках своїх коштів, які раніше були виділені на такі форсмажорні ви­падки.

«Нічого нового — Львів катастрофічно не го­товий до зими… А що буде, коли випаде пів ме­тра снігу? — запитує у коментарі для „ВЗ“ гро­мадський активіст, волонтер Максим Ткач. — Це результат безгосподарності міської влади, яка завжди списує погану роботу комунальних служб на велику кількість опадів — дощу чи снігу. А тепер нове пояснення чиновників Ратуші - во­єнний стан, брак коштів, брак кадрів комуналь­ного сектору… Як може таке бути, щоб у євро­пейському місті повалені дерева валялися кілька днів? Друге питання — чи буде мерія компенсо­вувати водіям за пошкоджені автівки? Комуналь­ні служби повинні бути готовими до опадів будь-якої інтенсивності. Якщо ні, тоді навіщо звітувати на сайті міської ради про відмінну готовність міс­та до зими?».

«Негода була сильною — шквальний вітер, дощ, який, замерзаючи, наробив чимало шкоди, — визнав депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. — Але залишається проблема вчасної ліквідації наслідків негоди. Є відлига, є замер­зання… Взимку це нормальні явища. Якщо ми на відлиги й замерзання будемо так реагувати, тоді є багато питань до керівництва міста та „Львівелектротрансу“. Андрій Садовий пообіцяв збіль­шити кількість маршруток там, де не може курсу­вати електротранспорт. Проте ніхто з чиновників не дає інформації, чи виїхали ці машрутки. Схо­же, обіцянка залишилася невиконаною. Чима­ло львів'ян, які користуються громадським тран­спортом, точно скажуть, що автобусів не було… Також мене дивує ситуація із зимовим приби­ранням вулиць. З року в рік традиційно чуємо по­зитивний звіт чиновників: підготувалися, закупи­ли багато піскосуміші… Проте ніде не видно цієї роботи. Бачимо обледенілі пішохідні переходи, є проблеми з пересуванням. Тішуся, коли мені на комісії кажуть, мовляв, кожне ОСББ має власни­ми силами прибрати сніг біля будинку… Але хто вчасно прибиратиме магістральні вулиці? Вони в жахливому стані! Це просто недопрацювання ко­мунальників».

Схожі новини