Передплата 2024 «Добра кухня»

«Приходять, щоб посидіти, погрітися, поспілкуватися»

Журналістка «ВЗ» відвідала у Залізничній районній адміністрації «Пункт незламності», де у разі блекауту можна зігратися, перекусити, зарядити гаджет

Фото автора
Фото автора

У Львові працює понад два десятки «Пунктів незламності». Їх облаштували по всій Україні, щоб протистояти блекауту, і щоби українці мали змогу працювати у теплі та при постійній електриці.

Тут можна зігрітися, підзарядити мобільний телефон, працювати з комп’ютером, коли в будинку чи мікрорайоні блекаут, випити кави-чаю і навіть перекусити. Також можна отримати першу медичну допомогу (в пунктах є аптечки з ліками). У Львівській області наразі 243 «Пункти незламності».

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив, що львівські «Пункти незламності» створено завдяки зусиллям громади, підприємців, працівників комунальних установ.

«З кожним днем кількість пунктів буде збільшуватися, — наголосив мер. — У резерві — ще двісті пунктів обігріву, які запрацюють, коли місто буде без електрики понад 24 години. Наша мета — 1200 „Пунктів“. Вони працюватимуть у житлових будинках, комунальних установах та усіх придатних до цього приміщеннях».

Журналістка «ВЗ» відвідала «Пункт незламності» у Залізничній районній адміністрації (у фоє), аби на власні очі побачити умови перебування.

При вході — яскрава вивіска жовтого кольору (стилізована під вивіски «Великого будівництва») про те, що у приміщенні адмінбудівлі Залізничного району працює «Пункт незламності». «Тут є Інтернет, світло, тепло, вода», — вказано на вивісці. Перші враження позитивні. Є робоча зона і зона для перекусу. На столах — дезінфектори, вологі серветки. Дівчата працювали якраз з ноутбуками. Кажуть, що працюють дистанційно, але робити це з дому не можуть… У районі, де живуть, постійно вимикають світло.

«Я тут вперше, — поділилася враженнями львів'янка Анна. — У нашому будинку вимикають світло і робота стоїть. Вирішила працювати у найближчому від свого дому „Пункті незламності“. Заодно заряджу і ноутбук, і мобільний телефон, щоб бути постійно на зв’язку».

Продукти (чай, каву, супи швидкого приготування, питну воду) надали підприємці району, благодійники та волонтери. У планах — збільшити меню для перекусу, навіть готувати надворі в казані супи, борщі. Це зроблять тоді, коли буде гостра потреба. Інтернет тут швидкісний, він є завдяки антені Starlink. На випадок відімкнення світла районна адміністрація має два генератори, які придбали ще влітку.

Серед відвідувачів — матері з дітьми, молодь, яка приходять працювати з гаджетами, студенти, пенсіонери, які відвідують у Залізничній адміністрації управління соцзахисту. В окремі дні «пункт» у Залізничній райадміністрації відвідують до 50−60 людей.

Не бракує тут переселенців. Я познайомилась з переселенкою з Нікополя пані Дариною. Жінка у розпачі — через вбивчі ракети рашистів втратила у рідному містечку своїх рідних… Приїхала до Львова, щоб врятувати своє життя. По дорозі до гуманітарного центра на «Арені Львів» завітала у «Пункт незламності», щоб зігрітися, випити чаю.

Тим часом голова Залізничної районної адміністрації Ірина Джурик повела мене у підвальне укриття, аби показати буржуйку. Тут тепло, комфортно, є багато крісел, щоб у разі повітряної тривоги усі працівники райадміністрації та відвідувачі були у безпеці. На буржуйці гріють великий баняк з водою, яку використовують у термосах для приготування гарячих напоїв, чи для запарювання вермішелі швидкого приготування, «супів з пакетиків». Виявилося, це не єдина буржуйка в адміністрації. На першому поверсі є ще кілька таких печей вартістю 4−6 тисяч гривень кожна. Їх планують використати у разі сильних морозів та блекауту, коли відвідувачів буде значно більше.

«Буржуйку встановили у своєму укритті ще у вересні, — каже чиновниця. — Тепер вона добре кочегарить. Дрова для опалення буржуйки не купували, в районі багато сухих аварійних дерев, якими і опалюємо буржуйку. Маємо спеціальні дровітні. Вночі не опалюємо, бо немає потреби. Можливо, через комендантську годину сюди не приходять ночувати. „Пункт незламності“ працює цілодобово, тут є чергова охорона».

Є тут дитяча кімната. Її облаштували при вході до райадміністрації в приміщенні, де раніше працював кіоск. Кімната світла, стіни декоровані сюжетами з казок. Для малечі в кімнаті багато м’яких іграшок, машинок для катання, розмальовок, книг та розвиваючих ігор.

«Маємо запаси пледів, подушок, термосів, — продовжує розмову Ірина Джурик. — Бо знали, що попереду чекає складна зима… З кожним днем відвідувачів стає більше. Люди переказують один одному. Приходять, щоб посидіти, погрітися, поспілкуватися».

Схожі новини