Передплата 2024 «Добрий господар»

Як Чернівці збираються забрати у Львова «золото» туристичної мекки?

Міський голова Чернівців Роман Клічук поділився амбітними планами щодо розвитку туризму та ринку нерухомості

Міський голова Чернівців Роман Клічук зізнався, що одна з його мрій, аби центр туризму змістився зі Львова до Чернівців. «Хочу, аби до нас приїжджало 2-2,5 мільйона туристів на рік. Наше місто теж має чимало історичних пам’яток ЮНЕСКО», - сказав Роман Клічук під час зустрічі з регіональними журналістами (в рамках престуру Харківського пресклубу).

Фото пресслужби Чернівецької міської ради
Фото пресслужби Чернівецької міської ради

На зауваження деяких журналістів про погані дороги в обласному центрі (одна з них - на вулиці Богуна, у центрі - за півтора кілометра від залізничного вокзалу - Авт.), відповів: «Це вина попередньої влади, яка не хотіла інвестувати гроші на ремонт доріг, які надходили від реформи децентралізації. Інші міста України за цей бюджет активно ремонтували дороги, а Чернівці ні. Тепер ми беремося за ремонти, але у воєнний час є певні обмеження».

Про ситуацію на ринку нерухомості

Оскільки Чернівці є одним з безпечних міст України (з початку повномасштабної війни не було ракетних ударів, щоправда, 26 травня під час повітряної тривоги ППО збила в області ворожу ціль), в обласному центрі пожвавився ринок нерухомості. Переселенці зі східної та південної України орендують у Чернівцях квартири. А ось купувати помешкання не надто поспішають, хоча цікавляться цим сектором ринку.

«Не скуповують наразі нерухомість в Чернівцях, бо спершу не працювали державні реєстри, а потім частину переселенців повернулися до дому, коли Київщина була звільнена від окупантів, - відповів мер на питання «ВЗ». - Буму на купівлю квартир у Чернівцях немає».

Більшість буковинців віддавали переселенцям своє житло безкоштовно. Хоча на фоні попиту не обходилося без спекулянтів. У перші тижні війни орендна плата елітних помешкань сягала 6-7 тисяч доларів за місяць (елітні будинки). Міська влада зверталася до правоохоронних органів, аби власники квартир та будинків не наживалися на війні та не підвищували оренду плату.

«Зверталися навіть до податкової, аби вплинути на недобросовісних власників квартир, - каже мер Чернівців. - Потім ті стали хитрішими і почали укладати офіційні договори оренди, відтак було складніше впливати. Коли є не багата сім‘я і ставити їм оренду замість 300 доларів 600, або йдіть звідси - це не нормально…».

Сьогодні середня орендна плата однокімнатної квартири у Чернівцях - 250 доларів (не враховуючи комунальних платежів).

Про ринок праці в Чернівцях

Мер повідомив, що повномасштабне вторгнення змінило ситуацію на ринку праці. «До нас приїхало багато переселенців (переважно з Харкова), які працюють у сфері ІТ, також провідні хірурги, - каже Роман Клічук. - Лікарі працюють у клініках Чернівців. Виявилося, що медицина у Харкові на вищому рівні, ніж у Чернівцях… Спілкуюся з обласним онкодиспансером та міською лікарнею. Кажуть, до міста приїхали лікарі з колосальним досвідом. З Сєвєродонецька переїхала клініка «Візіум». Поспілкувався з місцевими офтальмологами, які визнали, що їхні колеги із Луганщини на десять років їх випередили. Також з Краматорська переїхала стоматологічна клініка.

Круто, що провідні медичні заклади України сюди переїхали. Чи створюють місцевим конкуренцію? Здорова конкуренція - це добре».

Чернівці можуть стати центром медичного туризму

Роман Клічук повідомив, що Чернівці були резервним містом для релокації академії внутрішніх справ Одеси.

Директор департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради Сергій Бостан додав: «У стратегії розвитку міста передбачено не лише розвиток медичного кластера, а позиціювання Чернівців, як центру медичного туризму в Україні. У нас розвинена приватна медицина. Тепер до нас приїхало багато медичних фахівців з міст, де триває війна. За п‘ять місяців війни ми бачили в місті багато людей зі сходу та центру - від мільйонерів до мільярдерів. 70% приїхало біженців з Київської області. Це люди з величезним капіталом. У міських ресторанах був шалений виторг».

Схожі новини