Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

П’яний мерзотник підняв руку на красеня павича

За знущання з представника фауни може сісти за ґрати на вісім років

До восьми років по­збавлення волі загро­жує 18-річному жителю села Карапчева Чернівецького району (Буковина) Костянтину Урсуліну – за вбивство птаха па­вича. Кримінальне провадження проти нього відкрила поліція за ознаками статті 299 Криміналь­ного кодексу України (жорсто­ке поводження з тваринами). Урсуліну повідомлено про підо­зру. Минулого вівторка Глибоць­кий райсуд обирав запобіжний захід підозрюваному. Прокуро­ри просили взяти його під вар­ту, однак суд відмовив. Відпра­вив Урсуліна під цілодобовий домашній арешт. Прокурори по­даватимуть апеляцію.

Напередодні цей молодик придбав собі екзотичного пта­ха із гарним хвостом-віялом. За інформацією “ВЗ”, купив його у сусідів, які вирощують павичів. Напевно, вирішив похвалити­ся покупкою перед своїми дру­зями. Під час гулянки на бере­зі річки Серет, яка відбувалася на широку ногу, власник павича ні з того ні з сього (бо, напевно, птах заважав пиячити) вхопив красеня за шию, сильно стис­нув і, розмахуючи ним у повітрі, немов ганчіркою, кілька разів сильно вдарив об землю. Шан­сів вижити у пернатого не було.

Цю дику картину преспо­кійно спостерігала нетвереза компанія (всі приїхали на “кру­тих тачках”). Замість того, щоб спам’ятати хулігана, друзяки захопленими вигуками, рего­том заохочували його до нару­ги над павичем. Більше того – знімали цю сцену насильства на телефони, а згодом, щоб похи­зуватися “приколом”, пошири­ли цей ролик у соцмережах.

Реакція на знущання бузуві­ра із птаха була відповідною – приголомшені люди осудили га­небний вчинок. Та одним лише моралізаторством справа для цього душогуба не завершить­ся. Його чекає лава підсудних і перебування за ґратами. Не­щодавно Верховна Рада зроби­ла значно жорсткішою відпові­дальність за знущання із тварин.

До слова, головний антиге­рой події уже начебто розка­явся. Просив всіх прибрати із соцмереж скандальне відео. Сказав, що “вже відповів за свій вчинок”...

Аналогічні з чернівецьким ви­падки в Україні траплялися уже не раз. Горе-чиновник, колиш­ній директор державного архіву Хмельницької області Володи­мир Байдич, прив’язав собаку до фаркопа своєї машини і на вели­кій швидкості волочив бідолаш­ного пса півтора кілометра – че­рез це той ледь не стік кров’ю. Інший губитель природи, з Рів­ненщини, щоб показати своє “ге­ройство” перед коханою дівчи­ною, упіймав паркового лебедя і... зав’язав його шию у вузол.

Є десятки шкуродерів. Тих, хто “для тренінгу” нацьковує мисливських собак на впійма­них і загнаних у вольєр лиси­чок, борсуків, кабанів. Досить поширеним знущанням з бра­тів наших менших є також зго­довування їм корму, вмоченого у горілку. Комусь розвага, а їм – біда. Тільки тому, що свого часу злочинців належно не покарали, ганебні вчинки повторюють інші пройдисвіти...

Коментар для «ВЗ»

Георгій Лютик, голова Карапчівської об’єднаної територіальної громади

Не маю слів! Добре знаю цього хлопця і його бать­ків. Костянтин вчився у ліцеї на автослюсаря, ремонтує машини. Проблем з полі­цією раніше не мав. Ніколи не сподівався, що він може таке вчинити, не знаю, звід­ки у нього взялася така агре­сія. Його поведінка стала ве­ликим ударом найперше для його мами. Вина всьому – алкоголь і безвідповідаль­на компанія. Усі дивилися на це неподобство, але ніхто не зупинив його. Дуже боля­че... Поліція взяла свідчен­ня в усіх учасників цієї “НП”, свої оцінки негідному вчинку дали психолог, соціальний працівник. Костянтин розка­юється у скоєному, але піз­но... Наше село відоме ба­гатьма добрими справами і гарними людьми. А тепер про нього пішов такий нега­тивний резонанс. Прикро...

Схожі новини