Передплата 2024 «Добра кухня»

«Національний мультитест обов’язковий для тих, хто вступає до вишів»

Як в умовах війни оцінюватимуть знання випускників шкіл?

Як цьогоріч відбуватиметься незалежне оцінювання випускників шкіл? Про це розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Лариса Середяк. Фото ЛОДА
Лариса Середяк. Фото ЛОДА

– Усі характеристики пред­метів, з яких буде проведено мультитест, – української мови, математики й історії України ХХ-ХХІ століття, – розміщені на сайті українського та Львів­ського регіональних центрів. Там є і кількість питань, і типи завдань, а також інформація про те, скільки балів за це мож­на отримати. Кожен абітурієнт, який планує складати НМ, має з цим ознайомитися. Участь у НМ передбачена для тих, хто цього року має намір вступати до закладів вищої освіти. Якщо раніше ЗНО було обов’язковим для всіх випускників, то цього­річ, згідно з наказом Міносвіти, державну підсумкову атестацію для 11-х класів скасовано.

– То які тоді документи отримають випускники?

– Усі випускники загально­освітніх шкіл отримають свідо­цтва про повну середню освіту, а також учні училищ ІІ-ІІІ курсу, студенти коледжів ІІ-ІІІ курсів – усі, хто реєструвався для отри­мання документа про повну середню освіту. А національний мультитест лише для тих, хто має намір вступати до закладів вищої освіти.

– Коли завершується реє­страція?

– До 7 червня необхідно кож­ному, хто має намір вступати до вишів, підтвердити свою участь у НМ в основній сесії. Необхід­но зайти на свою інформаційну сторінку і там, підтвердивши участь, вибрати місто (чи на­віть країну) – для того, щоб ми могли бачити кількість тих, хто братиме участь у мультитесті. На сьогодні провести тесту­вання заплановано у 39 містах 24 країн. До прикладу, людина зараз перебуває у Польщі, і у липні також буде у Польщі. Тож випускник має зайти на свою сторінку, вибрати країну – Поль­ща. Там буде вказано 6 міст, одне з яких треба вибрати, щоб там складати тест. В Італії є 3 міста, у Німеччині – 2, у Фран­ції – 3. Більшість європейських країн мають лише одне місто, це переважно столиця. Там не­має США, немає Австралії та азійських країн.

– А ті, хто обирає Україну?

– Вони мають обрати об­ласть і місто, де мають намір складати НМ. На сьогодні свою участь підтвердили понад 175 тисяч учасників. З України – 157 тисяч. А коли учасники реєстру­валися, їх було близько 400 ти­сяч. У Львівській області на сьо­годні підтвердили участь понад 14 тисяч учасників, у Волинській майже 6, у Рівненській – понад 7.

– Цьогоріч у Львівській – 14 тисяч. А скільки брало участь у ЗНО минулими ро­ками?

– Торік ЗНО складали 29 ти­сяч випускників. Але торік це було обов’язкове тестування для отримання документа про середню освіту. А цьогоріч, по­вторюся, тим, хто не вступає у вищі навчальні заклади, а йде в училища, до прикладу, не по­трібно складати національний мультитест. Але для того, щоб взяти участь у НМ, який відбу­деться з 18 липня, треба буде другий раз, повторно, підтвер­дити проходження в основну сесію – з 21 червня до 7 липня. Треба підтвердити і участь, і місто, у якому абітурієнт про­ходитиме мультитест. Бо плани і наміри можуть змінитися.

– Тобто підтверджувати треба двічі?

– Так. Хто двічі не підтвер­дить, той в основну сесію не по­трапляє!

– Скільки триватиме муль­титест?

– Він буде проведений на комп’ютерах, триватиме 120 хвилин. Це час для трьох пред­метів. Скільки хто часу приді­лить якому предмету, вирішує сам. Кожен учасник з кожного предмета отримає результат.

– Минулими роками ви­пускники могли подавати за­яви на вступ у кілька вузів. Чи цьогоріч матимуть таку мож­ливість?

– Так, можна подавати до­кументи у п’ять закладів вищої освіти на державну форму на­вчання. Але оригінал вступник подає в один, обраний ним вуз. Для тих, хто має намір всту­пати за кошти фізичних і юри­дичних осіб, тобто на платну форму навчання, НМ складати не обов’язково. Передбачено співбесіду і мотиваційний лист. Така ж система передбачена на творчі спеціальності – спортив­ні досягнення, художні... Там, де складають творчі іспити, також не обов’язково складати НМ.

– А якщо хтось не встиг за­реєструватися на складання національного мультитесту?

– Попри те, що реєстрація тривала майже три місяці, з 10 до 20 червня буде додатковий період реєстрації на мульти­тест, але вже на додаткову се­сію, яка відбудеться наприкінці липня – на початку серпня.

Схожі новини