Передплата 2024 ВЗ

Прокурори зібрали вже 600 доказів свідків звірств окупантів

Експрокурорка Львівської області Ірина Діденко зараз координує на Львівщині роботу з документування воєнних злочинів рф

Президент України Володимир Зеленський заявив про створення спецмеханізму правосуддя в Україні – для розслідування та судового розгляду кожного злочину російських окупантів на території нашої держави. Кожен винний у таких злочинах буде внесений до спеціальної Книги катів, буде знайдений і покараний. За словами Зеленського, спільна робота українських і міжнародних фахівців – слідчих, прокурорів, суддів – допоможе Україні та світу притягнути до конкретної відповідальності воєнних злочинців. На Львівщині роботу з документування злочинів рф координує екс-прокурорка області Ірина Діденко.

Перебуваючи на посаді началь­ника управління в Офісі генпрокуро­ра України, Ірина Діденко зараз пра­цює у відрядженні на Львівщині.

“Свідчення потерпілих від воєнних зло­чинів збирають у Львівській області про­курори з Маріуполя, Сум, Чернігова та інших міст, де йдуть бойові дії, – розпові­ла Ірина Діденко. – По суті, це прокуро­ри-біженці, які роз’їхалися працювати по різних областях України... Загалом на те­риторії Львівської області зараз працюють близько трьохсот прокурорів, які переї­хали з інших регіонів. Усі львівські проку­рори працюють, як і раніше, на своїх по­садах, за своїми напрямами, керівником Львівської обласної прокуратури є Антон Войтенко. Я ж організувала структуру, яка займається виключно документуванням злочинів рф. У кожному районі в мене є старший прокурор і штат. Щодня виїжджа­ємо на прикордонні пункти пропуску. Там постійно працює прокурор, який заохочує біженців – свідків воєнних злочинів – да­вати показання. Бо якщо такий свідок виї­де за кордон, ми взагалі можемо не отри­мати його свідчень. Також наші прокурори ходять по квартирах, школах, садочках, де тимчасово мешкають біженці, розмов­ляють з ними й просять давати свідчення. Тому звертаюся до таких свідків: розпові­дайте свої історії! Буває, люди не наважу­ються свідчити, не звикли, що до них про­курор приходить особисто... Ці свідчення дуже важливі, бо Україна подаватиме по­зов у Міжнародний кримінальний суд у Га­азі. А свідки матимуть статус у криміналь­ному провадженні, який дозволить їм у подальшому претендувати на відшкоду­вання майнової і моральної шкоди, завда­ної злочинами російської федерації”.

«Кожна область України має координа­тора цих процесів, як я у Львівській, – веде далі Ірина Діденко. – Між собою коорди­нуємося. Буквально за два-три остан­ні дні вже маємо близько 600 показань свідків воєнних злочинів. Кожна з цих іс­торій – страшна, мурашки йдуть по шкірі. Наприклад, наші прокурори працювали у Краковці. Вийшла біженка з автобуса, по­бачила наше оголошення й одразу захо­тіла розповісти свою історію. Вибралась щойно з-під завалів драмтеатру у Маріу­полі… Люди багато фотографували й зні­мали на відео обстріли, ці відеодокази та­кож долучаємо до матеріалів справ. Самі прокурори, які документують ці злочини, також потерпіли від них, тому не тільки знають, як це зробити юридично грамот­но, а й працюють з людьми як психологи. Людям, які ще не наважуються свідчити, роздаємо флаєри з номерами телефонів, куди можуть звернутися і дати свідчення».

Контакти для звернення свідків ро­сійських воєнних злочинів – на ФБ-сторінці Ірини Діденко. Зокрема, на сайт warcrimes.gov.ua можна “залити” свої ві­деодокази або фото. Також можна зате­лефонувати на номер +380932673141 і дати свідчення.

Читайте також: Венедіктова: найбільше жертв зафіксовано у Бородянці, а не в Бучі

Схожі новини