Передплата 2024 «Добрий господар»

«Пояснював, що у військовій частині, відправляє людей на фронт. Не може показати квартиру…»

Шахраї виманили у 20-річного переселенця з Харкова 55 тисяч грн за оренду житла у Львові

Рієлторка Ірина Демидюк написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «Львів’яни, наголошуйте переселенцям, які приїжджають до міста Лева, щоб не платили за оренду житла наперед! Мені стільки людей дзвонять і пишуть, що їх «кидають» від 3 до 50 тисяч грн і нікуди не поселяють! Це ганьба!».

Пані Ірина застерігає: львівські рієлтори не пишуть оголошення російською мовою. Розмовляють виключно українською мовою. «На сайтах є дуже багато липових оголошень, - каже пані Ірина. – І, на жаль, люди «ведуться»… Бо залишатися на вокзалі, або жити у школі, без душу, декілька діб, складно. Тому й скидають хоча б мінімальний завдаток. Аферист за пів години «наклацає» грошей, а потім просто вимикає телефон…».

Рієлторка з метою експерименту знайшла на одному з сайтів оголошення про оренду трикімнатної квартири у Сихівському районі (оголошення російською мовою). Вирішила спробувати себе у ролі клієнта. Коли відмовилась скидати гроші наперед, «орендодавець» кинув слухавку…

«Часто клієнти хочуть орендувати квартиру напряму від власника, - веде далі Ірина Демидюк. - Відмовляються від послуг рієлтора, щоб зекономити кошти. Утім рієлтори працюють з перевіреними власниками, дивляться документи. Тому маємо, те, що маємо…».

Я поспілкувалась з 20-річним Леваном з Харкова. Він айтішник. До Львова приїхав разом з дівчиною, собакою та трьома котами. У той час у Харкові вже йшли бойові дії… Хлопця «кинули» на оренді житла на 55 тисяч грн!

- Зараз живемо у волонтерів, але паралельно шукаємо житло у селі на Івано-Франківщині – там ціни за оренду прийнятні, - каже Леван. – У Львові знайти вільну квартиру нереально.

Оголошення знайшов на OLX

Хлопець розповів свою історію, як став жертвою шахраїв. Оголошення знайшов на OLX. Ціна за оренду однокімнатної квартири на вул. Княгині Ольги була невисокою – 4700 грн на місяць (Вартість оренди житла на ринку є значно вищою, тому це перше, що має насторожити. – Авт.). Але тоді не думав, що може стати жертвою аферистів. Хлопець знав, що на західні Україні люди один одному допомагають.

- Я подзвонив. Чоловік представився, сказав, що військовослужбовець, і скоро йому потрібно буде їхати до Києва. Сказав, що квартиру будемо оформлювати через нотаріуса. Я приїхав з великою собакою та трьома котами. У разі, якщо тварини щось зіпсують, або меблі зламаються, доведеться компенсувати збитки. Це логічно, тому нічого дивного я не запідозрив. Він скинув свою фотографію та фотографію своєї дружини з паспортами (очевидно, щоб викликати до себе ще більше довіри). А також свідоцтво на право власності на житло. Я подумав, що це якась гарантія та вніс передоплату - 2 тисячі грн.

Леван розповідає, так званий орендодавець сказав, що треба внести оплату за проживання за перший та останній місяць (на цьому наполіг нотаріус). Потім сказав, що треба оплатити страховка – 3 % від вартості його майна, а це 13 700! Я напружився… Згодом передзвонив і сказав, що треба оплатити ще один платіж, начебто вийшов новий закон про страхування. Якщо у мене майна більше, ніж на 240 тисяч грн, то я маю сплатити 7,4 %. Тільки за страхування я заплатив йому 27 тисяч грн, плюс житло.

- Тобто на цьому етапі я йому скинув 38 тисяч грн, - каже Леван. - При цьому я не бачив ні людини, ні квартири. У той момент я почав підозрювати, що мене розводять…

- Якою мовою він розмовляв?

- Говорив ламаною українською. Мене заспокоювало те, що він постійно надзвонював і говорив що до чого. Потім сказав, що треба заплатити ще за послуги нотаріуса. Я йому скинув ще 5 тисяч грн.

- У вас одразу не було думки з ним зустрітися, оглянути квартиру?

- Він пояснював, що у військовій частині, відправляє людей на фронт… Постійно зайнятий і не може показати квартиру. Коли я сказав, що сам під’їду до нотаріуса, відповів, що йому допомагає знайомий, бо нотаріус за 150 км від Львова. Мовляв, якщо я хочу, то можу під’їхати. Звичайно, я не поїхав, бо це далеко. Зараз аналізую, був у такому психологічному стані: величезну суму коштів вже віддав, треба ще трішки доплатити, щоб не загубити все! Останні 10 тисяч я навіть не розумію за що вніс. Він постійно заговорював мене. На прямі питання не відповідав. Моя дівчина вже вихопила телефон і конкретно запитала: «За що ці кошти?». Він намагався вислизнути від відповіді… Ми його запитали: «Це точно останній платіж?». Він відповів: «100%». Зранку він ще поставить печатку на документах і можна буде заселятися у квартиру.

Ввечері я вирішив перевірити через ПриватБанк на чиє ім’я я скидаю гроші. Виявляється, на ім’я якоїсь жінки. Я йому передзвонив і запитав, хто ця жінка? Він відповів: «Це моя теща». Я запитую, чому я вашій тещі гроші скидав, а не вам? Він виправдовувався, мовляв, військовослужбовець, тому не користується цією карткою. Я на цей момент вже чітко розумів, що мої 55 тисяч грн пропали! Я ще намагався з ним говорити, але в якийсь момент він перестав вже приховувати свою натуру – послав мене матом. І все.

P.S. Леван звернувся до Франківського відділу поліції. Однак там сказали, що «заяв наразі не приймають, бо усі правоохоронці займаються пошуком диверсантів…». Однак у пресслужбі поліції Львівщини мене запевнили, що правоохоронці приймають усі звернення! Наступного дня Леван звернувся з заявою до Шевченківського відділу поліції. Там заяву прийняли, сказали, що «шахрай досвідчений, бо не вперше люди звертаються». Сподіваємося на швидке розслідування резонансної справи.

Читайте також: Вільних квартир вже немає...

Схожі новини